15/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περαίωση υποθέσεων ζητά το ΕΒΕΑ

Υπόμνημα Μίχαλου στον υπουργό Οικονομικών με έντονη κριτική για το νέο φορολογικό σύστημα. Χαρακτηρίζει εξοντωτικά τα πρόστιμα και ζητά να αρθούν τα αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα.
      Pin It

Υπόμνημα Μίχαλου στον υπουργό Οικονομικών με έντονη κριτική για το νέο φορολογικό σύστημα. Χαρακτηρίζει εξοντωτικά τα πρόστιμα και ζητά να αρθούν τα αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα

 

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Το εχθρικό περιβάλλον που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι αλλαγές στη φορολογία και κυρίως τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπονται ακόμα και για μικρές φορολογικές παραβάσεις, επισημαίνει με υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μεταξύ των επισημάνσεων για τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις η πολυπλοκότητα και η αναποτελεσματικότητα του νέου φορολογικού συστήματος, ο κ. Μίχαλος βάζει στο τραπέζι και πρόταση για περαίωση «όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων, όχι με τρόπο χαριστικό, τουλάχιστον του κεφαλαίου, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες, που να καλύπτουν το συμφέρον του κράτους αλλά και να παρέχουν κίνητρα στον φορολογούμενο».

 

Αναλυτικότερα ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ:

 

1. Χαρακτηρίζει το φορολογικό σύστημα εξαιρετικά πολύπλοκο και δημοσιονομικά αναποτελεσματικό, με συνέπεια να επιτείνονται οι κοινωνικές αδικίες και να δημιουργούνται αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που είναι σε ισχύ μόλις ένα χρόνο, έχουν εκδοθεί περισσότερες από εβδομήντα αποφάσεις και εγκύκλιοι.

 

2. Τονίζει ότι σωρεία διατάξεων από τον Ν. 2238/1994, τον Ν. 2523/1997, τον Ν.4172/2013 και Ν. 4174/2013 βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση. Είναι απολύτως αναγκαίο, και μάλιστα άμεσα, το ξεκαθάρισμα των διατάξεων αυτών.

 

3. Προτείνει να επανεξεταστούν πολλές επιμέρους διατάξεις, οι οποίες και άδικες είναι και προκαλούν κοινωνικές ανισότητες και τριγμούς.

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ριζικής αλλαγής τού χθες «θα πρέπει να ενταχθεί, όσο και εάν κάποιοι έχουν αντιρρήσεις, η διαδικασία περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων…».

 

4. Υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογείται η διαφορά μεταξύ των πραγματικών εισοδημάτων και των τεκμαρτών εισοδημάτων των φορολογουμένων, όταν η διαφορά αυτή οφείλεται σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων με ευθύνη της Πολιτείας και όχι σε αύξηση της περιουσίας με ευθύνη του φορολογούμενου.

 

5. Λέει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης των άρθρων που περιορίζουν στο ελάχιστο την αναγνώριση και έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων για τόκους. Ανεπίτρεπτη ενέργεια, που δημιουργεί πλασματικά φορολογικά κέρδη και επιβάρυνση των επιχειρήσεων με επιπλέον μη οφειλόμενους φόρους είναι και η μη αναγνώριση του δικαιώματος αφαίρεσης άλλων πραγματικών δαπανών, όπως για παράδειγμα η καταβολή των έκτακτων εισφορών.

 

6. Αναφέρει ως αναγκαία την εκλογίκευση των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έτσι ώστε να προστατευτούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και ιδιαίτερα οι άνεργοι, ανεξάρτητα αν δικαιούνται ή όχι βοήθημα ανεργίας.

 

7. Χαρακτηρίζει εξοντωτικά και εξωπραγματικά τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Το ύψος των προστίμων -προσθέτει- δεν μπορεί κανείς ούτε καν να το προφέρει. Πόσο μάλλον να το πληρώσει. Μια μικρή καθυστέρηση για χρέος 100 ευρώ τιμωρείται με 1.000 ευρώ. Για μια παράβαση μη έκδοσης 5 αποδείξεων μέχρι 20 ευρώ η μία, το πρόστιμο μπορεί εν τέλει να φτάσει ακόμη και τα 10.000 ευρώ.

 

Ο κ. Μίχαλος αναφέρει στο υπόμνημα ότι για τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

 

● η δημιουργία φορολογικής συνείδησης των φορολογουμένων, αλλά με παράδειγμα και πρότυπο το ίδιο το κράτος

 

● η δημιουργία ελεγκτικής συνείδησης των φορολογικών ελεγκτών, όπου μέσα από την ίδια τη συμπεριφορά των ελεγκτών θα διδαχτούν και οι φορολογούμενοι, και:

 

● η αποκοπή με κάθε τι που αναφέρεται στο παρελθόν.

 

Scroll to top