14/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΠΑ με πολλά μηδενικά!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους πολλοί φορολογούμενοι που επιχείρησαν χθες να πληρώσουν μέσω web banking. Γιατί στην οθόνη του υπολογιστή τους έβλεπαν ποσά... εκατομμυρίων.
      Pin It

Δεν πίστευαν στα μάτια τους πολλοί φορολογούμενοι που επιχείρησαν χθες να πληρώσουν μέσω web banking. Γιατί στην οθόνη του υπολογιστή τους έβλεπαν ποσά… εκατομμυρίων

 

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Ετριβαν τα μάτια τους πολλοί φορολογούμενοι που επιχείρησαν χθες να πληρώσουν τον ΦΠΑ μέσω web banking των τραπεζών. Πατώντας στην επιλογή ΦΠΑ στις ιστοσελίδες των τραπεζών, έβλεπαν στην οθόνη του υπολογιστή τους ότι το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν ήταν πολλαπλάσιο του πραγματικού. Τα μηδενικά που ακολουθούσαν ήταν πάρα πολλά και σε κάθε περίπτωση τα ποσά… εκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από αυτά που όφειλαν οι υπόχρεοι. Προφανώς επρόκειτο για «τεχνικό πρόβλημα», το οποίο οφειλόταν σε αλλαγές που έγιναν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στη συγκεκριμένη εφαρμογή και δεν προσαρμόστηκαν σ' αυτές άμεσα οι τράπεζες.

 

Από την αρχή του χρόνου η ΓΓΠΣ ζήτησε από τις τράπεζες να θέσουν σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής πληρωμής, για όλες τις Βεβαιωμένες Οφειλές στην εφορία (π.χ. Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ.), αλλά ορισμένες από αυτές δεν φρόντισαν να «κλείσουν» τις εφαρμογές που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για κάθε φόρο ξεχωριστά. Οι φορολογούμενοι, ακολουθώντας τη διαδικασία που γνώριζαν, εισέρχονταν στην εφαρμογή πληρωμής του ΦΠΑ που ήταν ακόμα ανοιχτή και εκεί συμπλήρωναν τα σχετικά πεδία. Το Taxisnet, όμως, για το νέο σύστημα πληρωμών εκδίδει μόνο Ταυτότητα Οφειλής και όχι Ταυτότητα Πληρωμής. Η Ταυτότητα Οφειλής έχει άλλο μορφότυπο από την Ταυτότητα Πληρωμής και στο τρίτο πεδίο δεν εμφανίζει το οφειλόμενο ποσό φόρου με δύο ψηφία επιπλέον αλλά έναν 12ψήφιο κωδικό αριθμό. Οσοι υπόχρεοι βρήκαν σωστά την εφαρμογή, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Με λίγα λόγια δεν παραπλανήθηκαν από την ύπαρξη της παλαιάς εφαρμογής, αφού δεν ζητάει πια Ταυτότητα Πληρωμής αλλά την Ταυτότητα Οφειλής που εκδίδει το Taxisnet. Μάλιστα, όπως διευκρίνισαν μέσω twitter ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χαράλαμπος Τσαβδάρης «δεν πληρώνουμε τον ΦΠΑ από το μενού “ΦΠΑ” στο web banking αλλά από το βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ».

 

Οι συγκεντρωτικές

 

Εν τω μεταξύ, η ΓΓΠΣ έθεσε ήδη σε πιλοτική εφαρμογή τη Μηνιαία Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών, καθώς από τον Απρίλιο καθίσταται υποχρεωτική η μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τις απαντήσεις σε 32 ερωτήσεις σχετικές με τη σημαντική αυτή αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην εφορία όλες τις συναλλαγές τους, σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων τους. Ολοι οι υπόχρεοι θα κληθούν να υποβάλουν τον Απρίλιο ηλεκτρονικά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών για τα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν και έλαβαν μέσα στο α' τρίμηνο 2014. Από τον Μάιο και μετά, η υποβολή των καταστάσεων πελατών θα γίνεται ανά μήνα από όλους τους υπόχρεους, ενώ η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στις μηνιαίες ηλεκτρονικές καταστάσεις πελατών, οι υπόχρεοι θα δηλώνουν όλα τα τιμολόγια, καθώς και τα συνολικά ποσά συναλλαγών που αναγράφουν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν εκδώσει τον προηγούμενο μήνα. Θα δηλώνονται οι αξίες όλων των εκδοθέντων και ληφθέντων τιμολογίων, από το πρώτο ευρώ.

 

Scroll to top