Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014 αλλά αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την αύξηση κεφαλαίου που είχε ζητήσει η Κριστίν Λαγκάρντ
Του Γιώργου Τσιάρα
Χαρές και πανηγύρια στο αμερικανικό Κογκρέσο, αφού μετά τη διακομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014, συνολικού ύψους 1,01 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος για μια νέα «παράλυση» (shut-down) των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ώς και τον επόμενο Σεπτέμβρη. Υπάρχουν όμως και… παράπλευρες απώλειες, που μόλις τώρα γίνονται αντιληπτές: και μια από τις σημαντικότερες αφορά και την Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στα «θύματα» του νέου mega-deal είναι και το… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!
Ψαλίδι σε κοινωνικά κονδύλια
Τι έχει συμβεί; Στην προσπάθειά του να περικόψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, και πέρα από τα άλλα πάσης φύσεως «ψαλίδια» σε κοινωνικά ευαίσθητα ομοσπονδιακά κονδύλια, το Κογκρέσο αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει τη νέα αύξηση κεφαλαίου (quota reform) του Ταμείου. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ έχει αποφασίσει από το 2010 να διπλασιάσει ουσιαστικά τα κεφάλαιά του στα 720 δισ. δολάρια και να αυξήσει κατά περίπου 6% την αντιπροσώπευση των αναπτυσσόμενων κρατών σε αυτό, σε βάρος των ευρωπαϊκών κρατών, που σήμερα υπερ-εκπροσωπούνται. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει οι ΗΠΑ, δηλαδή ο μεγαλύτερος μέτοχός του, να εγκρίνουν τη συμφωνία, κάτι που όπως προκύπτει δεν σκοπεύουν να κάνουν ούτε φέτος.
Ανήσυχος για τις διεθνείς συνέπειες αυτής της απόφασης, και ιδιαίτερα για την γκρίνια που δικαιολογημένα τον περιμένει από τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και άλλων μεγάλων «αναπτυσσόμενων» χωρών, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να απηύθυνε προσωπική έκκληση προς τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να αλλάξουν γνώμη στο επίμαχο ζήτημα, αλλά οι συγκεκριμένοι –όπως και αρκετοί Δημοκρατικοί– εμφανίστηκαν ανένδοτοι. Πάντως η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε αμέσως την απογοήτευσή της: «Ο κόσμος εξελίσσεται και έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη μας να υλοποιήσουν όσα αποφασίστηκαν το 2010, ώστε να μπορεί το Ταμείο να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες παγκόσμιες προκλήσεις. Ελπίζουμε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση», δήλωσε η κυρία Λαγκαρντ.
Τη γλίτωσε η υγεία
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις άλλες «περίεργες» διατάξεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του mega-deal, πέρα από τις «αυτόματες» περικοπές ομοσπονδιακών κονδυλίων σίτισης, επιδομάτων ανεργίας κ.ά., είναι το… πάγωμα του μισθού του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και πολλών ακόμη κορυφαίων αξιωματούχων, αλλά και μια νέα «φωτογραφική» απαγόρευση στη χρηματοδότηση με ομοσπονδιακά κονδύλια της μετακίνησης των κρατούμενων «μαχητών του εχθρού» από το κολαστήριο του Γκουαντάναμο σε φυλακές εντός των ΗΠΑ.
Αντίθετα, δεν ψαλιδίζονται τελικά οι δαπάνες για την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του κλάδου υγείας (Obamacare), ούτε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – των δύο σημαντικότερων προσωπικών projects του προέδρου Ομπάμα.