Αντιδράσες και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς, εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς προκάλεσε η εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για δημιουργία λιμανιού κρουαζιέρας εκτός Πειραιά, έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε πολιτικούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς.
Μπορεί ο Κ.Χατζηδάκης να μην προσδιόρισε την περιοχή όπου θα γίνει το καινούργιο λιμάνι, και να είπε μόνο ότι «η Αττική έχει ανάγκη από ένα λιμάνι homeporting», το οποίο θα κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, οι πληροφορίες που βλέπουν το τελευταίο χρονικό διάστημα το φως της δημοσιότητας, όμως, λένε ότι το Φαληρικό Δέλτα είναι πρώτο στη λίστα των υποψηφίων περιοχών.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον δήμαρχο Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκο, ο οποίος ξεκαθάρισε τη θέση του, δήλωσε αντίθετος στα σχέδια της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «ο Πειραιάς είναι το εθνικό μας λιμάνι, αυτό αποφάσισε η ιστορία, είναι το λιμάνι για την κρουαζιέρα».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, απαντώντας σε ερώτηση του δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει λιμάνι κρουαζιέρας στο Φαληρικό Δέλτα, ερχόμενος έτσι σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του υπουργού. Βέβαια, πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι η Αττική σηκώνει και ένα δεύτερο λιμάνι που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον Πειραιά και όχι ανταγωνιστικά.
Αντίθετος με τις προθέσεις της κυβέρνησης εμφανίστηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος, με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης, δήλωσε πως τέτοιου είδους προοπτικές ουσιαστικά υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάκαμψης και αναπτυξιακής πορείας του Πειραιά.
Γνωστή είναι και η θέση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ο πρόεδρος του οποίου, Γ. Ανωμερίτης, εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι «ο Πειραιάς και το λιμάνι του αποτελούν τον μοναδικό χώρο για ανάπτυξη κρουαζιέρας στην Αττική».
Υπέρ της ιδρύσεως δεύτερου λιμανιού κρουαζιέρας τάσσεται η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και, όπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρός της, Μ. Λάμπρος, το λιμάνι του Πειραιά ,το οποίο τα τελευταία χρόνια, χάρη στις προσπάθειες της διοίκησης του ΟΛΠ, έχει εξελιχθεί σε λιμάνι υποδοχής κρουαζιέρας, έχει φθάσει πλέον σε σημείο κορεσμού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει έστω και με δυσκολίες έναν αριθμό κρουαζιερόπλοιων μικρής και μέτριας χωρητικότητας.
Η λύση που βλέπουν, όπως πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, είναι να κατασκευαστούν λιμενικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκινάει από το σημερινό στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τη μαρίνα του Φλοίσβου. Ετσι θα λυθεί το πρόβλημα και παράλληλα θα παραμείνουν στον Πειραιά όσα κρουαζιερόπλοια μικρής ή μεσαίας χωρητικότητας μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρουαζιέρας, η Ελλάδα, αν και είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη, βρίσκεται στην έκτη θέση σε επίπεδο εσόδων, με μερίδιο αγοράς 17%, επειδή τα λιμάνια της χρησιμοποιούνται μόνο για διέλευση κρουαζιερόπλοιων και όχι για λιμάνια αφετηρίας και επιστροφής, λόγω ελλείψεων σε λιμενικές υποδομές.