Οι ταινίες του Ο. Ράσελ και του Κουαρόν πήραν τυπικά το προβάδισμα, με το «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής (εννέα υποψηφιότητες). Για μια ακόμη φορά ο δικός μας Αλεξάντερ Πέιν με το «Nebraska» τα πήγε περίφημα με έξι υποψηφιότητες (τρίτος στη σειρά). Ανάμεσά τους και το βραβείο φωτογραφίας, που διεκδικεί ο Ελληνας μόνιμος συνεργάτης του, Φαίδων Παπαμιχαήλ
Της Λήδας Γαλανού
Η νέα πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Σέριλ Μπουν, παρέα με τον «Thor» ή «Rush» Κρις Χέμσγουερθ, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης τις υποψηφιότητες για την 86η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ. Ο «Οδηγός Διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ είναι το ένα αριθμητικό φαβορί, με 10 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες (τι έκπληξη, απουσιάζει από το μακιγιάζ και τις κομμώσεις), αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι είναι το φετινό αμερικανικό enfant gâté, όπως πέρσι ήταν η προηγούμενη ταινία του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, ο «Οδηγός Αισιοδοξίας». Μαζί του ισοβαθμεί το έπος του Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity», που δικαιώνει τα χρόνια και τον κόπο που απαίτησε για να γίνει.
Πέρα από αυτό το προβάδισμα, ωστόσο, οι υποψηφιότητες είναι μοιρασμένες, με πολλούς τίτλους να συμμετέχουν στο παιχνίδι: στη λίστα ακολουθούν το «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν με 9 υποψηφιότητες, τα «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν και «Captain Phillips» του Πολ Γκρίνγκρας έλαβαν από 6, ενώ ο «Λύκος της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε διεκδικεί βραβείο σε 5 μεγάλες κατηγορίες. Ευχάριστη έκπληξη είναι η παρουσία της «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς, όχι μόνο για την ερμηνεία της Τζούντι Ντεντς στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και για τη διεκδίκηση του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Στην απέναντι όχθη, με μεγάλη στενοχώρια διαπιστώσαμε την παντελή απουσία του «Ολα Χάθηκαν» του Τζέι Σι Τσάντορ από τα βραβεία. Δεν εμφανίζεται καν στην κατηγορία του Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία – φαινόμενο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, τον οποίο, όπως φαίνεται, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να θεωρούν outsider. Απούσα είναι και η Εμα Τόμσον που, για τον ρόλο της ως Π. Λ. Τράβερς στη «Μαγική ομπρέλα» είχε, ώς τώρα, προταθεί αλλά και βραβευτεί από όλες τις σημαντικές ενώσεις, σωματεία, μέχρι και την υποψηφιότητά της για Χρυσή Σφαίρα. Στις απουσίες των υποψηφιοτήτων θα συμπεριληφθεί, ιστορικά και «Η Ζωή της Αντέλ», η οποία τους τελευταίους μήνες είχε αυξήσει σημαντικά τη δημοτικότητά της στην Αμερική, κυρίως χάρη στην Αντέλ Εξαρχόπουλος, την οποία οι Αμερικανοί ανακάλυψαν με ενθουσιασμό. Το φιλμ δεν προτάθηκε από τη Γαλλία για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς βγήκε στις αίθουσες νωρίτερα απ’ ό,τι όριζε ο κανονισμός και, όπως φαίνεται, δεν στάθηκε αρκετά δυνατή ώστε να συμμετάσχει στις βασικές κατηγορίες των Οσκαρ. Χαμένη θα πρέπει να θεωρηθεί και η μελωδική, νοσταλγική και πάντα κυνική ταινία των αδελφών Κοέν, το «Inside Llewyn Davis», το οποίο προτάθηκε μόνο για την υπέροχη φωτογραφία του Μπρουνό Ντελμπονέλ και για τα ηχητικά εφέ.
Η απονομή των Οσκαρ θα γίνει την Κυριακή 2 Μαρτίου στο Dolby Τheatre του Λος Αντζελες με παρουσιάστρια την Ελεν ντε Τζενέρις.