Σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Γιάννη Καραγιαννίδη, αδελφού της Ευγενίας Μανωλίδου, που έχει παντρευτεί την κόρη του τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας
Της Κατερίνας Κατή
Ανοιχτά ερωτήματα αφήνουν οι εξηγήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Αθανασίου Ανδρεουλάκου σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης του FBI και της INTERPOL εις βάρος του Ιωάννη Καραγιαννίδη, το οποίο εκκρεμεί από το 2005.
Ο κ. Καραγιαννίδης καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος ότι ως εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρείας είναι υπεύθυνος για εκτεταμένη ρύπανση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και με την κατηγορία της συνωμοσίας. Η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει απαγγείλει ήδη από το 1998 εις βάρος του την κατηγορία ότι άδειασε στη θάλασσα φορτίο 487 κιλών σιτηρών επιμολυσμένο με πετρέλαιο.
Κουνιάδος του Αδώνιδος
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης έγκειται στο γεγονός ότι ο καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές είναι αδελφός της Ευγενίας Μανωλίδου, δηλαδή είναι κουνιάδος του υπουργού Υγείας και έχει παντρευτεί την Ευθυμία Ανδρεουλάκου, κόρη του τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Απόστολου Ανδρεουλάκου, και ανιψιά του ίδιου του γενικού γραμματέα Αθανασίου Ανδρεουλάκου.
Η ιστορία είναι παλιά. Τον Ιούλιο του 2009 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει ότι ο Ιωάννης Καραγιαννίδης ήταν παρών στον γάμο της αδελφής του με τον κ. Γεωργιάδη που είχε πραγματοποιηθεί δύο βδομάδες νωρίτερα. Δημοσιεύτηκαν μάλιστα και φωτογραφίες που πιστοποιούσαν την παρουσία του καταζητουμένου στον γάμο, δίπλα στον τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ και τη σύζυγό του. Με βάση το δημοσίευμα αυτό, στις 17.7.2009 ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Αθηνών είχε ζητήσει από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, προκειμένου ο Καραγιαννίδης να δικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια, όπως προβλέπει το άρθρο 438α του ΚΠΔ και η Συνθήκη Αμοιβαίας Εκδόσεως Εγκληματιών. Μόνο που απ’ ό,τι φαίνεται δεν έγινε τίποτα τέτοιο.
Η υπόθεση ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, στον απόηχο της προσωπικής και δικαστικής διαμάχης του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνο Καμμένο. Τον περασμένο Οκτώβριο η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη είχε υποβάλει κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την τύχη των ποινικών υποθέσεων για τις οποίες έχει ζητηθεί συνεργασία από τις ΗΠΑ (14.10.2013). Στην απάντησή του ο κ. Αθανασίου περιλάμβανε κατάλογο των υποθέσεων αυτών από το 2002 (7.11.2013). Στον κατάλογο αυτόν δεν περιλαμβανόταν η υπόθεση Καραγιαννίδη. Η κυρία Χρυσοβελώνη επανήλθε με νέα ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης στις 25.11.2013 και ο κ. Δένδιας απάντησε στις 14.12.2013, υποστηρίζοντας ότι «τα αιτούμενα στοιχεία δεν δύνανται να υπολογιστούν σε βάθος δεκαετίας». Αλλά το ένταλμα είναι του 2005, δεν έχει συμπληρωθεί δηλαδή δεκαετία.
Στην προχθεσινή δήλωσή του, ο κ. Ανδρεουλάκος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, διότι «από το έτος 2005, η όλη υπόθεση έχει τεθεί υπόψη του αρμοδίου εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος, με έγγραφό του προς την Ελληνική Αστυνομία, εγνώρισε ότι, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τη μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ ισχύουσα διμερή συμφωνία, δεν επιτρέπεται η έκδοση Ελληνα υπηκόου στις ΗΠΑ».
Μόνο που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχει προβλεφτεί η δυνατότητα να δικάζονται στην Ελλάδα οι Ελληνες υπήκοοι που καταζητούνται από τις αρχές των ΗΠΑ. Αλλά η σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών της 17.7.2009 δεν φαίνεται να είχε καμιά συνέχεια.
Προϊστάμενος
Ο κ. Ανδρεουλάκος θα έπρεπε να γνωρίζει τι απέγινε η υπόθεση, εφόσον ο ίδιος την περίοδο εκείνη ήταν προϊστάμενος της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το σίγουρο είναι ότι μέχρι και σήμερα το όνομα και η φωτογραφία του κ. Καραγιαννίδη φιγουράρουν μεταξύ των 20 Ελλήνων που καταζητεί διεθνώς η INTERPOL (http://goo.gl/j7tCRZ).