Samaras-Antonis-thema

16/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποκρισίας το εγκώμιο

Ενεκα προεδρίας περίσσεψαναν οι έπαινοι στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ελληνικές επιτυχίες και μόνο στους Σουλτς και Φερχόφσταντ, που είναι υποψήφιοι... Μπαρόζο, ξέφυγαν κάποιες αλήθειες.
      Pin It

Ενεκα προεδρίας περίσσεψαναν οι έπαινοι στο Ευρωκοινοβούλιο για τις ελληνικές επιτυχίες και μόνο στους Σουλτς και Φερχόφσταντ, που είναι υποψήφιοι… Μπαρόζο, ξέφυγαν κάποιες αλήθειες

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΑπίστευτες ευρω-υποκρισίες κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Οι περισσότεροι ομιλητές θυμήθηκαν τώρα τις θυσίες του ελληνικού λαού, μίλησαν για τις αντοχές, το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε και επιδεικνύει για να εξέλθει από την κρίση, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική προεδρία, άσκησαν προσεκτικά μικρή κριτική στην πολιτική της τρόικας, η οποία όμως ήταν και είναι αναγκαία, και φυσικά δεν παρέλειψαν να πλέξουν το εγκώμιο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

 

Το… αστειάκι του Σουλτς

 

Μέσα στους καπνούς αυτού του λιβανίσματος, όχι λόγω ενοχών αλλά λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών, ο μόνος ειλικρινής ήταν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αντ. Σαμαρά, είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αυτό που επιδιώκει ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να τον στηρίξει ο Αντ. Σαμαράς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έχει και την τελευταία λέξη στην όλη διαδικασία…

 

Ενας άλλος πολιτικός που μίλησε με ειλικρίνεια ήταν ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, και αυτός υποψήφιος για τη θέση του Ζ. Μπαρόζο. Χαρακτήρισε την ελληνική κρίση «πεμπτουσία της ευρωπαϊκής κρίσης, ελλείψει πειθαρχίας, αλληλεγγύης και ενότητας για μεγάλο διάστημα». «Δεν θα είχε υπάρξει κρίση εάν οι πολιτικοί στην Ελλάδα είχαν αναλάβει τις ευθύνες τους και αν παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επιδείξει πλήρη αλληλεγγύη από το 2009» είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, κατά τον οποίο «απέτυχαν και οι δύο πλευρές και σήμερα έχουμε μια τραγωδία με την ανεργία στους νέους, την έξαρση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του ρατσισμού». Αντί να προωθούνται οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, κατέληξε, «έγιναν περικοπές χαμηλών εισοδημάτων και αύξηση φορολογίας σε επιχειρήσεις, κυρίως ΜΜΕ. Μην επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος».

 

Από τους άλλους, ο χαμαιλέοντας Ζ. Μπαρόζο ανακάλυψε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, επέκρινε τις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους που έβλεπαν έξοδο της χώρας από το ευρώ, χωρίς να λογαριάσουν την «αντοχή» του ελληνικού λαού, υποστήριξε ότι «οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν», αναφέροντας ως παράδειγμα το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα δίπλα στην Ελλάδα» ισχυρίστηκε ο Πορτογάλος.

 

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Χάνες Σβόμποντα, αναγνώρισε ότι «ορισμένες απαιτήσεις της τρόικας είναι απολύτως απαράδεκτες και έχουν καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό». «Και ήρθε ο επίτροπος Ρεν να μας πει ότι όλα είναι υπέροχα… Εάν βάλουμε το πιστόλι στον κρόταφο κάποιου και τον ρωτήσουμε “συμφωνείς;”, θα συμφωνήσει»… Ο Χ. Σβόμποντα ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. «Η Γερμανία και η Αυστρία έκαναν 100 χρόνια να ξεπληρώσουν το χρέος τους, ας είμαστε ειλικρινείς και ας βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε ο Αυστριακός.

 

Ο πάντα ρεαλιστής Μ. Σουλτς είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και πιστεύει ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

 

«Μια μεγάλη πλειοψηφία είναι πρόθυμη να στηρίξει διευκολύνσεις για την Ελλάδα και ασφαλώς θα συζητήσουμε το πώς θα διαμορφωθεί η δομή της τρόικας», είπε, μην κρύβοντας ότι οι δηλώσεις του Ολι Ρεν τον ενόχλησαν…

 

Βέβαια, «οι απόψεις για την τρόικα διίστανται» σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., αλλά, είπε με νόημα, «δεν μπορούμε να της επιρρίψουμε ευθύνες για πράγματα που συνέβησαν πριν από 15-20 χρόνια»…

 

Ο Μ. Σουλτς κάλεσε τους Ελληνες να ψηφίσουν ευρωπαϊκά τον Μάιο και όχι κατά της τρόικας. Και υποστήριξε ότι δεν θα είναι επαρκής η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προεκλογική ομιλία Σαμαρά

 

Η εμφάνιση του Αντ. Σαμαρά ενώπιον της Ολομέλειας και κυρίως στη συνέντευξη Τύπου με τον Μ. Σουλτς είχε προεκλογική γεύση. Βέβαια, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας «της Ενωμένης Ευρώπης που εγώ ονειρεύομαι», αλλά φρόντισε σε πολλά σημεία να κλείσει το μάτι στους Ελληνες ψηφοφόρους.

 

Μίλησε για τα δεινά του ελληνικού λαού, το βιοτικό επίπεδο του οποίου μειώθηκε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά «στέκεται όρθια και θα παραμείνει όρθια». Χαρακτήρισε «δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ανέφερε ότι ήταν «εξ εκείνων που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν» σε αιτήματα των τροϊκανών που εμπόδιζαν την ανάπτυξη.

 

Για το ΔΝΤ είπε ότι «αναγνώρισε τα λάθη» του, αλλά η παρουσία του στην τρόικα είναι μια πραγματικότητα και για την έξοδό του θα χρειαστεί μεγάλη συζήτηση, στην οποία έχουν λόγο το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο…

 

Φουλ… ιδιωτικοποιήσεις

 

Τάχθηκε φυσικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την επιτάχυνσή τους. Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί στο «πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο «θα το δώσουμε στους χαμηλοσυνταξιούχους και στις κοινωνικές ομάδες που έχουν σημαντικά προβλήματα…». Μια μυρωδιά εκλογών;

 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου. «Εχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό… Η αντιπολίτευση δεν προσφέρει λύσεις ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον και επενδύει στον φόβο, ενώ ακροβατεί μεταξύ λαϊκισμού και εξτρεμισμού» είπε. Και οι εθνικές εκλογές; Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα γίνουν το 2016. Βέβαια, θα προηγηθεί το 2015 η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα θα είναι «υπερκομματική» διευκρίνισε ο Αντ. Σαμαράς και όποιοι δεν συμφωνήσουν «ας αναλάβουν το πολιτικό κόστος»…

 

Scroll to top