Εμβληματική φιγούρα των beat ο Ουίλιαμ Μπάροουζ ήταν εθισμένος στην ηρωίνη, η αγάπη του για τα όπλα τον οδήγησε να σκοτώσει τη δεύτερη γυναίκα του μιμούμενος μεθυσμένος τον Γουλιέλμο Τέλο, ενώ η άγρια, χαοτική ζωή του τροφοδοτούσε διαρκώς τα βιβλία του. Στις 5 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και μια έκθεση φωτογραφίας στον χώρο τέχνης Photography Gallery του Λονδίνου αποκαλύπτει έναν άνθρωπο διαφορετικό από την προσωπική του μυθολογία.
«Taking Shots», o έξυπνος τίτλος της παραπέμπει τόσο στις σφαίρες, στο σνιφάρισμα όσο και στα φωτογραφικά στιγμιότυπα, δίνοντας έμφαση στις περίπλοκες ιδέες του Μπάροουζ για την τέχνη. Περιλαμβάνει 100 φωτογραφίες που ο ίδιος τράβηξε από το 1950 ώς τη δεκαετία του ’70, μαζί με κολάζ και κάρτες. Παράλληλα προβάλλεται το φιλμ «Τοwers Open Fire» που ο Αντονι Μπαλς γύρισε για τον συγγραφέα του «Τζάνκι».
Για τον ανατρεπτικό Αμερικανό συγγραφέα η φωτογραφία ήταν ένα ακόμη εργαλείο για να ερευνήσει τα θέματά του, για να χτίσει την εικόνα των μυθιστορηματικών του ηρώων. Οι προσωπικές αναφορές είναι πολλές. Μια σειρά εικόνων με ροζ τριαντάφυλλα σε κουτάκια coca cola παραπέμπουν στη μητέρα του και την αγάπη της γι΄ αυτά τα λουλούδια. Ο ίδιος παραλλήλιζε τη δημιουργία ενός μπουκέτου με τον τρόπο που συνθέτεις λέξεις και εικόνες για να φτιάξεις ένα κείμενο. Οπως έγραψε το 1961 στον Μπράιαν Γκάιζιν: «Το κολάζ είναι τέχνη όπως το να τακτοποιείς λουλούδια».
Μαζί με τον Γκάιζιν ο Μπάροουζ επινόησε την περίφημη μέθοδο cut-up την οποία χρησιμοποίησε στο «Γυμνό γεύμα». «Ο καθένας που πιάνει ένα ψαλίδι μπορεί να γίνει ποιητής», έλεγε. Ετσι κόβει, τεμαχίζει και ξανασυνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας κολάζ, σκιές, λογοπαίγνια, μεγεθύνσεις αντικατοπτρισμούς, δίνοντας νέο νόημα, επιχειρώντας να διασπάσει τον χωροχρόνο.
Στην έκθεση παρατηρούμε πως επίμονα φωτογραφίζει ξανά και ξανά τη βιβλιοθήκη του προσπαθώντας να παράξει μια ενιαία εικόνα που περιλαμβάνει όλη τη συλλογή του. Στο προσκήνιο έρχεται και η σχέση του με τον εραστή του Τζον Μπράντι στη σειρά «What was, what isn΄t». Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα ξέστρωτο κρεβάτι, προχωρούν σε λεκέδες στα σεντόνια και καταλήγουν σε ένα στρωμένο κρεβάτι.
Μια μικρή ενότητα παρουσιάζει τους φίλους και συνεργάτες του όπως ο Τζακ Κέρουακ την εποχή που εκδόθηκε το βιβλίο του «Στον δρόμο». Αλλες εστιάζουν σε μπαρ και καφενεία όπου σύχναζε, όπως το Μοka bar, καθώς και σε όψεις του αστικού τοπίου της Νέας Υόρκης και άλλων μεγαλουπόλεων.
Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και αποτελεί μέρος του αφιερώματος «Burroughs, Lynch and Warhol: the secret photographers», που αποκαλύπτει τη φωτογραφική ματιά δύο ακόμα ξεχωριστών δημιουργών, του Ντέιβιντ Λιντς και του Αντι Γουόρχολ.
Επιμ.: Παρή Σπίνου