20/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιχτή επιστολή οργανώσεων ΛΟΑΤ για κατάργηση του άρθρου 347

Εκκληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τη σχετική σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».
      Pin It

Εκκληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τη σχετική σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ»

 

Εκκληση να καταθέσουν τροπολογία που θα καταργεί το απαρχαιωμένο άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα (ασέλγεια παρά φύση μεταξύ αντρών) απευθύνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με ανοιχτή επιστολή μέσω της «Εφ.Συν.» δέκα οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ (PoustiRiot, Athens Pride, Colour Youth, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Σύνθεση – Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Ερευνα για το HIV/AIDS, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Thessaloniki Pride, Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι).

 

«Επιθυμούμε κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τις τροπολογίες ή την πρόταση νόμου που κατέθεσαν για την άρση της διάκρισης σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης ώστε να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, μετά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει σχετική τροπολογία.

 

»Ζητούμε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καταθέσουν άμεσα τροπολογίες για την κατάργηση του άρθρου 347 Π.Κ. (ασέλγεια παρά φύση μεταξύ αρρένων), ώστε να συμμορφωθεί η Ελλάδα με σχετική σύσταση της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από το 2005 μετά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει σχετική τροπολογία, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στις 9 Ιανουαρίου 2014».

 

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύεται ολόκληρη στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.», οι οργανώσεις προτείνουν να κατατεθεί τροπολογία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης για το δικαίωμα ενημέρωσης, διερμηνείας και μετάφρασης κατά την ποινική διαδικασία.

 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που παραθέτουν, ήδη από το 2005 η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε εκφράσει την ανησυχία της για διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό που διαπίστωνε στην Ελλάδα και ζητούσε από τη χώρα μας να πάρει μέτρα.

 

Το κεντρικό στοιχείο που είχε τεθεί υπόψη της Επιτροπής σχετικά με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ήταν γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (16 Δεκεμβρίου 2004) που ζητούσε να καταργηθεί το άρθρο 347 ΠΚ: «Η ύπαρξη της διάταξης, εκτός του ότι στιγματίζει ποινικά μια κατηγορία ατόμων, κάτω μάλιστα από έναν εξαιρετικά υποδηλωτικό τίτλο, προκαλεί δραστηριότητες των αστυνομικών αρχών (έλεγχοι στοιχείων, έφοδοι σε χώρους όπου συχνάζουν ΛΟΑΤ κ.λπ.), οι οποίες καθίστανται ενοχλητικές, αλλά και επικίνδυνες για τους ομοφυλόφιλους (έχει παρατηρηθεί πως αυτού του είδους οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας κ.λπ.)» εξηγούσε.

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top