15/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διερευνήστε πλήρως τις επαναπροωθήσεις»

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, ζητά τη διαλεύκανση των υποθέσεων μαζικών απελάσεων μεταναστών στην Τουρκία και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα δύο περιστατικά στον Εβρο που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» τον Νοέμβριο. Αλλαγή στάσης από Δένδια και Βαρβιτσιώτη, που αρνούνταν μέχρι σήμερα.
      Pin It

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, ζητά τη διαλεύκανση των υποθέσεων μαζικών απελάσεων μεταναστών στην Τουρκία και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα δύο περιστατικά στον Εβρο που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» τον Νοέμβριο. Αλλαγή στάσης από Δένδια και Βαρβιτσιώτη, που αρνούνταν μέχρι σήμερα κατηγορηματικά τέτοιες πρακτικές από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

ΝΙΛΣ ΜΟΥΙΖΝΙΕΚΣΝα ερευνηθούν πλήρως οι μαρτυρίες για τα δύο περιστατικά μαζικής επαναπροώθησης προσφύγων στον Εβρο στις 12 και 14 Νοεμβρίου, που είχε φέρει στο φως η «Εφ.Συν.», όπως και δεκάδες άλλες μαρτυρίες επαναπροωθήσεων που καταγράφονται σε εκθέσεις διεθνών οργανώσεων, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Νιλς Μουίζνιεκς επανήλθε χτες στο θέμα, δημοσιοποιώντας πρόσφατη αλληλογραφία που είχε με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι, αν και μέχρι τώρα αρνούνταν κάθετα την ύπαρξη παρόμοιων πρακτικών, τώρα τις αποτάσσονται μετά βδελυγμίας και ενημερώνουν τον επίτροπο ότι «κάθε υπόθεση παράνομης μαζικής επαναπροώθησης και κακομεταχείρισης ερευνάται ενδελεχώς». Αυτό κι αν είναι είδηση για τα δεδομένα της γενικευμένης ατιμωρησίας των σωμάτων ασφαλείας στην Ελλάδα!

 

«Θετικό βήμα οι έρευνες»

 

«Εκτός από ασύμβατες με τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, οι μαζικές απελάσεις μεταναστών είναι και αναποτελεσματικές, καθώς οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καταστάσεις απελπισίας δεν μπορούν στην πραγματικότητα να σταματήσουν να μεταναστεύουν. Για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ριζικά τις μεταναστευτικές πολιτικές και πρακτικές της. Αυτό είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο τώρα που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρόσθετες ευθύνες με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνεπώς, χαιρετίζω σαν ένα πρώτο θετικό βήμα τις εν εξελίξει έρευνες των ελληνικών αρχών για επαναπροωθήσεις και για την καταγγελλόμενη κακομεταχείριση μεταναστών, όπως επίσης και τη δέσμευσή τους να μου κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών», δήλωσε χτες ο κ. Μουίζνιεκς.

 

Στην επιστολή του στους δύο υπουργούς με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου, ο επίτροπος εξέφραζε την ανησυχία του για τις «επαναλαμβανόμενες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για μεγάλο αριθμό μαζικών απελάσεων παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός Σύρων… Σε ορισμένα περιστατικά, οι εκθέσεις δείχνουν ότι λιμενικοί και συνοροφύλακες έχουν κακοποιήσει σοβαρά συλληφθέντες μετανάστες κι έχουν κατάσχει τα προσωπικά τους αντικείμενα». Καλούσε τις ελληνικές αρχές «να ξεκινήσουν και να φέρουν σε πέρας πλήρη έρευνα όλων των περιστατικών μαζικών απελάσεων που έχουν καταγραφεί και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές και να εμποδίσουν την επανάληψή τους».

 

Αυτά βέβαια τα έχει επισημάνει ξανά και ξανά ο επίτροπος στις συναντήσεις του με τις ελληνικές αρχές, στην περσινή του έκθεση–κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, και, πρόσφατα, με αναλυτική δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» με αφορμή τις μαρτυρίες των επαναπροωθημένων. Αυτό που ξαφνιάζει όσους ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η στάση των δύο υπουργών στις απαντήσεις τους, με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου.

 

Απαντήσεις Δένδια-Βαρβιτσιώτη

 

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι κάθε τέτοια περίπτωση ερευνάται ενδελεχώς από την Ελληνική Αστυνομία και, αν χρειαστεί, από τις δικαστικές αρχές. Οταν ολοκληρωθούν οι συνεχιζόμενες έρευνες και στην περίπτωση που προκύψουν επαρκή στοιχεία, θα επιβληθούν τα κατάλληλα ποινικά και πειθαρχικά μέτρα [...]. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι πρακτικές και διαδικασίες όπως αυτές που περιγράφονται στις προαναφερόμενες έρευνες είναι τελείως απαράδεκτες και απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία, όπως επίσης από τον εσωτερικό κανονισμό και τις αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας», γράφει ο Νίκος Δένδιας.

 

Είναι ο ίδιος υπουργός που απαξίωσε να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις επαναπροωθήσεις, επικαλούμενος ταξίδι στο εξωτερικό ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα. Και μιλά για την ίδια αστυνομία, της οποίας συνεχίζει να προΐσταται ο άνθρωπος που ακούγεται σε ηχητικό ντοκουμέντο να συμβουλεύει τους υφισταμένους του να κάνουν «τον βίο αβίωτο» στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Περιγράφει επίσης μια ειδυλλιακή μαγική εικόνα μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου: Κέντρα Υποδοχής που όμως έχουν μείνει στα χαρτιά, ενώ όσα λειτουργούν έχουν σοβαρές δυσλειτουργίες, Προαναχωρησιακά Κέντρα που όμως στην πράξη λειτουργούν με τις πιο απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες για τους τροφίμους τους και μια υπηρεσία Ασύλου που λειτουργεί μόνο στην Αθήνα και σε ελάχιστες περιοχές της χώρας, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει την πληθώρα αιτημάτων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Πρακτικές και συμπεριφορές που περιγράφονται στις αναφορές που περιλαμβάνετε στην επιστολή σας είναι τελείως απαράδεκτες, έρχονται σε αντίθεση με τις επαγγελματικές αρχές και τον εσωτερικό κανονισμό του Ελληνικού Λιμενικού και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας». Είναι ο ίδιος υπουργός που μέχρι πρότινος αρνούνταν ακόμα και να ακούσει για την ύπαρξη παρόμοιων πρακτικών, που καταγράφονται σε διεθνείς εκθέσεις ως «συνεχόμενες και συστηματικές».

 

Scroll to top