ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Ο Φινλανδός Ολι Ρεν είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της νέας γενιάς επιτρόπων: κυνικός, μανιακός τεχνοκράτης, σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Κανείς δεν περίμενε κατά τη χθεσινή εμφάνισή του ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στις 4 μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία) να προβεί σε μια ελάχιστη αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν εις βάρος εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Το να φτάσει, όμως, στο σημείο να περηφανευτεί ότι πήρε πτυχίο διεθνών οικονομικών σχέσεων για να μπορεί να αναλύει καλύτερα, όπως είπε με στόμφο, το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό περιβάλλον, κάπου ξεπέρασε τα όρια. Χειρότερος και από τον Ζοζέ Μπαρόζο…
Ο Φινλανδός αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δείχνουν, όμως, «τα όρια της οικονομικής επιστήμης και της οικονομετρίας όταν εμφανίζονται απρόβλεπτα γεγονότα»… Και φυσικά δεν φταίει η τρόικα, οι προβλέψεις της δεν ήταν λανθασμένες και η πολιτική της ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη.
Βέβαια, «η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας έπρεπε να είχε γίνει με πιο σωστό τρόπο και όχι με την καταστροφική δημόσια συζήτηση που έγινε». Δεν απάντησε όμως ποιος καλλιέργησε και επιδίωξε την «καταστροφική» συζήτηση για την Ελλάδα, δεν μίλησε για τους εταίρους που εκμεταλλεύτηκαν τις γκάφες (;) του Γιώργου Παπακωνσταντίνου…
Γιατί καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους; Διότι αν γινόταν νωρίτερα, «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες ζημιές στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη».
Ο Φινλανδός επανέλαβε ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2012 και η έλλειψη εθνικής ενότητας αποδυνάμωσαν το πρόγραμμα. Επιπλέον, είπε, το πρόβλημα επεκτάθηκε και εκτός συνόρων λόγω των αμφιβολιών σχετικά με το αν θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Ποιος ήταν πίσω από τις αμφιβολίες ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ; Καμία απάντηση από τον Φινλανδό. Απλώς ανέφερε ότι η πολύ μεγάλη αβεβαιότητα επηρέασε τις προβλέψεις… Και οι πολιτικοί κλυδωνισμοί διαβρώνουν τα πάντα – και τις προβλέψεις…
Το ΔΝΤ; Ο Ο. Ρεν αναγνώρισε ότι έχει διαφορετική φιλοσοφία από τους εταίρους στην ευρωζώνη και την ΕΚΤ. Η συνεργασία, όμως, των δύο πλευρών στο πλαίσιο της τρόικας πρέπει να συνεχιστεί στο ορατό μέλλον… Κατεψυγμένα πράγματα…