Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Παλιότερα η Γαλλική Γερουσία είχε ψηφίσει έναν νόμο με τον οποίον υποχρέωνε τα ραδιόφωνα στη Γαλλία να μεταδίδουν σε ποσοστό τουλάχιστον 40% γαλλικό τραγούδι στο playlist τους. Προωθούσαν τη μουσική τους. Και η Ισπανία προχώρησε σε ανάλογες ρυθμίσεις. De facto σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στις Δημόσιες Ραδιοφωνίες, πάντοτε υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει την εγχώρια μουσική παραγωγή. Πώς ήταν εδώ το Δεύτερο Πρόγραμμα; Ακριβώς έτσι.

 

Στα σχέδια λοιπόν, στο πλάνο (ο Θεός να το κάνει) των υπευθύνων της ΝΕΡΙΤ δεν υπάρχει ή έστω δεν υπήρχε μέχρι πρότινος χώρος για ραδιόφωνο που θα παίζει ελληνική μουσική. Το αλλάζουν καθώς φαίνεται, κάτι σημείωναν στο facebook -τόση προχειρότητα και τόση σοβαρότητα. Κατ’ αρχάς, ήδη έχουν βγάλει το ειδησεογραφικό τους ραδιόφωνο, την Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία. Επίσης, εκπέμπει ήδη ακόμα ένα ραδιόφωνο, η συνέχεια του Τρίτου Προγράμματος. Προς το παρόν παίζει μόνο κλασική μουσική (τίποτε άλλο, ούτε καν σήματα αναγνωριστικά δεν διαθέτει) και βγαίνει σε συχνότητες στις οποίες το RDS της συσκευής γράφει… ΕΡΑ Σπορ! Προχειρότητας το ανάγνωσμα συνέχεια. Τρίτον, βρίσκεται ήδη στα σκαριά η λειτουργία του Kosmos, του επιτυχημένου εκείνου ραδιοφώνου της παλιάς ΕΡΤ που μετέδιδε έθνικ μουσική απ’ όλο τον κόσμο. Το σκέφτεστε; Να παίζει η δημόσια ραδιοφωνία της ΝΕΡΙΤ του κ. Προκοπάκη, που βρίζει στο facebook, τραγούδια από το Μάλι, τη Βραζιλία και την Κούβα, αλλά όχι από την Ελλάδα. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

 

Τρία τα ραδιόφωνα έως τώρα της ΝΕΡΙΤ λοιπόν. Από κάποιες σκόρπιες σκέψεις των μυστικοπαθών υπευθύνων της ΝΕΡΙΤ, του αρμόδιου υπουργού Παντελή Καψή συμπεριλαμβανομένου, μαθαίνουμε πως τρία θα είναι συνολικά τα ραδιόφωνα. Ομως έχει γίνει λόγος και για την ΕΡΑ Σπορ. Τέταρτο ραδιόφωνο δηλαδή. Και όχι μόνο έχει γίνει λόγος για ΕΡΑ Σπορ, αλλά στους 60 τόσους δημοσιογράφους οι οποίοι ανακοινώθηκε πως προσλαμβάνονται με συμβάσεις διμήνου στην Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία, πολλοί είναι αθλητικοί συντάκτες προερχόμενοι από την παλιά και θρυλική ΕΡΑ Σπορ. Τι συμβαίνει, επομένως; Θα υπάρχει και αθλητικός ραδιοσταθμός στην Αγία Παρασκευή;

 

Μόνο ραδιοσταθμός για το καλό ελληνικό τραγούδι δεν (θα) βρίσκεται δηλαδή στα σχέδια των άσχετων με το ραδιόφωνο ανθρώπων που συγκροτούν το εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ; Τους ξέφυγε, δεν ενδιαφέρονται, είναι πιο… παγκόσμιοι στη ματιά τους; Ποιος ξέρει… Ετσι, στην ταλαίπωρη ραδιοφωνικά ελληνική επαρχία, στην Καλαμάτα, την Κοζάνη και την Αρτα, δεν έχει σημασία που δεν θα ακούν Φοίβο Δεληβοριά και Χάρι Αλεξίου, διότι την ίδια ώρα θα μαθαίνουν για το νέο άλμπουμ του Salif Keita και των Tamikrest, ενός γκρουπ τουαρέγκ ροκ από τη Σαχάρα. Στη συνέχεια, όποιος θέλει, θα μπαίνει στο Amazon να αγοράζει και το cd. Πρόοδος.

 

[email protected]

 

Scroll to top