Σε διαβούλευση δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Εθνική Στρατηγική για τον βιολογικό πλούτο της Ελλάδας
Του Τάσου Σαραντή
Με καθυστέρηση περίπου… 20 χρόνων ολοκληρώθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας, ενώ σύντομα θα αναρτηθεί και το Σχέδιο Δράσης υλοποίησης των στόχων της για τα επόμενα 15 χρόνια.
Η διατήρηση του βιολογικού μας πλούτου σε εθνικό επίπεδο αποτελούσε βασική υποχρέωση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. στις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες αποτροπής της απώλειας της βιοποικιλότητας. Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας ήταν μια υποχρέωση που απέρρεε από την παγκόσμια Σύμβαση για τη διατήρηση της Βιολογικής Ποικιλότητας του ΟΗΕ, που υπογράφτηκε το 1992 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, κυρώθηκε από την Ελλάδα το 1994 και υποχρεώνει κάθε συμβαλλόμενο μέρος να προβεί στη διαμόρφωση σχετικών εθνικών στρατηγικών.
Στη διάρκεια των 14 τελευταίων χρόνων (1999-2013), οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας, ένα προηγούμενο σχέδιο στρατηγικής είχε τεθεί ξανά σε διαβούλευση το 2009. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια αυτής της διαβούλευσης ελήφθησαν υπόψη το 2010, οπότε ξεκίνησε εκ νέου η επεξεργασία ενός κειμένου Εθνικής Στρατηγικής.
Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ έως τις 20 Ιανουαρίου. Ετσι, σε χρονικό διάστημα μόλις 5 ημερών θα πρέπει να κατατεθούν οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις που θα διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο.
Θετική αντιμετώπιση
«Υποδεχόμαστε θετικά τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα της χώρας μας. Επιτέλους, η Ελλάδα αποκτά μια στρατηγική για τη βιοποικιλότητα μετά από 20 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό βήμα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που το περιβάλλον βάλλεται από παντού και ελπίζουμε ότι επιστρέφουν η φύση και το περιβάλλον στο προσκήνιο. Το βασικό ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί και να μη μείνει στα χαρτιά», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη Πολιτικής για το Φυσικό Περιβάλλον του WWF Ελλάς.