19/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλεκτρονικές εκλογές με ένα κλικ

e-kloges από το smartphone, τον υπολογιστή ή το tablet σου. Και πού να αποκτήσουμε και ελεύθερο wi-fi!.
      Pin It

e-kloges από το smartphone, τον υπολογιστή ή το tablet σου. Και πού να αποκτήσουμε και ελεύθερο wi-fi!

 

«Εκανε πρεμιέρα πριν από εφτά χρόνια όταν ο δημιουργός του, μαθητής τότε, το χρησιμοποίησε στις μαθητικές εκλογές

 

Του Τάκη Τσιρτσώνη

 

Οk, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος καθώς φωνάζει «Γκόρτσος, Γκόρτσος» κραδαίνοντας τη μαγκούρα του στο «Τζένη, Τζένη» είναι απολαυστικός. Κι όσες φορές και αν το έχεις (ξανα)δεί, χαμογελάς κάθε που βλέπεις τη σκηνή, η οποία έχει γυριστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες, την εποχή ακόμα που η μισή Ελλάδα δεν είχε τηλέφωνο. Η διαδικτυακή εφαρμογή e-kloges, αντίθετα, η οποία αντικαθιστά τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφισμάτων με τρόπο εύκολο, γρήγορο και –πάνω απ’ όλα- αδιάβλητο είναι απολύτως σημερινή. Εχει την υπογραφή του 21χρονου φοιτητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Τερζόπουλου.

 

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το e-kloges πριν από έξι-εφτά χρόνια, ως μαθητής Γυμνασίου στο Λεόντειο της Νέας Σμύρνης» μας λέει. «Και η πρώτη εφαρμογή του στην πράξη έγινε το 2007, στις εκλογές του Λυκείου μου, σε αντικατάσταση του παραδοσιακού τρόπου με τα ψηφοδέλτια, τους σταυρούς κ.λπ. Είχα άγχος, θυμάμαι. Για το πώς θα το δεχτούν οι συμμαθητές μου, για το αν τελικά όλα θα λειτουργήσουν σωστά –όπως κι έγινε».

 

Το e-kloges είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που εξασφαλίζει το απόρρητο και το αδιάβλητο της ψήφου, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα νοθείας ή διπλοψηφίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της γνώμης από παντού –το σπίτι, το tablet ή το κινητό– καταμετρώντας το αποτέλεσμα στιγμιαία και εμφανίζοντάς το σε μια οθόνη. Από το 2007 το χρησιμοποιούν το Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης και ακόμα δύο δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής, το Αρσάκειο και η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D’ Arc, ενώ το περασμένο φθινόπωρο το υιοθέτησε και ο Δήμος Καλλιθέας και το προώθησε σε 20 σχολεία του ως τρόπο διεξαγωγής των μαθητικών εκλογών αλλά και ως πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκφρασης γνώμης για διάφορα θέματα.

 

«Είναι ωραίο να φτιάχνεις κάτι και να διαπιστώνεις ότι στ’ αλήθεια λειτουργεί και ότι μπορεί να προσφέρει» θα πει ο Δημήτρης Τερζόπουλος, ο οποίος απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή σε ηλικία 10 ετών –δώρο από τη θεία του– και υπολογίζει πως αυτά τα έξι χρόνια το e-kloges το έχουν χρησιμοποιήσει συνολικά περισσότερα από 10.000 άτομα. «Στην πράξη, πρόκειται για απλή εφαρμογή. Το πιο δύσκολο κομμάτι στην ανάπτυξή της είχε να κάνει με την ασφάλεια, κάτι που, όταν μιλάμε για εκλογές, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο. Κάθε χρήστης έχει τον δικό του προσωπικό κωδικό –διασφαλίζοντας πως δεν θα ψηφίσει περισσότερες από μία φορές- και λαμβάνει μηνύματα επιβεβαίωσης ώστε να αποφεύγονται οι ψήφοι “κατά λάθος”. Υπάρχει η επιλογή λευκό/άκυρο όπως και στις κανονικές εκλογές, ενώ οι υποψήφιοι που συγκροτούν ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και ένα δευτερόλεπτο πριν η ψηφοφορία ξεκινήσει».

 

Εφαρμογή μιας… εφαρμογής όπως αυτή εκτός σχολείου –σε κάποιον σύλλογο, για παράδειγμα, ή όμιλο– είναι αυτονόητο ότι μπορεί να συμβάλει στη μαζικοποίηση των διαδικασιών του, αφού δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε μέλη που απουσιάζουν από τη συνέλευσή του να εκφράσουν εξ αποστάσεως τη γνώμη τους για οτιδήποτε συζητιέται σ' αυτήν.

 

Ως τώρα η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν, μέσω του www.e-kloges.gr, σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να τη χρησιμοποιήσει. Θα ήσουν διατεθειμένος να την πουλήσεις αν ερχόταν μια καλή προσφορά; ρωτάμε. «Μάλλον όχι» μας απαντά ο Δημήτρης Τερζόπουλος, ο οποίος ως μαθητής υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής και σήμερα συνεργάζεται μαζί της ως προπονητής των νεότερων. «Επιστρέφω από καιρό σε καιρό σ' αυτήν για να βελτιώσω κάποιες λεπτομέρειές της. Απλώς επειδή… μου αρέσει».

 

Scroll to top