Η διαδρομή του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστου Μαχαίρα, από τον «Ρήγα Φεραίο» στη «Β΄ Πανελλαδική» και από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οι φιλίες του και η δημοσιογραφική του πορεία
Του Φώτη Παπούλια
«Η δημοσιογραφία είναι το επάγγελμα που όταν το εγκαταλείψεις την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να σε οδηγήσει παντού». Ο σύγχρονος αυτός αφορισμός, που σχεδόν πάντα δικαιώνεται από τους νόμους της αγοράς, φαίνεται να μην άφησε αδιάφορο τον μέχρι χθες δημοσιογράφο-αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Εθνος», Χρήστο Μαχαίρα, ο οποίος αύριο επισημοποιεί, εκτός σοβαρού απροόπτου, την τοποθέτησή του στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ.
Μαχητικό προφίλ
Ο τελειόφοιτος της Νομικής Αθηνών, μεγαλωμένος στη Νέα Ερυθραία όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο, διέγραψε την πορεία της γενιάς του. Από τον «Ρήγα Φεραίο», όπου είχε στρατολογηθεί μαθητής, ακολούθησε στη διάσπαση τη «Β΄ Πανελλαδική», μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Κριτική». Συμμετείχε ως μέλος του συντονιστικού της Νομικής στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του νόμου 815 της κυβέρνησης Καραμανλή που ακόμη και σήμερα τις θεωρεί «απόγειο της συνδικαλιστικής-νεολαιίστικης εποχής». Οσοι έζησαν εκείνη την περίοδο εξαίρουν το θεωρητικό και ταυτόχρονα μαχητικό προφίλ του.
Τα μέσα της δεκαετίας του 1980 τον βρίσκουν στο περιοδικό-θρύλο της εποχής «Σχολιαστής». Εκεί θα γνωρίσει και τον μετέπειτα «μέντορά» του Παναγιώτη Παναγιώτου, τον γνωστό ΠΑΝ-ΠΑΝ (οι σχέσεις τους άριστες μέχρι και σήμερα), ο οποίος ήταν -όπως ισχυρίζονται πολλοί- εκείνη την εποχή «ο άνθρωπος που όχι μόνο τον προστάτευε αλλά του άνοιγε και επαγγελματικούς δρόμους στον χώρο των μίντια». Εξάλλου η επί χρόνια συνεργασία τους στην ΕΡΤ, όταν ο Χρ. Μαχαίρας ήταν «εκπομπάρχης», είχε προκαλέσει διάφορα επικριτικά σχόλια.
Φανατικά απέναντι στο «βρόμικο 1989», θεωρεί ακόμα και σήμερα μεγάλη του δημοσιογραφική επιτυχία την κάλυψη των γεγονότων της διάσπασης του ΚΚΕ, αφού «οι πηγές του ήταν στελέχη της νεολαίας και του κόμματος, με μερικούς εκ των οποίων βρέθηκε αργότερα στον ευρύτερο ΠΑΣΟΚικό χώρο».
Η σχέση του με την Αριστερά τελείωσε όταν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε ο Κ. Σημίτης. «Είδε τον ελληνικό εκσυγχρονισμό στο πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού και τον ακολούθησε πιστά» λένε σήμερα όσοι τον θυμούνται από την εποχή της «επαναστατικής» του νιότης. Πιστός στο δόγμα του «ελληνικού εκσυγχρονισμού», «ΠΑΣΟΚόφρον» λένε χιουμοριστικά σήμερα φίλοι του.
Στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, βρέθηκε στη θέση του διευθυντή σύνταξης. «Εργατικός, φιλόδοξος, ικανός και με αίσθημα συναδελφικότητας» θυμούνται οι τότε συνεργάτες του. Δεν έκρυβε ποτέ τα φιλοΠΑΣΟΚικά του αισθήματα και έχει μείνει παροιμιώδης η φράση που έλεγε ο προσωπικός του φίλος, τότε υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλ. Χυτήρης, κάθε φορά που τον έβλεπε να καταφτάνει στο Μαρούσι: «Ερχεται ο άνθρωπός μου…».
Μανιακός με το γράψιμο, μάλλον κλειστός χαρακτήρας, όπως λένε όσοι τον ξέρουν καλά. Παντρεμένος με τη νομικό στο γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη, Ελένη Κουτρούμπα, πλήρωσε το μάρμαρο της πολιτικής αλλαγής του 2004. Βρέθηκε εκτός ΕΡΤ, ο δρόμος τον οδήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Γιάννας Αγγελοπούλου και μετά «ανηφόρισε» κατά Μεταμόρφωση Χαλανδρίου μεριά, στο «Εθνος». Εκεί όπου και συναντήθηκε με τον παλιό του φίλο Θ. Τσεκούρα.
«Συστημικός, άνθρωπος των αφεντικών, αλλά που ποτέ δεν θα σε χτυπούσε πισώπλατα» λένε όσοι τον έχουν ζήσει από κοντά, διακρίνεται από συνέπεια στις απόψεις του. Κεντροαριστερός, με μια σχεδόν ελιτίστικη αντίληψη για την πολιτική, καλείται να υπηρετήσει από τη νέα θέση του την «ξανθή, αγαπημένη… Κεντροαριστερά».
Η τριανδρία
Ετσι είχε τιτλοφορήσει άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» όπου μεταξύ άλλων έγραφε: «Προφανώς η Κεντροαριστερά δεν είναι ξανθιά, είναι αυτό που λείπει, και στα μάτια του ανέστιου λαού του μεσαίου χώρου, μοιάζει με την ξανθιά που θα του χτυπήσει το κουδούνι, θα τον πιάσει από το χέρι και θα τον οδηγήσει μακριά από τις διπολικές μυλόπετρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν χώρο κεντροαριστερό και ονειρεμένο».
Στη ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί με τον Παν. Παναγιώτου, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, και τον διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του ομίλου Σκάι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Στ. Μαλέλη. «Τρεις άνθρωποι των μίντια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μάλλον είναι πολλοί», λένε στη δημοσιογραφική πιάτσα, όμως, όπως είχε γράψει και ο ίδιος, «αυτό που προηγείται είναι η αυτοτοποθέτηση στην κλίμακα Δεξιάς – Αριστεράς.
Αλήθεια, η νέα Κεντροαριστερά σε ποιο πόλο πέφτει πιο κοντά;». Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση που θα δώσει μετά τις πρώτες ημέρες στο νέο του πόστο…