17/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρίτο μνημόνιο με… email

Κεραυνό εν αιθρία για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί το τελεσίγραφο της τρόικας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-15, που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να καλυφθεί με νέα δανειακή σύμβαση.
      Pin It

Κεραυνό εν αιθρία για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί το τελεσίγραφο της τρόικας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-15, που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να καλυφθεί με νέα δανειακή σύμβαση

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

«Βόμβα» από την τρόικα, η οποία «ανεβάζει» στα 14 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό «κενό» της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015, εντάσσοντας μέσα σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις.

 

Το μήνυμα που απέστειλαν οι δανειστές με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» για το οικονομικό επιτελείο, που υπολόγιζε να γλιτώσει από ένα τρίτο δάνειο που θα «έδενε» τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο.

 

Κατά πώς φαίνεται, οι Ελληνες δύσκολα θα απαγκιστρωθούν από αυτά τα δεσμά όπως φρόντισαν να καταστήσουν σαφές οι τροϊκανοί στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις.

 

Τα πέντε αγκάθια

 

Το χρηματοδοτικό «κενό» που στις εκθέσεις της το προηγούμενο διάστημα η τρόικα το είχε υπολογίσει στα 10,9 δισ. ευρώ, επικαλούμενη τις συνθήκες ανάπτυξης που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πέντε «αγκάθια» που έχουν εντείνει τον «πονοκέφαλο» για τον Αντώνη Σαμαρά εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.

 

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό -και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και τον μεγαλύτερο «κάβο» για τον πρωθυπουργό- είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού αλλά και του 2015.

 

Οι δανειστές έχουν τοποθετήσει τον πήχη των νέων μέτρων στα 6 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ για το 2014 και 4 δισ. ευρώ για το 2015), προκαλώντας ισχυρό «νευρικό κλονισμό» στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος αναφορικά με τις νέες φοροεισπρακτικές πηγές. Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο τρόπος κάλυψης της τρύπας των 200 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

 

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι ξένοι έχουν διαμηνύσει στον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την επόμενη μεγάλη δόση εφόσον πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Αν όλα πάνε καλά τότε και υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, δεν αποκλείεται –λόγω των καθυστερήσεων– αυτή να είναι διπλή, ήτοι 8,8 δισ. ευρώ.

 

Από αυτά, τα 3,1 δισ. ευρώ αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και 5,7 δισ. ευρώ το πρώτο του 2014. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα εξετάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έγκριση της δικής του συμμετοχής που θα είναι τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

 

Τα ανοιχτά ζητήματα

 

Για την ώρα, τα ανοικτά ζητήματα που έχουν μεταθέσει για μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, είναι:

 

1. Δημοσιονομικό κενό 2014 – 2015: Η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για μέτρα ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό, τη στιγμή που οι ξένοι το έχουν υπολογίσει στα 2 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή αξιολογούνται, ενώ όταν θα έρθουν στην Αθήνα θα ανοίξουν και τη συζήτηση για το «κενό» του 2015 ύψους 4 δισ. ευρώ.

 

2. Χρηματοδοτικό κενό 2014 – 2015: Email που εστάλη στο οικονομικό επιτελείο το ανεβάζει μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις πάνω από τα 13 δισ., στα 14 δισ. ευρώ για τη διετία 2014 – 2015.

 

3. Εργοδοτικές εισφορές: Οι ξένοι επιμένουν στη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος έως το 2016. Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια που προβλέπουν ακόμα και την εφάπαξ μείωση των εισφορών, με δεδομένο ότι το κόστος σε εαυτή την περίπτωση θα είναι μικρότερο για τον προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ).

 

4. Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποστείλει στην τρόικα ένα πρώτο σχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

 

5. Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017: Σχετικό προσχέδιο έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα αλλά η σχετική διαπραγμάτευση θα γίνει με τον ερχομό της.

 

Scroll to top