21/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: υποψηφιότητες με διεισδυτικότητα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά πρόσωπα από τον ευρύτερο αριστερό-προοδευτικό χώρο για τις αυτοδιοικητικές.
      Pin It

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά πρόσωπα από τον ευρύτερο αριστερό-προοδευτικό χώρο για τις αυτοδιοικητικές

 

Του Φώτη Παπούλια

 

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη το απόγευμα θα ανοίξει η συζήτηση και θα γίνουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές για τους υποψηφίους των μεγάλων δήμων (άνω των 60.000 δημοτών) και των περιφερειών.

 

Αν και στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η συζήτηση έχει καθυστερήσει, καθιστώντας έντονο το κλίμα «εσωστρέφειας», εν τούτοις το γεγονός ότι έχει οριστικοποιηθεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου, όπου και κατά πάσα πιθανότητα θα «κλείσει» το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων, εκτιμάται ως το σημείο εκκίνησης για την «πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις εθνικές εκλογές, οι οποίες πλέον μπορεί να προκηρυχθούν ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές», όπως διατείνονται στελέχη του κόμματος.

 

Το γεγονός δε ότι στην Κουμουνδούρου φτάνουν πληροφορίες πως η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών ερμηνεύεται ως «ένδειξη πανικού», ενώ η δυστοκία της Ν.Δ. στην εξεύρεση υποψηφίων δημιουργεί στην αξιωματική αντιπολίτευση αίσθημα «σαφούς και διακριτού προβαδίσματος».

 

Αλλες συνθήκες

 

Ομως στελέχη με ιδιαίτερη πείρα στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν παύουν να τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «είναι διαφορετικές οι τοπικές εκλογές από τις εθνικές και θα είναι λάθος να τις προσεγγίσουμε με αφετηρία το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου 2012».

 

Ακριβώς αυτή η «διαφορετικότητα» συν το ότι «επιβάλλεται» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερβεί το «πτωχό αλλά τίμιο προηγούμενο άλλων αυτοδιοικητικών εκλογών», όπου ικανός αριθμός συμβούλων και «δυο-τρεις δήμοι» ήταν επιτυχία, καθιστούν την αναζήτηση προσώπων ικανών να υπηρετήσουν τα νέα πολιτικά δεδομένα αναγκαία και ικανή συνθήκη επιτυχίας.

 

Στον Δήμο της Αθήνας οι πιέσεις προς τον Δ. Παπαδημούλη παρά την επίσημη άρνησή του αναμένεται να ενταθούν, όπως και στο πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου παρά τη δημόσια άρνησή της («Εφ.Συν.» 13/11/2013), αφού σχεδόν το σύνολο των τοπικών οργανώσεων της Α΄ Αθήνας επιμένουν στην κάθοδό της. Παράλληλα συζητούνται ευρύτερες υποψηφιότητες, όπως εκείνες του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γ. Κιμούλη και του μουσικοσυνθέτη Θ. Μικρούτσικου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει «πέσει» και το όνομα του Λ. Λαζόπουλου και η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

 

Στην Περιφέρεια Αττικής η υποψηφιότητα της Σοφίας Σακοράφα, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις καταγράφει ιδιαίτερη διεισδυτικότητα σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, είναι μεν φαβορί, όμως θα εξαρτηθεί από μια σειρά προϋποθέσεων.

 

Στη Θεσσαλονίκη επανέρχεται στο προσκήνιο το όνομα του Τρ. Μηταφίδη, στην περίπτωση άρνησης του πανεπιστημιακού Αρ. Καζάκου, και στον Πειραιά πιθανόν να «πειστεί» ο βουλευτής Θ. Δρίτσας, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει τον δήμο.

 

Στη Β’ Αθήνας

 

Ομως σε μια σειρά μεγάλων δήμων της Β΄ Αθήνας αναζητούνται νέα πρόσωπα και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υποψηφιότητες που δεν διακρίνονται από «διεισδυτικότητα», ακόμα και αν είναι προτάσεις τοπικών οργανώσεων, να εξεταστούν υπό νέο πρίσμα, με ενδεχόμενο να προκύψουν νέες υποψηφιότητες από τον ευρύτερο αριστερό-προοδευτικό χώρο. Κάτι που ισχύει και για τις περιφέρειες, αφού η πρώτη προσέγγιση βουλευτές να είναι και υποψήφιοι περιφερειάρχες προσκρούει στη λογική ένσταση «τι θα γίνει στην περίπτωση που προκηρυχθούν ταυτόχρονα και βουλευτικές εκλογές;».

 

Ερώτημα που οδηγεί μάλλον σε αρνήσεις από βουλευτές που θα μπορούσαν να κερδίσουν μάλλον εύκολα τις περιφέρειές τους. Πάντως ο στόχος να κερδηθούν 6-8 περιφέρειες φαντάζει προσιτός και στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι «η μάχη στις περιφέρειες θα είναι πολιτική ανεξαρτήτως προσώπων».

 

Στο ερώτημα αν αναμένονται εκπλήξεις η απάντηση παραπέμπει στον Αλ. Τσίπρα, αφού «μαζί με την Κεντρική Επιτροπή μπορούν να προτείνουν νέες υποψηφιότητες». Απάντηση που αφ’ ενός αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα και αφ’ ετέρου, με όποιο ρίσκο, «λύνει» τα χέρια του προέδρου να επιλέξει πρόσωπα που θα υπερβαίνουν το κομματικό status.

 

Scroll to top