17/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους…

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Ποιοι δρομολογούν μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στις εταιρείες της χώρας με μοχλό τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και την προπτωχευτική διαδικασία. Εκτιμάται ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.
      Pin It

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Ποιοι δρομολογούν μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στις εταιρείες της χώρας με μοχλό τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και την προπτωχευτική διαδικασία. Εκτιμάται ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Κυβέρνηση, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και δρομολογούν από φέτος το μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ της επιχειρηματικής ελίτ στη χώρα με μοχλό τις ριζικές αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα και την προπτωχευτική διαδικασία.

 

Υποστηρίζοντας δημοσίως πλέον πως τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους, οι κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας και οι επιχειρηματίες–μέλη του ΣΕΒ των οποίων οι επιχειρήσεις χρωστούν τα περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών που έχουν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, τραβούν πλέον την περόνη και ζητούν φωναχτά από την κυβέρνηση να τους στηρίξει ώστε να αποσυνδέσουν από το σωληνάκι της τραπεζικής χρηματοδότησης όλες εκείνες τις εταιρείες που θα κρίνουν πως δεν έχουν προοπτικές επιβίωσης, είναι «προβληματικές», βαθιά ζημιογόνες και υποκεφαλαιοποιημένες.

 

Ποιοι θα παίρνουν δάνεια

 

Στόχος είναι η περιορισμένη διαθέσιμη ρευστότητα για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις να κατευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν «υγιές» τμήμα της οικονομίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να κλείσουν ή τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τα επικείμενα λουκέτα μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια ή τα μερίδια αγοράς που θα αλλάξουν χέρια μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα ακολουθήσουν.

 

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η κυβέρνηση έδειξε ότι συμμερίζεται πλήρως την… αγωνία της επιχειρηματικής ελίτ και των τραπεζών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που σήμερα αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ σε σύνολο 116 δισ. ευρώ (περίπου το 35% του συνόλου). Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης επιβεβαίωσαν χθες ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγει ο φάκελος της αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα και της προπτωχευτικής διαδικασίας κατά τρόπο ώστε να διευκολυνθούν οι πτωχεύσεις εταιρειών αλλά και τα σχέδια «εξυγίανσης» επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των τραπεζών και ξένων κεφαλαίων.

 

Τι επιδιώκουν τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες

 

Τις κατευθύνσεις θα κληθεί να δώσει το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, το όργανο που πρόκειται να συσταθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου από μέρα σε μέρα και στο οποίο θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Η «γραμμή» ωστόσο έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ήδη στις προτάσεις των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών, που επιδιώκουν μεταξύ άλλων:

 

* Να διευκολυνθεί χρονικά και διαδικαστικά η πτώχευση εταιρειών ή η εξυγίανση μέσω εισόδου άλλων επενδυτών, υποχρεωτικών συγχωνεύσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κ.ά.

 

* Να διευκολυνθεί νομικά η δυνατότητα στις τράπεζες-δανειστές να κεφαλαιοποιούν χρέη υπερδανεισμένων εταιρειών (σ.σ. ουσιαστικά να διαγράφουν δάνεια με αντάλλαγμα μετοχές).

 

* Να θεσπιστεί ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις τράπεζες ώστε η ζημιά που θα υφίστανται από τη μετοχοποίηση χρεών να μην επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαιά τους.

 

* Να αποφασίζονται αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς τη συναίνεση βασικών μετόχων, μόνο από την πλειοψηφία των πιστωτών σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων χρεών.

 

* Να δημιουργηθούν ειδικά πτωχευτικά δικαστήρια για τις επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα των Ειρηνοδικείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα με σαφείς οικονομικές συνέπειες που απασχολεί σαφώς την κυβέρνηση και απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη διευκόλυνση της πτώχευσης όπου χρειάζεται αλλά και στην ανάσχεση των εικονικών πτωχεύσεων», δήλωσε χθες για το θέμα της αναθεώρησης του πτωχευτικού κώδικα ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος επισήμανε πως στο θέμα θα έχει λόγο και η τρόικα καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

 

Το… παράπονο

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης συμπλήρωσε πως το ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων θα είναι από τα σημαντικότερα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το 2014, σημειώνοντας πως… «το παράπονο του ιδιωτικού τομέα είναι ότι τα περισσότερα κεφάλαια των τραπεζών πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν παλιά χρέη και όχι σε επιχειρήσεις που δημιουργούν και είναι βιώσιμες».

 

Αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της Grant Thornton σύμφωνα με την οποία το 15% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ήδη «ζόμπι» και πρέπει είτε να κλείσουν είτε να εκκαθαριστούν και να πωληθούν σε χαμηλές τιμές, μιλάμε για 100.000 με 150.000 επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και πολλές μεγάλες, που από φέτος και τα επόμενα χρόνια θα εξωθηθούν στο λουκέτο ή τη διάλυση.

 

Scroll to top