Stournaras-Provopoulos

17/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μισές αλήθειες είπε ο Γ. Προβόπουλος

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν λειτούργησε προληπτικά για να αποφευχθεί το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
      Pin It

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν λειτούργησε προληπτικά για να αποφευχθεί το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Μισές αλήθειες είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αναφορικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου.

 

Προκύπτουν εξάλλου εύλογα ερωτήματα αν συγκρίνει κάποιος το χρονικό των ελέγχων της ΤτΕ στο Ταμιευτήριο (όπως το παρέθεσε ο ίδιος ο διοικητής) και το χρονικό των επίμαχων δανείων που χορηγήθηκαν τις εταιρείες συμφερόντων Γριβέα, Λαυρεντιάδη και Κοντομηνά (βάσει του εισαγγελικού πορίσματος).

 

Είναι λοιπόν άξιον απορίας γιατί ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας βλέπει ότι η διοίκηση του Τ.Τ. αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις της δεν λαμβάνει τα μέτρα της.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δανείου που δόθηκε στον κατηγορούμενο επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα τον Ιούλιο του 2009, ενώ λίγους μήνες πριν η ΤτΕ είχε… εκδώσει απαγόρευση νέων δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις αν δεν έχει δημιουργήσει τις απαιτούμενες δομές.

 

Με δεδομένο ότι ο βασικός μέτοχος του Τ.Τ. ήταν το ελληνικό Δημόσιο ο Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Οικονομικών;

 

Τυπικά, δεν είχε τέτοια υποχρέωση, ωστόσο όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη ο διοικητής θα μπορούσε κάλλιστα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε αυτούς που διόρισαν τη διοίκηση του Τ.Τ. και να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των φορολογουμένων.

 

Ο ρόλος του επόπτη…

 

Ακόμη και αν δεν το έκανε, ποιος ήταν ο ρόλος του επόπτη που είχε διορίσει το Δημόσιο στο Τ.Τ. τον Φεβρουάριο του 2009;

 

Ειδικότερα, ο Αγγελος Ανδρουλιδάκης, δικηγόρος – οικονομολόγος, που διετέλεσε και πρόεδρος ΟΣΕ και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Μιχάλη Λιάπη, ορίστηκε εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. του Τ.Τ., καθώς είχε ενταχθεί στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Ρευστότητας της Οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ.

 

Προσφάτως, πάντως, επειδή κανείς δεν πάει χαμένος, η Εurobank, η οποία ως γνωστό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον Οκτώβριο του 2013 τοποθέτησε τον Αγγ. Ανδρουλιδάκη στο Δ.Σ. της θυγατρικής της Eurolife ασφαλιστική.

 

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, βάσει νόμου, έχει ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και μετέχει στο Συμβούλιο Εποπτείας.

 

Σύμφωνα το άρθρο 7 του νόμου 3723/2008 «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», το Συμβούλιο Εποπτείας συνεδριάζει μία φορά τον μήνα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του υφυπουργού, αρμόδιου για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και των εκπροσώπων του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών ώστε να διασφαλίζεται ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, μένει να απαντηθεί αν τα προβλήματα του Τ.Τ. τέθηκαν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ή τον εκπρόσωπο του Δημοσίου σε κάποια από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εποπτείας.

 

Επιπρόσθετα, η ΤτΕ θα μπορούσε να διορίσει, να επιβάλει, δικό της επίτροπο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προκειμένου να έχει υπό στενή παρακολούθηση τα πεπραγμένα της διοίκησης. Οπως, για παράδειγμα, αν ακολούθησε τις συστάσεις για υιοθέτηση των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διαχείρισης κινδύνων.

 

Scroll to top