Της Αλίκης Μάτση
Πλήρη ανασύσταση ή ακόμη και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού βλέπουν τούτη την ώρα ορισμένοι εντός Ν.Δ., προεξάρχουσας της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη.
Ανασύσταση που εστιάζεται κυρίως στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, ήτοι τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Το μέλλον τους, λένε, προβλέπεται άδηλο και πάντως θεωρούν ότι αποκλείεται να παραμείνουν με τη σημερινή τους μορφή, δεδομένης της άμβλυνσης των διαχωριστικών –ιδεολογικών και όχι μόνο- γραμμών, αλλά και της κινητικότητας που παρατηρείται μεταξύ όλων των κομμάτων.
Μόλις χθες η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ραδιόφωνο (Real FM) σημείωσε πως το πολιτικό σύστημα θα υποστεί μετάλλαξη, όχι κατ’ ανάγκη λόγω της αποκάλυψης των σκανδάλων, αλλά διότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμασταν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης πρέπει να αλλάξει καθώς οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πλέον διαρραγεί. Χαρακτήρισε δε «ορθό» να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, με καινούργιες αντιλήψεις.
Η πρώην υπουργός δεν συνέδεσε βεβαίως τη «μετάλλαξη» μόνο με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τα άλλα κόμματα, αναφέροντας τα παραδείγματα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και από το περιβάλλον της ειπώθηκε στην «Εφ. Συν.» ότι δεν υποκρύπτονται μύχιες σκέψεις πίσω από τα λεγόμενά της, είναι ωστόσο εμφανές ότι κάτι τεκταίνεται στο πολιτικό σκηνικό. Η δυστοκία που παρατηρείται στην εξεύρεση υποψηφίων από τη Ν.Δ., τουλάχιστον σε μεγάλους δήμους της Αττικής, όπου λέγεται ότι υπάρχει μεγάλη απροθυμία λόγω των τεράστιων, οικονομικών κυρίως, προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και η «δημοσκοπική σταθερότητα» των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον οι δύο πρώην μεγάλοι κομματικοί σχηματισμοί με τη μορφή που τους συνηθίσαμε «έχουν τελειώσει».
Εκτός της κυρίας Μπακογιάννη στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που ανησυχούν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τα ποσοστά της Χ.Α. δεν πέφτουν, παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη τούς έχει αποδώσει κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.λπ.
Επί του παρόντος, ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται να κάνει κινήσεις. Οπως κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να εκφράσει δημόσια αυτές του τις σκέψεις, τουλάχιστον ευθέως.
Ολοι προς το παρόν παρατηρούν και δείχνει να περιμένουν τις καταστάσεις να τους οδηγήσουν, αντί να πράττουν το αντίθετο.
Και τελικώς μπορεί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με τη συνεχιζόμενη αποκάλυψη σκανδάλων, να χαλάει μεν τη φιέστα της ελληνικής προεδρίας, αλλά όλοι ευελπιστούν ότι θα ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό των εξελίξεων.
Ισως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έτερος πρώην υπουργός της Ν.Δ., επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, ο Π. Παυλόπουλος, έβαλε χθες στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με αφορμή τα σκάνδαλα στους εξοπλισμούς. Μιλώντας στο ραδιόφωνο (Real fm) είπε συγκεκριμένα: «Οχι ότι έχω να κατηγορήσω κάποιον, όχι ότι έχω κάποιο στοιχείο να προσάψω, αλλά επιτέλους είναι ανάγκη να δοθούν συγκεκριμένες εξηγήσεις διότι διαφορετικά εύκολα θα βγάλει το συμπέρασμα ο πολίτης, ότι δηλαδή αφήνουν τους πρωθυπουργούς στην άκρη. Εγώ θα έλεγα ότι ο ίδιος ο κ. Σημίτης θα πρέπει να προσέλθει και να πει τι συνέβη την εποχή εκείνη. Ιδίως στο θέμα των εξοπλισμών».