21/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Αλαλα τα χείλη των ασεβών!

 

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ζήτησε και αυτός από τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει τη θέση του για τη θρησκεία, αφού, όπως είπε, «κάποιος που θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση πρέπει να πει τι πιστεύει για την ιδιοπροσωπία αυτής της χώρας, για την ιστορία, τον πολιτισμό της και βεβαίως για τη θρησκεία της». Ο ιεράρχης επικαλέστηκε το απόφθεγμα του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι ότι «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται». Κρίσιμη παρέμβαση μετά από εκείνη για την πεολειχία, την οποία ο ιεράρχης είχε χαρακτηρίσει «παράχρηση των σωματικών οργάνων και παράχρηση της θεοδότου ελευθερίας μας».

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………….

 

„Αντιμνημονιακή η δημοκρατία;

 

Τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας ο Χάνες Σβόμποντα το τελευταίο διάστημα, επιστρέφει στη χώρα μας προσκεκλημένος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθµιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που έχει ιδρύσει η Αννα Διαμαντοπούλου. «Είναι η δηµοκρατία… αντιµνηµονιακή;» είναι το ερώτημα της εκδήλωσης στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Σωτήρης Γκορίτσας, Βάσω Κιντή, Μαριλένα Κοππά και Γιώργος Σταυρόπουλος, ενώ θα τοποθετηθούν οι Χρίστος Δήμας (Ν.Δ.), Πάνος Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Ανδρέας Παπαδόπουλος (ΔΗΜΑΡ). Η εκδήλωση θα γίνει αύριο στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αµαλίας 8), στις 6 το απόγευμα. Συντονίζει η δηµοσιογράφος Αγγελική Σπανού.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………………

 

„«Καρφί» για το χρέος

 

Με ένα σκληρό «καρφί» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρεται στη θητεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Οικονομικών. «Η πρώτη επιστημονική επιτροπή του ΓΠΚ ουσιαστικά “καταργήθηκε” όταν “τόλμησε” να υποστηρίξει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο», επισημαίνεται στην έκθεση. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο κ. Βενιζέλος είχε ωθήσει σε παραίτηση την τότε υπεύθυνη του Γραφείου, Στέλλα Μπαλφούσια, επειδή είχε υποστηρίξει ότι «η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου». Δυόμισι χρόνια μετά, οι εκθέσεις του Γραφείου, λένε ακριβώς το ίδιο…

 

Χ.ΙΩ.

 

……………………………………………

 

„«Ευρώ ή δραχμή»

 

Τόσο ο Γιώργος Σταθάκης όσο και ο Νίκος Χριστοδουλάκης προσπαθούσαν χθες το μεσημέρι σε συζήτηση με θέμα «Ευρώ ή δραχμή» να εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά τέτοιο δίλημμα και ότι το πρόβλημα της ύφεσης σχετίζεται με τις μνημονιακές πολιτικές και όχι με το νόμισμα. Από την άλλη, ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του «Σχεδίου Β», επέμενε ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση! Αυτό που δεν είπε ο κ. Αλαβάνος ήταν με ποιον θα μπορούσε να συνδεθεί η χώρα αν αποχωρήσει από τον πολιτικό χώρο της Ε.Ε…

 

Α.Σ.

 

…………………………………………….

 

„Δεν το υπέγραψε

 

«Ουδέποτε υπέγραψα το κείμενο της “Πρωτοβουλίας Ενάντια στο Ευρώ και την Ε.Ε.”» είπε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομά του βρισκόταν ανάμεσα στις 250 υπογραφές πολιτών που στηρίζουν την Πρωτοβουλία, όπως δημοσιεύονται στο ιστολόγιο της Πρωτοβουλίας, εξ ου και η αναφορά μας στο σχετικό ρεπορτάζ στο χθεσινό φύλλο.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………..

 

„Φαιδρότητες

 

Μήνυμα τρομοκράτη με οτο-κιου πρώτη φορά είδαμε. Συνωστισμός στα Γουναράδικα. Ραντεβού εκεί έδωσε και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ετσι όπως το πάνε, θα καταντήσει σαν το ΙΚΑ: ουρές με χαρτάκια στο χέρι για ραντεβού. Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, δεν μπορεί παρά να ανθεί και… φαιδρή τρομοκρατία. Εμπρός για νέες Γραβιές και Αλαμάνες…

 

ΣΩ.ΜΑ

 

……………………………………………

 

„«Θρησκευτικός» πόλεμος

 

Ως κοκορομαχία άνευ αντικειμένου αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ τον «θρησκευτικό πόλεμο» Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι χαμηλού επιπέδου αυτού του είδους η αντιπαράθεση. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία. Εχουν περάσει 1.700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας», δήλωσε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η διπολική αντιπαράθεση συσκοτίζει την πραγματικότητα και διαστρέφει την ουσία των ουσιαστικών διλημμάτων. «Ο θρησκευτικός πόλεμος» που ξέσπασε υπερβαίνει τα όρια της σοβαρότητας και εισάγει την πολιτική ζωή σε σφαίρες γραφικότητας», τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………………………..

 

„Και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον Πολύδωρά του

 

Μας είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. να κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή, καταψηφίζοντας κατά περίπτωση την άρση ασυλίας στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης και αμφισβητώντας τα στοιχεία της δικογραφίας εναντίον τους. Το νέο κρούσμα προέρχεται από τη «σοσιαλιστική» συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιμούμενος με διαφορά φάσης τον κ. Πολύδωρα, ο Αλέξης Μητρόπουλος ζητά -σύμφωνα με τη «Real»- από τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει την πολιτική του κόμματος απέναντι στη Χρυσή Αυγή, διότι «δεν πρόκειται περί κλασικού ναζιστικού κόμματος», αλλά «περί ενός φαινομένου που εξελίσσεται στα πλαίσια της ελληνικής καθεστωτικής Δεξιάς». Ο κ. Μητρόπουλος δεν περιορίζει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της οργάνωσης -ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις- αλλά υποστηρίζει ότι «η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από την Αριστερά ήταν λανθασμένη» και μιλά για «μονοθεματική επιθετική τακτική εναντίον της με αφορμή τραγικά περιστατικά του μεταναστευτικού», ενώ χαρακτηρίζει «δραστική, εσπευσμένη και απολυτοποιημένη πολιτική» τη δίωξη. Ενός Κούγια, μύριοι έπονται.

 

Δ.Ψ.

 

……………………………………………

 

„Δεν ασκήθηκε δίωξη…

 

«Εξαφάνιση» και όχι «απόδραση» είναι ο ορθός χαρακτηρισμός, όπως έγραψε o Νίκος Κιάος για την περίπτωση Χριστόδουλου Ξηρού. Συμφωνώ και με το ερώτημά του «πού θα είχαν οδηγηθεί τα πράγματα αν δεν υπήρχε το 1963 στην υπόθεση της δολοφονίας του Λαμπράκη, ο Σαρτζετάκης, αν δεν ήταν οι εισαγγελείς, οι δημοσιογράφοι Βούλτεψης, Ρωμαίος, Μπέρτσος;». Να προσθέσω κάτι που δεν γράφτηκε, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια: με βούλευμα 417 σελίδων παραπέμφθηκαν τον Νοέμβριο του 1964 στο Κακουργιοδικείο για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη οι Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, Γιοσμάς, ο μοίραρχος Καπελώνης κ.ά., αλλά δεν ασκήθηκε δίωξη κατά του Κ. Καραμανλή και πέντε υπουργών της ΕΡΕ. Το Δικαστικό Συμβούλιο αποτελούνταν από τον Παρασκευόπουλο, πρόεδρο πρωτοδικών, και τους πρωτοδίκες Καρρά και Σαρτζετάκη, ο οποίος διεξήγαγε την ανάκριση.

 

Ν.Γ.

 

……………………………………………

 

„Μετρούν το κόστος…

 

Προετοιμάζονται καλού-κακού στο υπουργείο Οικονομικών για τις πιθανές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό, ενόψει της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αναδρομικές μειώσεις που επιβλήθηκαν στους ένστολους το 2012. Επισήμως στο υπουργείο λένε ότι αναμένουν την τελική απόφαση. Ωστόσο άρχισαν ήδη να υπολογίζουν το πιθανό κόστος. Το πρόβλημα για τον κρατικό κορβανά δεν θα είναι μεγάλο αν κριθεί αντισυνταγματική μόνο η αναδρομικότητα του μέτρου (οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2012, αλλά τέθηκαν σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012). Σ’ αυτή την περίπτωση το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Αν όμως κριθούν αντισυνταγματικές συνολικά οι περικοπές, τότε ο λογαριασμός φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ.

 

Κ.ΤΣ.

 

……………………………………………

 

„Επίλογοι

 

Ο Χριστόδουλος Ξηρός κλείνει την προκήρυξή του λέγοντας «δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε». Τελικά μάλλον ήταν και είναι ο Χ. Ξηρός ακριβώς αυτό που φοβόμασταν!

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………………..

 

«Μικροκομματικές σκοπιμότητες»

 

Για παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να διεξαχθεί ο α’ γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και όχι την ίδια Κυριακή όπως προβλέπει ο νόμος του «Καλλικράτη». Με ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πέντε ακόμη βουλευτές συντάσσονται πλήρως με τις αντιρρήσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο εμπνευστής του νόμου, πρώην υπουργός, Γ. Ραγκούσης και ζητούν από τον Γ. Μιχελάκη να εξηγήσει «πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση την επιλογή της να σπαταλήσει με παράνομο τρόπο 50 και πλέον εκατ. ευρώ για να εξυπηρετήσεις τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες».

 

Χ.ΙΩ.

 

Scroll to top