Πάνω από εκατό εκδηλώσεις οργανώνονται από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο και στις δύο χώρες, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Της Νόρας Ράλλη
Ηδη οργανώνονταν από το 2012 και χθες παρουσιάστηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Εκατό πολιτιστικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κυκλάδες (Τήνο, Πάρο, Νάξο), Πάτρα και Αρκαδία είναι το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού φορέων από την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Οι εκδηλώσεις βρίσκονται υπό την αιγίδα των αντίστοιχων υπουργείων Εξωτερικών και σκοπό έχουν να «δηλώσουν ξεκάθαρα ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας σ' αυτό το ιδιαίτερο διάστημα της ιστορίας της: ένα διάστημα σημαντικών μεταβολών αλλά και αλληλεγγύης για εμάς τους Γάλλους που βρισκόμαστε στην Ελλάδα», όπως δήλωσε ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ. Από τη μεριά της Ελλάδας, εκφράστηκε η άποψη ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις σηματοδοτούν και τα 40 χρόνια δημοκρατίας στη χώρα μας. Από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση άνω των 2.500 εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει θέατρο, βιβλίο, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και νέους, χορό και επιστημονικά συνέδρια και που «όμοιό του δεν υπάρχει στην ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ντεκότ. Αναλυτικά και ανά τομέα, ξεχωρίσαμε τα εξής:
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Τέσσερις εκδηλώσεις το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με υψηλούς προσκεκλημένους, όπως ο Αλέν Μπαντιού, ο οποίος θα μιλήσει για τον Πλάτωνα, στις 23/1. Στις 2 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η «Νύχτα της Φιλοσοφίας», γύρω από το κεντρικό θέμα του Λόγου. Πρόκειται για μια πρεμιέρα στην Ελλάδα, έπειτα από τις επιτυχημένες διοργανώσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και σύντομα στο Βερολίνο: ο λόγος ως ανθρώπινη πράξη, ως σημαίνουσα πράξη σε όλα τα επίπεδα, ως πολιτική πράξη, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα θα έχει τον λόγο στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Εγινε επιλογή 10 Ελλήνων συγγραφέων της λεγόμενης «γενιάς Χ» (γεννημένοι από το 1961 έως το 1981), οι οποίοι θα μιλήσουν για τις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Επίσης θα υπάρχουν εκδηλώσεις για κόμικς αλλά και για τη νεανική λογοτεχνία: συγκεκριμένα, ο κομίστας Στεφάν Ιέτ θα είναι παρών χάρη στο αφιέρωμα που η Amora συνηθίζει να κάνει σε εμβληματικές φυσιογνωμίες της γαλλικής λογοτεχνίας, όπως ο Προυστ και ο Αλέξανδρος Δουμάς.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Εκτός από τις καθιερωμένες συνεργασίες με το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν και δύο αφιερώματα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: ένα στη Μελίνα Μερκούρη, «Μελίνα: μια Ελληνίδα στη Γαλλία», από τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη για την Ημέρα της Γυναίκας (1-9 Μαΐου) και ένα στον Ζαν Λικ Γκοντάρ την άνοιξη (Απρίλιος – Μάιος). Και φυσικά, υπάρχει και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
ΘΕΑΤΡΟ
Οσον αφορά την καλλιτεχνική διανομή, το μεγαλύτερο γεγονός είναι η επιστροφή στην Ελλάδα του πρώτου εθνικού γαλλικού θεάτρου, της Κομεντί Φρανσέζ. Η τελευταία φορά που ο θίασος είχε δώσει παραστάσεις στην Αθήνα, ήταν το 1962. Οι περιοδείες του είναι πολύ σπάνιες λόγω του ότι οι ηθοποιοί του εμφανίζονται όλη τη χρονιά και σε άλλες παραστάσεις. Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ θα έρθει στην Αθήνα στις 25 και 27 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής: πρόκειται για μια σύγχρονη Αντιγόνη, είναι το σύμβολο του «όχι», το σύμβολο της αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης, και η Ελλάδα θα είναι ο μόνος σταθμός αυτής της παραγωγής που χαρακτηρίζεται από τόσο μεγάλη ακρίβεια στην απόδοση, ευαισθησία και δύναμη. Η Φρανσουά Γκιγιάρ υποδύεται την Αντιγόνη, η οποία έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το βραβείο Prix Beaumarchais ως η καλύτερη ηθοποιός στη Γαλλία, γι αυτή της την ερμηνεία.
● Το έργο «Δυτική αποβάθρα» του Κολτέζ θα ανέβει τον ερχόμενο Ιούνιο (5-15/6, Εθνικό Θέατρο και 4-8/11 στη Γαλλία), με Ελληνες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ.
● Η «Ιφιγένεια» του Ζαν Ρενέ Λεμουάν θα ανέβει στο Από Μηχανής Θέατρο (3-30/5). Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του έργου, με πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο τη Λένα Παπαληγούρα.
● Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και ο Γιώργος Λούκος για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Προς το παρόν, η μόνη ανακοινώσιμη παράσταση είναι «Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πολ Κλοντέλ, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Εφης Θεοδώρου και σε καινούργια μετάφραση Στρατή Πασχάλη (20-25/6). Οι τελευταίες παραστάσεις δόθηκαν πριν από ακριβώς 50 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση του Πρεβελάκη, έπειτα από παραγγελία πάλι του Γαλλικού Ινστιτούτου. Πρόκειται επομένως για ένα πολύ σημαντικό γεγονός.
● Oι Εκδόσεις Αγρα θα εκδώσουν τον τρίτο τόμο του Σύγχρονου Γαλλικού Θεάτρου.
● Τέλος, η ελληνική θεατρική ομάδα Vasistas θα πάει στη Μασσαλία στις 30/1, η ομάδα Blitz θα κάνει νέα περιοδεία στη Νορμανδία (1-15/2) και το Φεστιβάλ της Αβινιόν θα ασχοληθεί με την ελληνική δραματουργία.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Το Ιδρυμα Θεοχαράκη θα παρουσιάσει έναν κύκλο γαλλικής μουσικής. Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνεται η περιοδεία του νεαρού κουαρτέτου Tana, που θα εμφανιστεί και στη Λάρισα. Επίσης, θα φιλοξενηθούν:
● το τρίο της τζαζ του Λουίς Σκλάβις, το επόμενο Σάββατο, 18/1.
● το κουαρτέτο Tetraktys, που θα ερμηνεύσει Πασκάλ Ντισαπέν.
● το μουσικό θέατρο του Γιώργου Απέργη, Luna Park.
● η συναυλία της Νένας Βενετσάνου στην αίθουσα συναυλιών «Παρνασσός», με μελοποιημένη ποίηση των Πολ Ελιάρ και Μισέλ Ντεγκί.
● η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει το γαλλικό έργο «Βέρθερος» του Ζιλς Μεσνέ.
● οι Groove Catchers, το τρίο τζαζ της νέας γαλλικής γενιάς, είναι προσκεκλημένοι στο Φεστιβάλ «Ο Κύκλος των Κυκλάδων», σε Νάξο, Πάρο και Τήνο.
ΧΟΡΟΣ
● Η ομάδα Synthesis 748, ελληνική ομάδα χορού με έδρα τη Γαλλία, είναι προσκεκλημένη στην Πάτρα και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
● Οσον αφορά το κλασικό μπαλέτο, ο Γιανίκ Μποκέν θα χορογραφήσει την παράσταση «Chopin in love», με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (10, 11, 16 και 17/5 στο θέατρο «Ολύμπια»).
● Η ομάδα «Trafic de styles» του Σεμπαστιάν Λεφρανσουά θα παρουσιάσει σε χιπ χοπ μια σύγχρονη εκδοχή του «Ρωμαίου και Ιουλιέτας», στον πληθυντικό (23, 24/5 στο Μέγαρο Μουσικής).
●Η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Φεστιβάλ Καλαμάτας, θα υποδεχτεί τον Κριστιάν Ριζό, έναν εξαίρετο καλλιτέχνη, με ένα έργο που παρουσιάστηκε στην Αβινιόν το 2012 και έκανε περιοδεία στη Γαλλία: «Θα τρυπηθεί το μάτι που προστατεύεις», με έναν ερμηνευτή τουρκικής καταγωγής, μια εργασία πάνω στην εξορία του εαυτού, πάνω στην ποίηση του χώρου (τον Ιούλιο).
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η έναρξη του κύκλου θα γίνει από τον διευθυντή του Collège de France, Σερζ Αρός (βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2012). Στο επίκεντρο του προγράμματος θα βρίσκεται και η επιστημονική καινοτομία στην υπηρεσία οικολογίας (με αφορμή και τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015). Η ενότητα, που περιλαμβάνει και άλλες διεπιστημονικές ημερίδες, θα κλείσει με την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα του Δημαρχείου του Παρισιού για τις Ημέρες της Ευρώπης (9, 10/5) και τη Γαλλία να είναι τιμώμενη χώρα των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου (7-13/4 στο Μεσολόγγι).
ΤΥΠΟΣ
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα προσκαλέσει τη διευθύντρια της εφημερίδας «Λε Μοντ», Ναταλί Νουγκερέντ, στις 18 Μαρτίου και η εφημερίδα «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» θα οργανώσει στις 6 και 7 Φεβρουαρίου τις Ημέρες των Αθηνών, με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία.