16/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο εδώλιο ξανά ο «ατσαλάκωτος»

Στο Εφετείο αυτή τη φορά και με δικηγόρο τον Δημήτρη Τσοβόλα ο ισοβίτης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα επιδιώξει να αθωωθεί ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει κάποιο ελαφρυντικό για την υπόθεση υπεξαίρεσης 17 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.
      Pin It

Στο Εφετείο αυτή τη φορά και με δικηγόρο τον Δημήτρη Τσοβόλα ο ισοβίτης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα επιδιώξει να αθωωθεί ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει κάποιο ελαφρυντικό για την υπόθεση υπεξαίρεσης 17 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Μετά 11 μήνες παραμονής στις φυλακές Διαβατών, κάθεται πάλι σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

 

Μαζί του οι επίσης ισοβίτες, άλλοτε γενικός γραμματέας του δήμου και δεξί του χέρι Μιχάλης Λεμούσιας, ο «εκτελεστικός βραχίονας» της υπεξαίρεσης, υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας, Παναγιώτης Σαξώνης, και δύο πρώην οικονομικοί διευθυντές του δήμου που είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

 

Η σύνθεση του δικαστηρίου

 

Η δίκη έχει τον αριθμό 4 στο πινάκιο του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει κανονικά χωρίς αναβολές, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που είχαν παρουσιαστεί εμπόδια. Πρόεδρος κληρώθηκε η εξ Αθηνών πρόεδρος εφετών Ευφροσύνη Καλογεράτου (με αναπληρωτή τον Θεσσαλονικιό πρόεδρο εφετών Παναγιώτη Κατσιρούμπα), ενώ εισαγγελέας της έδρας κληρώθηκε ο αντεισαγγελέας εφετών Δημήτρης Νάιντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, θα προεδρεύσει ο κ. Κατσιρούμπας, λόγω κωλύματος της κ. Καλογεράτου.

 

Εχοντας προσθέσει στο νομικό του επιτελείο τον άλλοτε υπουργό Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρη Τσοβόλα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιδιώκει πρωτίστως να αθωωθεί για την υπόθεση υπεξαίρεσης 17 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει κάποιο ελαφρυντικό που θα του επιτρέψει να βγει από τη φυλακή αρκετά σύντομα. Το πλήθος των επιστολών που έχει συγγράψει από εκεί αλλά και το ύφος τους δείχνουν μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση για τον Β. Παπαγεωργόπουλο, που άλλοτε αποκαλούνταν «ατσαλάκωτος».

 

Τσαλακωμένος πια από τη βαρύτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με μια πλήρως τεκμηριωμένη απόφαση, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον κάποτε πολιτικό του αντίπαλο, που τώρα καλείται να τον υπερασπιστεί. Για να αθωωθεί ή τουλάχιστον να τύχει επιεικέστερης αντιμετώπισης από το Πενταμελές Εφετείο πρέπει:

 

* Να πείσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ότι δεν είχε απολύτως καμιά εμπλοκή στην υπόθεση υπεξαίρεσης και για τα 12 ολόκληρα χρόνια της θητείας του κάποιοι συνεργάτες του έκλεβαν κάτω από τη μύτη του, χωρίς εκείνος να παίρνει χαμπάρι.

 

* Να «δώσει» τον άλλοτε στενό του συνεργάτη, Μιχάλη Λεμούσια -γενικό γραμματέα και πανίσχυρο άνδρα του δήμου επί των ημερών του- ως δράστη της υπεξαίρεσης, πράγμα που δεν έκανε στο πρωτόδικο δικαστήριο.

 

* Να πετύχει τουλάχιστον ένα από τα δύο ελαφρυντικά -της ειλικρινούς μεταμέλειας ή του προτέρου εντίμου βίου-, πράγμα δύσκολο, διότι στην πρώτη περίπτωση δεν έχει ομολογήσει την ενοχή του, ενώ στη δεύτερη το αδίκημα της υπεξαίρεσης γινόταν επί 12 συναπτά έτη…

 

Από την πλευρά του «το δεξί χέρι» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο Μιχάλης Λεμούσιας, που επίσης έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, αυτή τη φορά θα έχει διαφορετικό συνήγορο υπεράσπισης, σε αντίθεση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο όπου εμφανίστηκαν με κοινούς υπερασπιστές…

 

Ο,τι και να γίνει σήμερα, ο δικαστικός «γολγοθάς» δεν τελειώνει για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Σύντομα θα ξανακαθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αυτό της παγίας προκαταβολής. Εκτός από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Μιχάλης Ζορπίδης και Αναστάσιος Γερογιάννης, καθώς και 13 υπάλληλοι.

 

Οι άλλοι κατηγορούμενοι

 

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι απιστία, απάτη από κοινού, ψευδής βεβαίωση, ενώ στη διαχειρίστρια αποδίδεται και το αδίκημα της πλαστογραφίας. Πρόκειται για έλλειμμα ύψους 1.168.563 ευρώ, χρήματα τα οποία εκταμιεύτηκαν με παράνομο και αδιαφανή τρόπο με πρόσχημα να εξυπηρετηθούν επείγουσες και έκτακτες ανάγκες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στο μεταξύ, πριν από λίγο καιρό από τον εισαγγελέα Διαφθοράς άνοιξε νέος κύκλος ερευνών, τόσο για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης όσο και για τον Μιχάλη Λεμούσια, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

 

Scroll to top