15/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΙΙ. ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1980-2000» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ

Η γενιά του ’80 στο κάδρο

      Pin It

Ανθρωποκεντρικά έργα και νεκρές φύσεις, συνθέσεις κυρίως παραστατικές και λιγότερο αφηρημένες, που φέρουν το προσωπικό ιδίωμα του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται στην έκθεση «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΙΙ. Δεκαετίες 1980-2000». Θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φρυσίρα το επόμενο διάστημα, αποτελώντας ένα πανόραμα έργων και δημιουργών από τις συλλογές του Μουσείου. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε το 2012 και εξετάζει την εξέλιξη της αναπαραστατικής ζωγραφικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

 

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος έχει επιμεληθεί την έκθεση και όπως γράφει «η δεκαετία του ’80 ήταν η δεκαετία που επανέφερε τη ζωγραφική στο προσκήνιο. Αν οι δύο προηγούμενες δεκαετίες την είχαν οδηγήσει σχεδόν σ' ένα “αντάρτικο”, ανάμεσα στην κυριαρχία των διαφόρων τάσεων της “Πρωτοπορίας”, των “Νέων Μέσων”, της “Εννοιακής Τέχνης” (Conceptual Art), η νέα δεκαετία την κατοχύρωνε διεθνώς. Στις μεγάλες διοργανώσεις, την Biennale της Βενετίας και, κυρίως ίσως, στην τελευταία Biennale του Παρισιού το 1985, η ζωγραφική πρωταγωνιστούσε… Την ίδια εποχή, στην Αθήνα, κάπου στα μέσα της δεκαετίας, δύο ταυτόχρονες “γενιές του ’80” εμφανίστηκαν παράλληλα στο προσκήνιο. Οι μεν, συνεχιστές της Arte Povera και των πρωτοποριών του ’60 (πολλοί απ' αυτούς μαθητές του Νίκου Κεσσανλή), ενώ οι δε επανέφεραν μια έντονα αναπαραστατική ζωγραφική. Δύο ομάδες εικαστικών, που και οι δύο (αυτο-)αποκαλούνται “γενιά του ’80”, παρουσιάστηκαν εκείνη την εποχή, εκπροσωπώντας κάτι τελείως διαφορετικό, σε ευθεία ή τεθλασμένη σχέση με τους δασκάλους της».

 

Με το πέρας του αιώνα και την αυγή της νέας χιλιετίας το έργο τους έχει ως επί το πλείστον ωριμάσει και νέες ιδέες και τάσεις θα διαδεχθούν αυτό που οριζόταν ως η πρωτοπορία αυτών των δύο δεκαετιών, αφήνοντας πλέον την παρακαταθήκη τους στην κρίση των ιστορικών του μέλλοντος.

 

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται έργα των: Μιχάλη Αμάραντου, Τάσου Αριδά, Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, Γιώργου Μπουρναζάκη, Παντελή Χανδρή, Στέφανου Δασακλή, Πάνου Φειδάκη, Μαρίας Φιλιπούλου, Ειρήνης Γκόνου, Γιώργου Χαρβαλιά, Σύρτου Κατσίγιαννη, Γιώργου Λάππα, Μιχάλη Μαδένη, Θανάση Μακρή, Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Χρήστου Μαρκίδη, Καλλιόπης Μαρούδα, Χρήστου Παλλανζά, Γιώργου Ρόρρη, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Μάριου Σπηλιόπουλου, Αννας Μαρίας Τσακάλη, Ζάφου Ξαγοράρη, Μαριλένας Ζαμπούρα και άλλων από την Ελλάδα, και από το εξωτερικό των: Ανιές Μπάιλον, Μπερνάρντι Ρόινγκ, Στέφαν Κονρόι, Βίνσεντ Κόρπετ, Τζον Ντίξον, Τζέιμς Ρέιλι, Κλάιβ Σμιθ, κ.ά.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο μεγάλων διαστάσεων με φωτογραφίες των έργων και μικρά βιογραφικά των καλλιτεχνών που εκτός από την Ελλάδα προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο: Κίνα, FYROM, Μαρόκο, Ινδία, κ.ά. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 29 Ιανουαρίου στο Μουσείο Φρυσίρα, στο κτίριο της Μονής Αστερίου στην Πλάκα.

 

Β.ΤΖ.

 

Scroll to top