tsipras_thema

19/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σκάνδαλο μεγαλύτερο των υποβρυχίων η επιστροφή τραπεζών στους ιδιώτες»

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε ότι το ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να ζημιωθεί με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
      Pin It

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε ότι το ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να ζημιωθεί με 25 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Σκάνδαλο «δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό των υποβρυχίων» χαρακτήρισε το σχέδιο επαναφοράς των τραπεζών στους ιδιώτες μετόχους ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας.

 

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει για τα τραπεζικά σκάνδαλα, όπως αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι το ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να ζημιωθεί με 25 δισ. ευρώ «με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή των όρων ανακεφαλαιοποίησης για τα δικαιώματα ανάκτησης των μετοχών (warrants), σε τιμές εξευτελιστικές», και έκανε λόγο για πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

 

Οπως εξήγησε, «δεν είναι δυνατόν να έχουμε δώσει 40 δισ. από τα 50 δισ. που έχουν εγγραφεί ως δημόσιο χρέος, δηλαδή χρέος που θα αποπληρώσουν οι επόμενες γενιές, κι εσείς να πάτε σε μια διαδικασία συντόμευσης της ανάκτησης μετοχών για τους ιδιώτες μετόχους, η οποία θα αποφέρει το πολύ 15 δισ. ευρώ».

 

Ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Eurobank, όπου «μαθαίνουμε ότι υπάρχει προσφορά με 0,20 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ο ιδιώτης με 2-2,5 δισ. θα πάρει το 50% μιας τράπεζας, η οποία έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα ύψους 10,5 δισ. ευρώ».

 

Τη διαδικασία αυτή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ενέταξε στο γνωστό «τρίγωνο διαπλοκής», το οποίο απαρτίζουν «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, οι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που λάμβαναν τα δάνεια και που ελέγχουν και Μέσα Ενημέρωσης».

 

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «ΜΜΕ με συσσωρευμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να δανειοδοτούνται, τη στιγμή που σχεδόν καμία υγιής παραγωγική επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό».

 

Απέναντι στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να πει ότι «ουδείς μίλησε για αλλαγή των όρων των warrants. Απλώς θα δώσουμε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον και να διαθέσει τις συμμετοχές του με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας». Σύστησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα «να μη βιάζεται».

 

Απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα σενάρια μετακίνησης του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Εχω πολλή δουλειά και δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια».

 

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ισοπεδώνει τα πάντα με στόχο να καρπωθεί μικροκομματικά οφέλη» και υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθείται, λέγοντας ότι «το 2012 η Ελλάδα πλήρωσε σε τόκους 12 δισ. και το 2013 μόνο 6 δισ. Πώς έγινε αυτό; Χωρίς διαπραγμάτευση;» αναρωτήθηκε.

 

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγή του κεντρικού τραπεζίτη, δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι «Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο».

 

Scroll to top