Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κατηγορούν ΜΜΕ και πολιτικούς παράγοντες για σκοπιμότητες, ψεύδη και βολικά για εκείνους συμπεράσματα, μετά την κυνική ομολογία του Ολι Ρεν. Αυστηρό μήνυμα παπανδρεϊκών σε Βενιζέλο για τη συνεργασία με τους «58»
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ως δικαίωση της επιλογής του να μην πιέσει περαιτέρω και να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, καθώς όπως εκτιμά ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Ελενόπουλος, μια τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε ασύντακτη χρεοκοπία, εισέπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου την κυνική ομολογία του Ολι Ρεν για την άρνηση της Ευρώπης να κουρέψει το ελληνικό χρέος για να σωθούν η ευρωζώνη και οι τράπεζές της.
Πέρα από την απόλυτη υπεράσπιση της τακτικής του την τριετία 2009-2012, που άνοιξε την πόρτα στη μνημονιακή περιπέτεια, εντύπωση και απορίες για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού προκαλούν η μεγάλη συχνότητα των δημόσιων παρεμβάσεων καθώς και η οξύτητα των λεγομένων του απέναντι στους επικριτές του.
Καυτά ερωτήματα
«Ο Παπανδρέου είναι εν ενεργεία πολιτικός, ποτέ δεν σιώπησε και θα παρεμβαίνει όποτε θεωρεί ότι έχει κάτι να πει», σχολιάζουν συνομιλητές του, αποσυνδέοντας αυτή τη δραστηριότητα από υστεροβουλία ή εσωκομματικές βλέψεις.
Πάντως, εν όψει ευρωεκλογών οι επιφυλάξεις που διατηρούν βουλευτές και στελέχη του παπανδρεϊκού πυρήνα για τις πρωτοβουλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και τη συμπόρευση με τους «58» προβληματίζουν έντονα τη Χαριλάου Τρικούπη που θα ήθελε «πανστρατιά», ευελπιστώντας σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα ισοδυναμούσε με συντριβή, όπως προβλέπουν κάποιοι…
«Θεωρούμε άκρως ατυχείς και λανθασμένες τις κινήσεις των “58”, αλλά πιο ατυχείς τις αποκρίσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σε αυτές», σημείωσε χθες σε σκληρή παρέμβασή της η «Κίνηση των 75», ζητώντας πολιτικό συνέδριο και προειδοποιώντας με πόλεμο, σε περίπτωση που το σχήμα συνεργασίας της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης» αποτελέσει δούρειο ίππο για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Οσον αφορά τον σχολιασμό των δηλώσεων του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την παθητική στάση που τήρησε, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού επιτίθεται σε μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς παράγοντες, κατηγορώντας τους για σκοπιμότητες, ψεύδη και βολικά για εκείνους συμπεράσματα.
Για την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Ελενόπουλος στο ίδιο επιθετικό ύφος υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν ένα θέμα που η τότε κυβέρνηση είχε θέσει προς συζήτηση «από την πρώτη στιγμή», όμως το απέρριπταν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ.
Ωστόσο, νωπές ώς σήμερα είναι οι κάθετα αρνητικές τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήριζε το κούρεμα τεράστιο λάθος, με τρομακτικό κόστος και χωρίς κανένα όφελος. Καταλήγοντας και αφού ρίχνει το πλήρες φταίξιμο στην Ευρώπη, καλεί όσους αμφισβητούν την πολιτική του κ. Παπανδρέου να απαντήσουν στο ερώτημα «πού θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;», διαφορετικά, όπως προκαταβολικά τονίζει, «ό,τι λένε ουδεμία αξία έχει».