Στο απροχώρητο η κατάσταση με τους εργαζομένους των Πετζετάκι – Λαυρεντιάδη. Ερωτήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τους απλήρωτους του Καρυπίδη
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χθες η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στη Χημική Βιομηχανία, με τη συμμετοχή των πρόσφατα απολυμένων από το εργοστάσιο του Καρυπίδη, αλλά και των εργαζομένων-ανέργων των Πετζετάκις και Ιντερκέμ, που έκλεισαν πριν από τρία και ενάμισι έτη, αντίστοιχα.
Μετά την πολύχρονη ομηρία χιλιάδων εγκλωβισμένων σε κλειστές επιχειρήσεις που ούτε τους αποζημιώνουν ούτε τους απολύουν, η εταιρεία Καρυπίδη πηγαίνει τον εμπαιγμό ένα βήμα παραπέρα. Την περασμένη εβδομάδα απέλυσε με εξώδικα χωρίς αποζημίωση όλους τους εργαζομένους, επικαλούμενη χρέη στο ΙΚΑ. Σχεδόν έναν μήνα πριν είχε υπενοικιάσει το εργοστάσιο σε νέο εργοδότη, ο οποίος αρνείται κάθε υποχρέωση με το αμίμητο επιχείρημα: «Εγώ μηχανήματα κι εγκαταστάσεις νοίκιασα, δεν έχω καμία σχέση με τους εργαζομένους».
Ερωτήσεις για τις παράνομες απολύσεις στον Καρυπίδη υπέβαλαν εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτώντας τον υπουργό Εργασίας τι μέτρα θα λάβει για την επιστροφή των παράνομα απολυμένων στην εργασία τους και τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.
Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας
Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου δέχτηκε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, χωρίς να δεσμευθεί για κάποια λύση στα χρόνια προβλήματα των 300 εγκλωβισμένων του Πετζετάκι και των 80 της Ιντερκέμ (από τους περισσότερους από 2.000 απλήρωτους των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη). Για την περίπτωση του Καρυπίδη είπε ότι θα ελέγξει τη νομιμότητα της νέας επιχείρησης μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας. «Ο Πετζετάκις έχει συλληφθεί για χρέη 4 εκατομμυρίων στο Δημόσιο, έχει φάει δέκα χρόνια φυλακή και δεν έχει μπει ούτε μία μέρα μέσα. Με συνεχείς αναβολές και νομικά τερτίπια μάς κρατάει σε ομηρία εδώ και τριάμισι χρόνια, ενώ συνολικά μας χρωστάει πάνω από 20 εκατομμύρια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Πετζετάκις, Κώστας Κουρουβάνης.
«Υπάρχουν εργαζόμενοι από τη Θήβα που παρακαλάνε να δηλώσουν παραίτηση χάνοντας όλα τα δικαιώματά τους, για να μπουν έστω με κάποια προσωρινά προγράμματα για ανέργους στον δήμο. Δεν βρίσκουν ούτε έναν υπάλληλο να τη δηλώσουν. Μιλάμε για πλήρη απαξίωση. Κι όμως ο υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε καν να μεσολαβήσει ώστε να απολυθούμε. Του είπαμε: Τι θα γίνει, θα μας έχει αιχμάλωτους άλλα πέντε χρόνια; Σε έναν μήνα θα είμαστε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είπε: «Θα το δούμε γιατί αφορά πολύ κόσμο…». Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ούτε καν αυτό. Θα αρρωστήσουμε και δεν θα μπορούμε ούτε σε νοσοκομείο να πάμε».