→Εντός 24 ωρών, οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα μεταφρασμένα έγγραφα που χρειάζονται για να εκδοθεί σύντομα στην Ελλάδα ο πρώην επικεφαλής και νυν κατηγορούμενος για το σκάνδαλο του Τ.Τ.
Στην «τελική ευθεία» μπαίνει η διαδικασία έκδοσης του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελου Φιλιππίδη, στην Ελλάδα.
Οι τουρκικές αρχές αναμένεται να λάβουν εντός των επόμενων 24 ωρών μεταφρασμένα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να «τρέξουν» τη σχετική διαδικασία, ενώ ήδη το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η τουρκική Ιντερπόλ έχουν ενημερωθεί για το κατηγορητήριο σε βάρος του Αγγελου Φιλιππίδη, βασικού κατηγορουμένου στην πολύκροτη υπόθεση των επισφαλών δανείων προς επιχειρηματίες.
Σημειώνεται ότι ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ. συνελήφθη, έπειτα από διεθνές ένταλμα των ελληνικών αρχών, για την εμπλοκή του στην υπόθεση και κρατείται στις φυλακές του Μαλτεπέ. Εχει παραιτηθεί του δικαιώματος να προβάλει ενστάσεις στην έκδοσή του και έχει δηλώσει, διά του συνηγόρου του, ότι επιθυμεί να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι σχετικές διαδικασίες. Ετσι είναι πιθανό οι απαραίτητες διαδικασίες να ολοκληρωθούν ακόμα και εντός της εβδομάδας. Ωστόσο εξαρτάται από το πώς θα ενεργήσουν οι τουρκικές αρχές και τι θα αποφανθούν από τη στιγμή που θα λάβουν μεταφρασμένα τα έγγραφα της κατηγορίας σε βάρος του εκζητούμενου.
Τα έγγραφα αυτά αφορούν ειδικότερα το κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του Αγγ. Φιλιππίδη η ελληνική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατηγορείται για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (για τα επισφαλή δάνεια που δόθηκαν επί των ημερών του στο Τ.Τ.).
Προς νέες διώξεις
Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, αναμένονται νέες διώξεις για την υπόθεση σε βάρος τριών επιχειρηματιών σχετικά με τη «δεύτερη δόση» επισφαλών δανείων που έδωσε το Τ.Τ. Τα επισφαλή δάνεια έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στο συμπληρωματικό πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.
Η νέα έρευνα για τις δανειοδοτήσεις του Τ.Τ. αφορά κεφάλαια άνω των 104 εκατ. ευρώ που πήραν τρεις εταιρείες ακινήτων, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2009.
Μαρία Δήμα