15/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της φυλακής τα σίδερα είναι ; για… Κοντομηνάδες

Κατόπιν της διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για το αν είναι ύποπτος φυγής, το δικαστικό συμβούλιο είναι που θα αποφασίσει αν ο επιχειρηματίας θα πάει από το νοσοκομείο, όπου απολογήθηκε, στον... Κορυδαλλό.
      Pin It

Κατόπιν της διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για το αν είναι ύποπτος φυγής, το δικαστικό συμβούλιο είναι που θα αποφασίσει αν ο επιχειρηματίας θα πάει από το νοσοκομείο, όπου απολογήθηκε, στον… Κορυδαλλό

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Στη φυλακή ήθελε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

 

Οτι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του αλλά με την καταβολή πέντε εκατομμυρίων ευρώ, χρηματική εγγύηση το ύψος της οποίας είναι πρωτόγνωρο για τα δικαστικά χρονικά της χώρας, ήταν η γνώμη του ανακριτή του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Γιώργου Ανδρεάδη.

 

Η τύχη του επιχειρηματία θα κριθεί πλέον από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο πλημμελειοδικών, το οποίο θα συνεδριάσει σχετικά ώστε το αργότερο μέχρι σήμερα το μεσημέρι να έχει εκδώσει βούλευμα, με το οποίο θα άρει τη διαφωνία που ανέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης.

 

Η διαφωνία ανάμεσα στην επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, που γνωμοδότησε, και στον ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη, έγκειται -σύμφωνα με πληροφορίες – μόνο στις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική διάταξη του νόμου για την προσωρινή κράτηση και όχι στην ουσία της υπόθεσης.

 

Συγκεκριμένα η κ. Παπανδρέου έκρινε ότι ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας είναι ύποπτος φυγής αλλά και τέλεσης νέων αδικημάτων, ενώ ο κ. Ανδρεάδης διαφώνησε μόνο ως προς το «ύποπτος φυγής».

 

Απολογία Κοντομηνά

 

Από την πλευρά του, απολογούμενος ο επιχειρηματίας έριξε την τυχόν ποινική ευθύνη για τη χορήγηση επισφαλών δανείων στην τότε διοίκηση Φιλιππίδη.

 

Ενδεικτικές είναι οι φράσεις του: «Δεν έχω εγώ υποχρέωση να διασφαλίσω τα συμφέροντα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτό οφείλει να το κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Το ότι ζητάω δάνειο, το οποίο εγκρίνεται, δεν βαρύνει εμένα ποινικά, αφού είναι απόφαση του Τ.Τ. Αλλωστε δεν βάζω εγώ τους όρους, αλλά το Τ.Τ.».

 

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, στο δωμάτιο νοσηλείας του -υπό φρούρηση-σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, ο συνήγορος του, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, υπέβαλε δύο υπομνήματα, ένα 100 σελίδων για τα κακουργήματα που τον βαρύνουν και ένα 20 σελίδων με νομική επιχειρηματολογία για το θέμα της προσωρινής κράτησης.

 

● Σχετικά με την κακουργηματική κατηγορία της απάτης, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι:

 

–Η εταιρεία ΔΕΜΚΟ Α.Ε. και το Τ.Τ. αποφάσισαν να συνεργαστούν στρατηγικά στον τομέα των πιστωτικών καρτών κ.λπ. και συνήψαν σχετική σύμβαση μετόχων την 24.4.2008 με τους συνήθεις όρους της συναλλακτικής πρακτικής.

 

Η συνεργασία τους ως ισότιμων εταίρων, μέσω της Hellenic Post Credit (HPC), όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Bestline (θυγατρική της ΔΕΜΚΟ Α.Ε.), υπήρξε αμοιβαία επωφελής (κερδοφόρες χρήσεις, διανομή μερίσματος κ.λπ.).

 

«Παραλείψεις του Τ.Τ.»

 

Από το 2010, όμως, το Τ.Τ. έπαυσε να συνεργάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών και ειδικότερα παρέλειψε να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο των καρτών της TBank, που είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει, στην HPC παραβιάζοντας έτσι τον συμβατικό όρο περί μη ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτόν η ΔEMKO A.E. κατήγγειλε, όπως είχε δικαίωμα, τη σύμβαση την 27.4.2012 και ενεργοποίησε τη συμβατική ρήτρα put option, υποχρεώνοντας το Τ.Τ. να αποκτήσει τις μετοχές της αντί του οριζόμενου στη σύμβαση ποσού.

 

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν και τα δύο μέρη, δικαίωσε τη ΔΕΜΚΟ Α.Ε. (απόφαση 48/2013) και της επιδίκασε ποσό 32.950.467 ευρώ συν 800.000 λόγω ποινικής ρήτρας. Η απόφαση αυτή είναι αμέσως εκτελεστή και η ΔΕΜΚΟ έχει προτείνει από τις 31.10.2013 τον συμψηφισμό του εν λόγω ποσού με ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές της προς το Τ.Τ. ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων.

 

Η απόφαση του Τ.Τ. για τη στρατηγική συνεργασία του με τη ΔΕΜΚΟ Α.Ε. λήφθηκε από τα αρμόδια όργανά του με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες και αφού εκτιμήθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί στη διάθεσή του.

 

Δεν υπήρξε απάτη ή άλλη αξιόποινη πράξη από τον Δ. Κοντομηνά ή άλλον εταιρικό παράγοντα της ΔΕΜΚΟ Α.Ε.

 

● Για την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας υποστήριξε ότι:

 

–Για όλα τα δάνεια που έλαβαν από το Τ.Τ. οι εταιρείες του ομίλου ΔΕΜΚΟ δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις (εμπράγματες και προσωπικές) με τα δεδομένα του χρόνου που χορηγήθηκαν τα δάνεια. Η έγκριση των δανείων έγινε από τα αρμόδια όργανα του Τ.Τ. με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες, στις οποίες ο Δ. Κοντομηνάς δεν είχε αποδεδειγμένα καμία συμμετοχή ή επιρροή.

 

Τα χορηγηθέντα δάνεια εξυπηρετούνται στο μέγιστο μέρος τους, οι δε εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατ., μπορούν να εξοφληθούν με τον συμψηφισμό της προαναφερόμενης απαιτήσεως των 34 εκατ. που έχει η ΔΕΜΚΟ Α.Ε. κατά του Τ.Τ., ή με άλλον τρόπο.

 

Η τυχόν απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, που είχαν παρασχεθεί κατά τη χορήγηση των δανείων, οφείλεται στην απρόοπτη για όλους και δραματική μεταβολή των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας. Και αυτό όμως αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ευρύτατα ακολουθούμενη τραπεζική πρακτική της αναδιάρθρωσης των δανείων (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ.), την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων κ.ά.

 

«Φέρτε πίσω το ρευστό»

 

Προς απόδειξη της ειλικρινούς πρόθεσής του να καλυφθούν επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους, ο Δ. Κοντομηνάς προχώρησε στη χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του Τ.Τ., με το οποίο τους δίδει την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. Ακόμη, είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο στις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκατ., εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

Η απάντηση όμως που εισέπραξε ήταν: «Πρέπει να επιστρέψετε ρευστό καθώς ρευστό εισπράξατε».

 

● Σχετικά τέλος με την επίσης κακουργηματική κατηγορία της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) υποστήριξε:

 

–Ολες οι χρηματικές ροές έχουν γίνει μέσω τραπεζών με απόλυτη διαφάνεια. Τα χρηματικά ποσά των δανείων έχουν διατεθεί στο σύνολό τους για την εξυπηρέτηση των σκοπών των εταιρειών του Ομίλου και δεν υπάρχει καμία εκροή σε προσωπικό λογαριασμό ή χαρτοφυλάκιο του Δ. Κοντομηνά. Σημειωτέον ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των εταιρειών είναι σαφές και διαφανές, αποτυπώνεται δε πλήρως στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Δ. Κοντομηνά.

 

Για το σπίτι στο Λονδίνο

 

Σε ό,τι αφορά το σπίτι στο Λονδίνο -επικαλέστηκε ότι- αγοράστηκε από εταιρεία έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατομμυρίων και τα χρήματα επιστράφηκαν για εξόφληση του δανείου σε άλλη τράπεζα (Μιλένιουμ)».

 

Ακόμα ο κατηγορούμενος προέβαλε και τον ισχυρισμό ότι «η απουσία του αδικήματος της δωροδοκίας σημαίνει ότι δεν πίεσε κανένας τον τότε πρόεδρο του Τ.Τ. Αγγελο Φιλιππίδη για τους επίμαχους όρους και ότι δεν είχε και κανένα όφελος». Ωστόσο η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, στο πόρισμά της, θεωρεί ότι η απιστία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι βασικό αδίκημα για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

 

– Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, η ζημιά από τα δάνεια ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ και από την εταιρεία BESTLINE σε 138 εκατ. ευρώ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ελεύθερος ο Γιαγκούδης

 

Νωρίς το απόγευμα χθες ξεκίνησε και η απολογία του στελέχους του Τ.Τ., Χαράλαμπου Γιαγκούδη, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί με ένταλμα και κατηγορείται για απιστία για 4 περιπτώσεις δανείων (Δ. Κοντομηνά, Κ. Γριβέα [δύο δάνεια] και Λ. Λαυρεντιάδη). Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα.

 

Ο κ. Γιαγκούδης ως μέλος της υποεπιτροπής αξιολόγησης επενδύσεων και με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής είχε κάνει τις σχετικές εισηγήσεις (ενδείξεις και αντενδείξεις για κάθε δάνειο).

 

Σύμφωνα με τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του «τα δάνεια για τα οποία εισηγήθηκε ο ίδιος ήταν ενήμερα ώς το 2012», ενώ για το δάνειο στον Λ. Λαυρεντιάδη επισημαίνει το γεγονός ότι «τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του, η ΤτΕ ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία».

 

 

Scroll to top