15/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πειράματα στις πλάτες 75.000 μαθητών Α΄Λυκείου

«Στο ψυγείο η τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις» δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας.
      Pin It

«Στο ψυγείο η τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις» δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Διγλωσσία και σύγχυση επικρατεί από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα των προαγωγικών εξετάσεων της Α’ Λυκείου, με την περιβόητη τράπεζα θεμάτων να μπαινοβγαίνει κατά βούληση από το ψυγείο.

 

Σύμφωνα με τον νόμο για το νέο Λύκειο, το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα εφαρμοστεί από το 2016, ενώ από φέτος οι εξετάσεις στην Α’ Λυκείου προβλεπόταν να διεξαχθούν κατά 50% μέσω κλήρωσης από τράπεζα θεμάτων. Ωστόσο, από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχε εκφραστεί προβληματισμός για το κατά πόσο είναι εφικτή η έγκαιρη εφαρμογή του νέου συστήματος.

 

Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Παιδείας στα ΜΜΕ, η πλήρης λειτουργία της τράπεζας θεμάτων οδεύει προς αναβολή. Ενα σενάριο προβλέπει να δημιουργηθεί τράπεζα από θέματα που θα αποστέλλουν οι ίδιοι οι καθηγητές, σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο. Ενα άλλο σενάριο προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί τράπεζα με 150 ερωτήσεις για κάθε μάθημα, αλλά η επιλογή τους δεν θα είναι υποχρεωτική.

 

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει το πάγωμα του νέου συστήματος για φέτος: «Οι εξετάσεις θα γίνουν μέσω τράπεζας θεμάτων πιλοτικά μόνο σε κάποια σχολεία όπως πρότυπα, πειραματικά και ορισμένα ιδιωτικά. Για να προχωρήσουμε σε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος αυτού, απαιτείται χρόνος για να δοκιμαστεί ώστε να αποφύγουμε τυχόν λάθη», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, στο «Εθνος».

 

Σε αντίθετη γραμμή κινείται ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με γραπτή του δήλωση στα ΜΜΕ: «Ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η εφαρμογή του αφορά φυσικά και την τράπεζα θεμάτων και τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων», επιμένει.

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκε η θέση διευθυντή. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο οποίο ο υπουργός ανέθεσε να βρει λύση, μέχρι χθες δεν είχε καταλήξει σε κάποια απόφαση, ενώ τονίζεται ότι σε περίπτωση μη λειτουργίας της τράπεζας θεμάτων, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

 

Η ασυνεννοησία και η διάσταση απόψεων υπουργού και υφυπουργού δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα, που επηρεάζει το μέλλον 75.000 μαθητών, καθώς ο βαθμός Α΄Λυκείου συνυπολογίζεται πλέον για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

 

Scroll to top