Με κυνικό τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο να έρθουν κι άλλα κύματα καταργήσεων, μια και ο στόχος είναι 11.000 απολύσεις εντός του έτους
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Ντόμινο καταργήσεων φορέων του Δημοσίου προμηνύουν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κατάργηση των 21 Οργανισμών, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου, αποτελεί την αφετηρία της σχετικής διαδικασίας.
Μιλώντας στο «Star», ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει όχι μόνο δεύτερο αλλά και τρίτο, ίσως και τέταρτο κύμα καταργήσεων. Αλλωστε ο ποσοτικός στόχος των απολύσεων που καλείται να συμπληρώσει το υπουργείο αγγίζει τον τεράστιο αριθμό των 11.000 απολύσεων εντός του έτους.
Οι «πλεονάζοντες»
Υπενθυμίζεται πως στους προς απόλυση υπαλλήλους θα συμπεριληφθούν εργαζόμενοι που θα κριθούν «πλεονάζοντες» από ένα σύνολο οργανισμών, ένα αδιευκρίνιστο, έως τώρα, ποσοστό εργαζομένων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και επίορκοι.
Κάνοντας λόγο για «τόλμη» απέναντι στο ζήτημα της κατάργησης φορέων του Δημοσίου, «το οποίο συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό», ο υπουργός συνόψισε την προσέγγισή του: «Αντί να συγχωνεύουμε φορείς, απλά τους καταργούμε, όταν θεωρούμε ότι ένας φορέας είναι περιττός. Είναι τόσο απλό», είπε με κυνικό τρόπο.
Μιλώντας στον «Real FM», η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως «η κατάργηση οργανισμών, οι οποίοι δεν είχαν επιχειρησιακή δραστηριότητα, δεν έχει τόσο δημοσιονομικό όφελος όσο συμβολικό», ενισχύοντας την άποψη πως η κυβέρνηση επιλέγει αρχικά να καταργήσει οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ορισμένοι που δεν έχουν ουσιαστικό έργο, προκειμένου αφενός μεν να πείσει την κοινή γνώμη, ότι ο στόχος της είναι ένας αποτελεσματικότερος δημόσιος τομέας, αφετέρου δε να κατευνάσει τις αντιδράσεις ενόψει των επόμενων φάσεων «λουκέτων» οργανισμών και απολύσεων.
Το ταμπού της μονιμότητας στο Δημόσιο αποτελεί παρελθόν. Οποιος υπάλληλος κριθεί από το κυβερνητικό πρόγραμμα «αξιολόγησης» ότι περισσεύει, θα απομακρυνθεί από την εργασία του.
Πίεση ασκεί, την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών προς την εφαρμογή των εγκυκλίων με τις οποίες καλούνται οι δήμοι να στείλουν στοιχεία για την απογραφή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων που εποπτεύουν, με χρονικό όριο το τέλος του Ιανουαρίου.
«Αν δεν απογραφούν θα απολυθούν όλοι. Από τους 750 φορείς έχουν απογραφεί οι 361. Είπαμε προχθές με τον υπουργό στο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί, σημαίνει ότι δεν υπάρχει» επισήμανε, μιλώντας στο «Μega», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος. Τόνισε δε, ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μείνουν εκτός μισθοδοσίας μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και να απολυθούν.
«Εμείς θέλουμε να δούμε ποιος δουλεύει στους δήμους και τι δουλειά κάνει», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464.
Σημαντική μερίδα αιρετών επισημαίνει ότι η απογραφή και τα επιμέρους στοιχεία θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για απολύσεις και ένταξη προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η επιτάχυνση των διαδικασιών πραγματοποιείται μέρες πριν από την επίσκεψη της τρόικας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εμφανιστεί συνεπής στις δεσμεύσεις της.
Ερχονται… προσλήψεις
Πέραν των απομακρύνσεων, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει και περί τις 10.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους επιλαχόντες του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για επιτυχόντες διαγωνισμών από το 2009 και το 2010, οι οποίοι δεν διορίστηκαν λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και αναμένεται να δικαιωθούν. Συνεπώς, οι «νέες» προσλήψεις αφορούν όσους δικαιούνταν να έχουν προσληφθεί εδώ και χρόνια ή, ενδεχομένως, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να προσλάβει στο μέλλον.