16/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή ημερίδα του ΣΕΒ γκρεμίζουν την κυβερνητική αισιοδοξία για «έτος ανάπτυξης»

Σε «κόκκινο» συναγερμό η οικονομία το 2014

Αναμένεται τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών να αυξηθούν άλλα 20 δισ. και να φτάσουν τα 90 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ! Τράπεζα της Ελλάδος: Ξεχάστε νέα δάνεια, όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες πρέπει να κλείσουν.
      Pin It

Αναμένεται τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών να αυξηθούν άλλα 20 δισ. και να φτάσουν τα 90 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ! Τράπεζα της Ελλάδος: Ξεχάστε νέα δάνεια, όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες πρέπει να κλείσουν

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Το 2014, εκτός από έτος ανάπτυξης όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα είναι και χρονιά «φορτωμένη» με περίπου 90 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια, τα οποία μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ) δημιουργούν εκρηκτικό αντι-αναπτυξιακό κοκτέιλ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pricewaterhouse Coopers, Μάριο Ψάλτη, το 2014, τα «κόκκινα» δάνεια θα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών (έναντι 30% πέρσι), καθώς θα προκύψουν άλλα 20 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων.

 

Με αυτό το δεδομένο, η αναθέρμανση της τραπεζικής χρηματοδότησης θα συνεχίσει να είναι όνειρο θερινής νυκτός για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν ρευστό εκτός εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

 

Ο Προβόπουλος

 

Το μήνυμα που έστειλε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ήταν σαφές: οι δυνατότητες χορήγησης νέων δανείων είναι περιορισμένες γιατί οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει ακόμα, οι τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται από το ευρωσύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

 

Δεν παρέλειψε μάλιστα να… καρφώσει τον επιχειρηματικό κόσμο, λέγοντας ότι σημαντικό ποσοστό της εκροής καταθέσεων των περίπου 90 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 της καταθετικής βάσης, από τα τέλη του 2009 έως τον Ιούνιο του 2012, «προήλθε από επιχειρήσεις που μετέφεραν σημαντικό μέρος των καταθέσεών τους στο εξωτερικό».

 

Η γραμμή που δίνει πλέον η ΤτΕ συνοψίζεται ως εξής: όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες πρέπει να κλείσουν, να προχωρήσουν σε εκκαθάριση, όσες βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια και τη λειτουργία τους και δάνεια θα λάβουν οι υγιείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Οι νέες πιστώσεις, είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, θα πρέπει να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.

 

«Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν» σημείωσε ο διοικητής και κάλεσε τους μετόχους υποκεφαλαιοποιημένων εταιρειών να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να αναδιαρθρωθούν, να επιδιώξουν συνεργασίες και συγχωνεύσεις και να προχωρήσουν σε συνέργειες για να ελέγξουν τα κόστη τους.

 

Αποψη την οποία υποστηρίζει και σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, που βλέπει η όποια διαθέσιμη ρευστότητα να μειώνεται και να επιβαρύνεται το κόστος των υγιών επιχειρήσεων.

 

«Να πάψουν να συντηρούνται εν ζωή επιχειρήσεις–ζόμπι» είπε ο Αν. Καλλιτσάντσης, πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την ανάγκη εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου. Σε έναν κλάδο, συμπλήρωσε, που υπάρχουν υπό πτώχευση επιχειρήσεις και το περιβάλλον δεν ξεκαθαρίζει, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί όλος ο κλάδος.

 

Εκκαθάριση

 

Πάντως και ο Μ. Ψάλτης της PwC τάχθηκε υπέρ την εκκαθάρισης των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και της αναδιάρθρωσης δανείων, αλλά και της δημιουργίας κοινής πλατφόρμας διαχείρισης και κώδικα δεοντολογίας για τη μεταχείριση των υφιστάμενων προβληματικών δανείων. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, κάλεσε τις επιχειρήσεις να προσφύγουν σε άλλες πηγές και ειδικότερα:

 

* Στην εσωτερική χρηματοδότηση, αποδίδοντας μικρότερο μέρισμα στους μετόχους με αντάλλαγμα την αναμενόμενη μελλοντική υπεραξία.

 

* Στη διεκδίκηση επιπρόσθετων εμπορικών πιστώσεων (trade credit) από τις εταιρείες του εξωτερικού με τις οποίες συναλλάσσονται.

 

* Στην άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές με εταιρικά ομόλογα και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

 

* Στην αξιοποίηση των προγραμμάτων συγχρηματοδότησης δανείων και εγγυοδοσίας με πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Scroll to top