Skouries-katoikoi-thema

19/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδεικνύουν τον υποψήφιο δήμαρχο με άμεση δημοκρατία

Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία οι πολίτες της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και δίνουν μάχες με την «Ελληνικός Χρυσός» και την Ελντοράντο ψηφίζουν, ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους, τον δικό τους άνθρωπο που θα διεκδικήσει τον Δήμο Αριστοτέλη.
      Pin It

Αύριο σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία οι πολίτες της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και δίνουν μάχες με την «Ελληνικός Χρυσός» και την Ελντοράντο ψηφίζουν, ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους, τον δικό τους άνθρωπο που θα διεκδικήσει τον Δήμο Αριστοτέλη

 

Τη διακήρυξη επεξεργάστηκαν οι επιτροπές αγώνα και υπέγραψαν 1.700 κάτοικοι. Στη συνέχεια όλοι όσοι ενδιαφέρονταν για τη δημαρχία κλήθηκαν να δεσμευτούν σε αυτό το συμβόλαιο τιμής

 

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

Ενώ ο πρωθυπουργός τής Μη Δημοκρατίας κάνει επίδειξη υποταγής στις Βρυξέλλες, οι Χαλκιδικιώτες δίνουν μαθήματα άμεσης δημοκρατίας. Μετά τους δρόμους, μετά τα κρατητήρια, μετά τα δικαστήρια -ή, σωστότερα, παράλληλα με όλα αυτά-, η μάχη του χρυσού στη Χαλκιδική φτάνει και στις κάλπες. Αύριο Κυριακή οι πολίτες που αγωνίζονται εναντίον της εξόρυξης αναδεικνύουν τον υποψήφιο που θα τους εκπροσωπήσει στις δημοτικές εκλογές.

 

Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για τους Χαλκιδικιώτες αφού για πρώτη φορά δεν καλούνται να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο που κάποιο κομματικό επιτελείο έχει επιλέξει, αλλά θα αναδείξουν μόνοι τον υποψήφιό τους ανάμεσά στους τρεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εκπροσωπήσουν τους συμπολίτες τους.

 

Βασανιστική η διαδικασία

 

Πρόκειται για άσκηση άμεσης δημοκρατίας στην πράξη, από τις ελάχιστες ή ίσως και μοναδική στο είδος της. Η διαδικασία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι: ήταν αργή, βασανιστική αλλά και εξόχως δημιουργική. Και είναι η απτή απόδειξη του πόσο πολύ ένα κίνημα μπορεί να μετουσιώσει ολοκληρωτικά την αντίληψη τόσο για την ίδια την πολιτική όσο και για τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας θεσμών και «αρχόντων».

 

Τη διακήρυξη που επεξεργάστηκαν οι επιτροπές αγώνα υπέγραψαν 1.700 κάτοικοι και στη συνέχεια όλοι όσοι ενδιαφέρονταν για τη δημαρχία κλήθηκαν να δεσμευτούν σ’ αυτό το συμβόλαιο τιμής. «Εμείς, οι Δημότες του Δήμου Αριστοτέλη που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, ζούμε τα τελευταία χρόνια την εγκληματική απόπειρα καταστροφής του τόπου και της κοινωνίας μας με την αυθαίρετη δημιουργία των μεταλλείων χρυσού, στην οποία μεσίτης και συνεργός είναι δυστυχώς η δημοτική μας αρχή» σημειώνουν μεταξύ άλλων. «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία δημιουργίας πατριωτικής, υπερκομματικής δημοτικής κίνησης με πρώτο και κύριο σκοπό την αποτροπή αυτής της καταστροφής, για να σχεδιάσουμε και να πετύχουμε στη συνέχεια τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας με απόλυτο σεβασμό στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον».

 

Στόχος της κίνησης αυτής είναι «η συνένωση όλων των δυνάμεων, από όλα τα χωριά του δήμου, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις για την ενωτική κάθοδο στις εκλογές, κάτω από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες θα συσπειρώνει όλους όσοι αγωνιούν για τη σωτηρία και το μέλλον του τόπου μας, κάνουμε με τόλμη την υπέρβασή μας».

 

Για μια μικρή κοινωνία, υπερβάσεις σαν κι αυτή δεν είναι ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες. «Θέλαμε να ξεπεράσουμε κομματικές και παραταξιακές αντιθέσεις, αλλά και προσωπικές αντεγκλήσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε πρόσωπα ή σε χωριά. Κι έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το πρωτοποριακό πείραμα» μας λέει ο Γιώργος Ζουμπάς, ένα από τα 50 μέλη της επιτροπής που ανέδειξαν οι κάτοικοι για να ασχοληθούν με το θέμα των δημοτικών εκλογών.

 

Αυτή η επιτροπή εξελέγη μέσα από γενικές συνελεύσεις και λογοδοτεί σ’ αυτές. Πώς αλήθεια αντέδρασαν τα κόμματα στους πειραματισμούς των κατοίκων, ρωτήσαμε τον κύριο Ζουμπά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει όποιον υποψήφιο υποδείξουμε. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουν βγάλει ανακοίνωση, αλλά κάποια μέλη τους συμμετέχουν στη διαδικασία. Το ΚΚΕ δεν έχει εκδηλωθεί. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φαντάζομαι πως για μια φορά ακόμα θα συστρατευθούν με… την Ελντοράντο. Αλλωστε δεν ξέρουμε καν αν ο δήμος μας παραμείνει ως έχει ή τεχνητά διαχωριστεί σε υπέρμαχους και πολέμιους της επένδυσης».

 

Ηδη από τον Δεκέμβριο η φημολογία για διαχωρισμό του δήμου είναι τόσο έντονη, που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών. «Μια τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή εγείρει σειρά ερωτημάτων που θέτουν σε αμφισβήτηση τόσο την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης όσο και τα αγαθά κίνητρα της Δημοτικής Αρχής» σημειώνει η βουλευτής.

 

«Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους σπασμωδικές κινήσεις, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος κοινωνικής ηρεμίας. Επίσης, δεδομένης της στενής συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., που αγγίζει τα όρια της διαπλοκής, ο διαχωρισμός του δήμου με βάση τη θέση του πληθυσμού απέναντι στις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας είναι απόπειρα μεθόδευσης του εκλογικού αποτελέσματος».

 

Η αναμέτρηση των τριών

 

Η διαδικασία των κατοίκων συνεχίζεται απρόσκοπτα παρ’ όλα αυτά. Κατ’αρχάς εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι υποψήφιοι, αλλά στην αυριανή κάλπη θα αναμετρηθούν τρεις. «Η διαδικασία που ακολουθούμε θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα για όλη τη χώρα», μας λέει ο ένας εκ των τριών, ο επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος.

 

«Δεν έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Ισα ίσα που μέσα από τις αντιθέσεις μας αναδεικνύεται η βέλτιστη στρατηγική. Οι συμπολίτες μας αντέδρασαν στη διαδικασία με ενδιαφέρον, απορία, προβληματισμό, ακόμα και σκεπτικισμό. Εντέλει όλοι πείσθηκαν πως ακολουθούμε τον καλύτερο τρόπο».

 

Ο Χάρης Λαζαρίδης είναι καθηγητής Γεωπονικής, γέννημα θρέμμα της Αρναίας: «Ποτέ ώς τώρα δεν ανακατεύτηκα με την πολιτική, αλλά τώρα πια είναι υπαρξιακό και πατριωτικό το καθήκον. Εχουμε χρέος να αποτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας» μας είπε. «Η όλη διαδικασία, μακριά από τα κόμματα, είναι μια κατάκτηση του κινήματος. Από την επομένη των προκριματικών εκλογών, όποιος κι αν εκλεγεί υποψήφιος θα στηριχτεί από όλους μας ώστε να αναδείξουμε μια δημοτική αρχή που θα εκπροσωπεί πραγματικά τον λαό».

 

Ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος είναι… ερωτικός μετανάστης στη Χαλκιδική. Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ πρωτογνώρισε τον τόπο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τον επέλεξε για πατρίδα του. Τι είναι αυτό που βάζει έναν πανεπιστημιακό στη βάσανο των εκλογών, τον ρωτήσαμε.

 

«Θα έκανα ό,τι είναι χρήσιμο για το κίνημα: από υποψήφιος δήμαρχος μέχρι κλητήρας. Ολοι οι υποψήφιοι έχουμε σχέση με το κίνημα, στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Εγώ από το 2006 εμπλέκομαι ενεργά, γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους και με προέτρεψαν φορείς και πρόσωπα. Οποιος κι από τους τρεις μας κι αν είναι υποψήφιος τελικά, σημασία έχει πως δεσμευόμαστε όχι απλώς στο να διώξουμε την Ελντοράντο, αλλά να παλέψουμε ώστε να αποχαρακτηριστεί η περιοχή μας, να απεμπλακεί εντελώς από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Διαφορετικά, θα διώξουμε αυτή την εταιρεία και αύριο θα μας έρθει μια άλλη. Το θέμα είναι να ξεμπερδεύουμε μια για πάντα».

 

Scroll to top