Pin It

Δυο ειδικοί μιλούν στην «Εφ.Συν» για τη δολοφονία του 27χρονου και θέτουν την Πολιτεία προ των ευθυνών της

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Ποιος οπλίζει τα χέρια αυτών που μισούν όποιον είναι διαφορετικός; Από τη στιγμή που οι ρατσιστικές επιθέσεις μένουν ατιμώρητες και ο ρατσισμός τείνει να γίνει κυβερνητική πολιτική, ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει κι άλλος μετανάστης νεκρός. Ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της ΕΘνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και ο Χαράλαμπος Κασίμης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ερευνητής μεταναστευτικών θεμάτων, μας μιλούν για την κατεπείγουσα ανάγκη να εφαρμοστεί η αντιρατσιστική νομοθεσία, να σταματήσει η ανοχή στον ρατσισμό και να επανεξεταστεί η μεταναστευτική και ενταξιακή πολιτική. Ο κ. Παπαιωάννου στη συνέντευξη του στην «Εφ.Συν» δηλώνει ότι «οι δράστες κινήθηκαν με αίσθημα ατιμωρησίας».

 

-Ηταν αναμενόμενο το δολοφονικό χτύπημα της Πέμπτης ενάντια σε μετανάστη;

 

«Το ότι θα σκότωναν κάποιον μετανάστη ήταν ένας φόβος που υπήρχε από πολύ καιρό. Πολλές από τις επιθέσεις που έχουμε καταγράψει στο “Κέντρο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας” είχαν στοιχεία δολοφονικών επιθέσεων. Ηταν δηλαδή απόπειρες ανθρωποκτονίας και όχι μόνο ένοπλες ή απλές ρατσιστικές επιθέσεις, και οι δράστες κινούνταν με αίσθημα πλήρους ατιμωρησίας.

 

Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της έρευνας, εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της επίθεσης ομοιάζουν σε ένα μοτίβο επιθέσεων το οποίο το καταγράφουμε επανειλημμένα: Επιθέσεις συχνά σε μεμονωμένους μετανάστες, από δύο ή περισσότερους ανθρώπους, χρησιμοποιούνται φονικά εργαλεία κλπ. Επιπλέον, με την ανάγνωση των στοιχείων που ανακοινώνει η Αστυνομία (ότι στο σπίτι του ενός δράστη βρέθηκαν φυλλάδια της Χ.Α.), το έγκλημα προσομοιάζει και ως προς τον φορέα, γιατί και σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες είχαν αναγνωριστεί ως μέλη της Χ.Α.»

 

-Η ανοχή οπλίζει το χέρι των δραστών;

 

«Σαφέστατα. Οι Αρχές δεν έχουν αξιοποιήσει το υπαρκτό νομικό πλαίσιο για τα ρατσιστικά εγκλήματα. Δεν μας λείπει ο νόμος στην Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή του. Αλλά και σε επίπεδο Αστυνομίας υπάρχουν προφανείς πρακτικές για το ρατσιστικό έγκλημα που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Οπως υπάρχει αντιτρομοκρατική ομάδα ή ομάδα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, έτσι και η δίωξη του ρατσιστικού εγκλήματος είναι μια συγκεκριμένη πρακτική. Η Αστυνομία πρέπει να κοιτάξει και στο εσωτερικό της γιατί υπάρχουν καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές και βία σε μετανάστες με δράστες αστυνομικούς».

 

-Πώς μπορεί να μπει ένα τέρμα;

 

«Το ρατσιστικό έγκλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία μορφή του οργανωμένου εγκλήματος. Οι ναζιστικές ομάδες πρέπει να αντιμετωπιστούν ως συμμορίες οργανωμένης εγκληματικότητας. Να σταματήσει αυτή η ανοχή».

 

-Ακόμα και αν οι ομάδες αυτές εκκολάπτονται σε γραφεία κοινοβουλευτικού κόμματος;

 

«Μπορεί η εκλογή της Χ.Α. στη Βουλή να της έδωσε “αέρα” όμως και πριν γίνει αυτό δεν είδα καμία αποφασιστική αντιμετώπιση των ναζιστικών συμμοριών. Αρα η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χ.Α. δεν αλλάζει την αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν οι ομάδες αυτές».

 

-Μήπως η δολοφονία του μετανάστη και τα εκατοντάδες ατιμώρητα ρατσιστικά χτυπήματα είναι δείγματα ότι ο ρατσισμός έχει ριζώσει στην ελληνική κοινωνία;

 

«Δεν θέλω να γενικεύσω. Προφανώς η ελληνική κοινωνία έχει στοιχεία ρατσιστικά και εθνοκεντρικά. Από εκεί μέχρι τη δολοφονία υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάσουμε στο ζήτημα του ρατσιστικού εγκλήματος και πώς θα σταματήσει. Για να υπάρξει κράτος δικαίου, πρέπει το ρατσιστικό έγκλημα να αντιμετωπίζεται ποινικά».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Χαράλαμπος Κασίμης: Αδιαμφισβήτητη η διασύνδεση των δραστών με ναζιστικές οργανώσεις.

 

Η άγρια δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν αποτελεί άλλη μια τραγική συνέχεια στις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών στη χώρα μας με την ανοχή τόσο των θεσμικών οργάνων της πολιτείας όσο και της ίδιας της κοινωνίας. Η κρίση, η πολιτική και φυσική βία της Χ.Α. αλλά και η “εκκαθαριστική” πολιτική της κυβέρνησης έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που στοχοθετεί τους μετανάστες και τους μετατρέπει σε εύκολα, ανυπεράσπιστα θύματα.

 

Ο κατάλογος τέτοιων επιθέσεων είναι μακρύς και η διασύνδεση των δραστών με ακροδεξιές, ναζιστικές οργανώσεις αδιαμφισβήτητη, κάτι που φάνηκε και από τα ευρήματα στα ίδια τα σπίτια των δολοφόνων του μετανάστη. Η απάντηση των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών κατά της έξαρσης της ρατσιστικής βίας πρέπει να είναι άμεση. Η ανάγκη δε για την επαναξιολόγηση και τον επαναπροσανατολισμό της μεταναστευτικής και ενταξιακής πολιτικής επείγουσα.

 

Ο  κ. Κασίμης είναι καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ερευνητής για θέματα μετανάστευσης

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Δεν ασκήθηκε δίωξη με βάση το άρθρο περί ρατσισμού

 

Ενα ματωμένο στιλέτο, δύο ομολογίες και δύο τραύματα -ένα θανατηφόρο στο στήθος και το άλλο πίσω στην πλάτη- συνθέτουν τον γρίφο που καλείται να λύσει η 16η τακτική ανακρίτρια, προκειμένου να εξιχνιάσει το μυστήριο σχετικά με την ταυτότητα του δολοφόνου του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουγκμάν.

 

Η προανάκριση που έκαναν οι αστυνομικοί της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής δεν έδωσε λύση, αφού το στιλέτο με τα υπολείμματα αίματος βρέθηκε στη κατοχή του 25χρονου ανέργου, ενώ εκείνο του 29χρονου πυροσβέστη ήταν καθαρό. Εν τούτοις και οι δύο παραδέχθηκαν ότι χτύπησαν τον νεαρό μετανάστη, ενώ διαπιστώθηκε ότι στο σώμα του θύματος υπήρχαν δύο τραύματα. Θανατηφόρο ήταν το τραύμα στο αριστερό υποδιάφραγμα της θωρακικής χώρας, ενώ υπήρχε άλλο ένα πίσω στην πλάτη.

 

Το ποιος όμως τα προκάλεσε αναμένεται να δείξει η έρευνα της ανακρίτριας στην οποία οδηγήθηκαν οι δύο, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή όπλου. Δίωξη βάσει της επιβαρυντικής περίστασης του άρθρου 79 § 3 περί ρατσισμού δεν ασκήθηκε.

 

Μάνος Τσαλδάρης

[email protected]

 

Scroll to top