Θα σταματήσουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία παραχώρησης της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες. Ξεκαθάρισαν στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα προχωρήσουν σε προσφυγές σε όλα τα αρμόδια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, δικαστήρια ζητώντας να γίνει διαδημοτική η Εταιρεία Υδρευσης της Θεσσαλονίκης
→Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Θεσσαλονίκης ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαχείριση του νερού
Του Νίκου Φωτόπουλου
Δικαστικό μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αποφασισμένοι να σταματήσουν κάθε διαδικασία παραχώρησης του νερού σε ιδιώτες, με προσφυγές σε όλα τα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά, δικαστήρια εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης στο ΤΑΙΠΕΔ. Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου, στην οποία ξεκαθάρισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν πρόκειται να περάσει η υπό εξέλιξη διαδικασία». Η συνάντηση των δημάρχων με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε στην Αθήνα και κράτησε περίπου τρεις ώρες. Κατά τη διάρκειά της, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν τα επιχειρήματα και τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία πρέπει να περάσει σε διαδημοτικό φορέα.
Αναμένουν απόφαση του ΣτΕ
«Καταθέσαμε την ομόφωνη απόφασή μας ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση. Επίσης, υποβάλαμε την πρότασή μας με όλα τα στοιχεία για το πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε σε διαδημοτικό επίπεδο την ΕΥΑΘ. Είναι ξεκάθαρο και το ένα και το άλλο. Δεν θα επιτρέψουμε να δοθεί σε ιδιώτες το νερό της πόλης. Θα προσφύγουμε σε κάθε είδους δικαστήριο, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο…», τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξαν ότι προσπαθούν απλώς να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και, όπως φάνηκε, ενώ προχωρούν παράλληλα τις διαδικασίες, αναμένουν να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ. «Η Αυτοδιοίκηση δεν θα σταματήσει τις πιέσεις. Η πρόταση διαδημοτικοποίησης της ΕΥΑΘ ανταποκρίνεται πλήρως και ιστορικά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την πολιτική διαχείρισης του νερού στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος Θέρμης (περιβαλλοντολόγος) Σωκράτης Φάμελος, που έχει ασχοληθεί κατά κόρον -και με την επιστημονική του ιδιότητα- με τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων.
«Η πόλη δεν έχει ιδέα για το τι σχεδιάζουν στα γραφεία τους οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ. Πότε θα ενημερωθούμε για το τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης;» αναρωτήθηκε, αφού και κατά τη διάρκεια της συνάντησης η διοίκηση του Ταμείου δεν παρουσίασε τα ζητούμενα στοιχεία.
Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Θεσσαλονίκης και όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν ταχθεί επισήμως από τον περασμένο Μάιο κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ σε ιδιώτη, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι εξυπηρετούνται έτσι ιδιωτικά συμφέροντα και ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαχείριση του νερού από διαδημοτική επιχείρηση.
Στο μεταξύ, από τον περασμένο Δεκέμβριο ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης «ψάχνει» μια σειρά «σκανδάλων» που έχουν καταγγελθεί για την ΕΥΑΘ. Στο μικροσκόπιο του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού έχουν μπει:
* Ολες οι αναθέσεις έργων που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση κατά την τριετία 2008-2010.
* Ο φάκελος εκσυγχρονισμού του πληροφοριακού συστήματος της ΕΥΑΘ, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, έργο που φέρεται να προωθείται από τη σημερινή διοίκηση εν όψει της επικείμενης πώλησης της εταιρείας σε ιδιώτη. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα ζημιώσει την επιχείρηση προς όφελος των ιδιωτών και στο πλαίσιο αυτό ο εισαγγελέας έχει δώσει παραγγελία προς το ΤΑΙΠΕΔ να προσκομίσει τη σύμβαση παραχώρησης.
* Παραγγελία σε πταισματοδίκη να εξετάσει υπόθεση υπαλλήλου της ΕΥΑΘ που κατηγορείται για υπεξαίρεση 315.000 ευρώ και η διοίκηση της εταιρείας φέρεται να μην έχει προβάλει καμία αξίωση για τη διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων.