Pin It

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα προβληματίζει τους Ευρωπαίους βιομηχάνους και τον ΣΕΒ, που εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές. Το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει χθες κατά την επίσκεψή της στο μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης η Ιταλίδα πρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης των εργοδοτών (Business Εurope), Emma Marcegaglia, ήταν πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς να επενδύσουν στην Ελλάδα αν η χώρα είχε μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και πιο ξεκάθαρο και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας πως, επειδή το 2014 είναι έτος εκλογών, αναπόφευκτα επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα, η οποία επισκιάζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην οικονομία. Οπως είπε, «μετά τα εύσημα, σε όλες τις συζητήσεις το ερώτημα των Ευρωπαίων εταίρων μας είναι αν θα πάτε σε εκλογές και “ανακατέψετε” μόνοι σας τα πράγματα». Ο ίδιος με αφορμή την επίσκεψη των επικεφαλής της Business Europe στην Ελλάδα επανέλαβε την κριτική του για το μνημόνιο, εκφράζοντας την άποψη πως «πλέον έχει τελειώσει η χρησιμότητα του προγράμματος και έχει αυξηθεί η επικινδυνότητά του».

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πήρε θέση και για τα σκάνδαλα με τα θαλασσοδάνεια που αποκαλύπτονται ότι χορηγήθηκαν από τράπεζες (Τ.Τ.) σε επιχειρηματίες. «Χρειαζόμαστε μια δικαιοσύνη που να ψάχνει, να αναποδογυρίζει και να μη φοβάται» δήλωσε, σχολιάζοντας πως «θα κριθεί από το αν μπορεί να πάει πολύ μακριά και πολύ βαθιά, χωρίς ολιγωρία». Στη συνάντηση των εκπροσώπων των Ευρωπαίων εργοδοτών με τον πρωθυπουργό, η επικεφαλής της Business Europe (εκπροσωπεί 20 εκατ. επιχειρήσεις από 35 χώρες) ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να κινηθεί προς την κατεύθυνση στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Ενα είναι το κορυφαίο ζήτημα ενδιαφέροντος για τους Ευρωπαίους βιομηχάνους και συγκεκριμένα να μην περάσει η φιλοπεριβαλλοντική γραμμή για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (στόχοι 20-20-20) και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με το επιχείρημα ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν επί το ρεαλιστικότερο ώστε να μην αυξηθεί το ενεργειακό κόστος και πληγεί η ανταγωνιστικότητα.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top