Ευθείες βολές για το δαιδαλώδες και ασταθές φορολογικό πλαίσιο εξαπέλυσαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, τάχθηκε υπέρ μιας νέας οριστικής φορολογικής περαίωσης περιουσίας για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού. «Αυτό δημιουργεί την κατάλληλη ηρεμία που απαιτείται για το επενδυτικό περιβάλλον και επιπλέον οδηγεί στην άνετη κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας» είπε και τόνισε ότι χρειάζεται ένας σταθερός αξιόπιστος φορολογικός νόμος, που θα δίνει βεβαιότητα στον επενδυτή για τα επόμενα 15 χρόνια. «Δύσκολα σοβαρός επενδυτής θα επένδυε σε καθεστώς αβεβαιότητας» ανέφερε ο Μ. Σάλλας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αποκήρυξε εκ νέου τα μνημόνια τονίζοντας ότι «η συνταγή του Μνημονίου δεν βγάζει πουθενά. Εχει καταλήξει να μειώνει συνεχώς το εισόδημα και να αυξάνει συνεχώς τους φόρους». Επιπρόσθετα, η επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή, είπε, δεν έχει θίξει ακόμα τις παθογένειες του ναυαγισμένου κράτους και ο κίνδυνος να παραμείνουμε για αρκετά χρόνια ακόμα στον πάτο του βαρελιού παραμένει. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Μ. Σάλλας ανέφερε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πειραιώς, η μείωση του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2020 προϋποθέτει:
* Τη μετακύληση των λήξεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου τα επόμενα χρόνια, δηλαδή στις επόμενες γενιές.
* Τη μείωση στο μισό του επιτοκίου δανεισμού που σήμερα είναι 2,9%, με σκοπό να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,5%.
* Τη μετακύληση στα επόμενα 15 έτη ομολόγων αξίας 17,5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και λήγουν την επόμενη διετία.
* Τη μεταφορά του χρέους των 25 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο το ΤΧΣ χρηματοδότησε τα κεφάλαια των 4 συστημικών τραπεζών, στον ΕSM.