16/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπτυξη 3,2% φέτος στον πλανήτη

Τι προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της.
      Pin It

Τι προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Καλύτερες μέρες βλέπει για την παγκόσμια οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα καθώς ΗΠΑ, ευρωζώνη και Ιαπωνία ανακτούν την ισχύ τους. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (Global Economic Prospects), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της υφηλίου φέτος, σε 3,2% από 3% που ήταν η πρόβλεψή της νωρίτερα και 2,4% που ήταν η περσινή επίδοση. Εκτιμά ότι η ανοδική τροχιά θα συνεχιστεί και τα έτη 2015, 2016, καθώς το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,4% και 3,5% αντίστοιχα. Θα είναι οι καλύτερες επιδόσεις για την παγκόσμια οικονομία αφότου η οικονομία του πλανήτη είχε «τρέξει» για τελευταία φορά με ρυθμό μεγαλύτερο του 4%.

 

Οι αναπτυγμένες οικονομίες

 

Κινητήρια δύναμη των υψηλότερων επιδόσεων είναι οι αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα σημειώσουν στο σύνολό τους φέτος ανάπτυξη 2,2% έναντι μόλις 1,3% το 2013. Τις καλύτερες επιδόσεις αναμένεται να εμφανίσει η οικονομία των ΗΠΑ, που προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,8% έναντι 1,8% πέρυσι, αλλά και η ευρωζώνη, που μετά από δύο χρόνια ύφεσης επιστρέφει στην ανάπτυξη σημειώνοντας 1,1% το 2013, 1,4% το 2014 και 1,5% το 2015.

 

Η νέα πρόβλεψη της Τράπεζας σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, όταν μεσούσης της κρίσης οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας αναδείχθηκαν σε κινητήρα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

 

Η Τράπεζα προβλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και για τις τρεις χώρες. Για την Κίνα προβλέπει 7,7% από 8%, για την Ινδία 6,2% από 6,5%, ενώ για τη Βραζιλία 2,4% από 4%. Συνολικά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 5,3% φέτος, 5,5% το 2015 και 5,7% το 2016 από 4,8% το 2013. Παρ’ ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι περίπου 2,2% χαμηλότεροι σε σχέση με την περίοδο 2003-2007, όταν οι οικονομίες αυτές επιτύγχαναν εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 10%, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού θεωρεί πλέον ότι αυτά τα επίπεδα δεν ήταν διατηρήσιμα μακροπρόθεσμα. Εκείνο που την ανησυχεί περισσότερο είναι μήπως η Fed τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ταχύτερα. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει τα επιτόκια κατά μία μονάδα βάσης υψηλότερα, θα προκαλέσει άγριες αναταράξεις στις αγορές συναλλάγματος, μετοχών και ομολόγων, μείωση των ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές κατά 80% για αρκετούς μήνες και χάος σε αυτές τις οικονομίες. Γι’ αυτό, τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ΔΝΤ, παρότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι το βασικό τους σενάριο, πιέζουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

 

Scroll to top