→Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη», Τριανταφυλλος Μηταφίδης, επιτίθεται στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη με αφορμή τα εγκαίνια του δικτύου Solidarity Now που χρηματοδοτεί ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας
Του Νίκου Φωτόπουλου
Για «ανέξοδες εκκλήσεις προς ζάπλουτους επιχειρηματίες» κατηγορεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ), με αφορμή τα εγκαίνια του δικτύου Solidarity Now που χρηματοδοτεί ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος και για το οποίο έγραψε χθες η «Εφ.Συν.».
«Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, αντί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής δίνοντας τα αναγκαία κονδύλια από τον δημοτικό προϋπολογισμό (από τον προϋπολογισμό του 2014 ύψους 371 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μόλις 4.380.000 ευρώ στην κοινωνική πολιτική), εξαντλείται σε ανέξοδες εκκλήσεις προς ζάπλουτους εντός ή εκτός της ελληνικής Επικράτειας, να γίνουν καλοί σαμαρείτες, στο πλαίσιο του λεγόμενου «προνοιακού πλουραλισμού», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη του κ. Μηταφίδη, εξηγώντας: «Δηλαδή στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της Ε.Ε. για την «Ευρώπη του 2020», με τη «δικτύωση»-σύμπραξη κρατικών και ιδιωτικών φορέων (όπως τα ιδρύματα των μεγαλοεφοπλιστών) αλλά και με «την εμπλοκή συντελεστών παροχής εθελοντικών κοινωνικών υπηρεσιών». Ετσι, στα εγκαίνια του δικτύου Solidarity Now, ο κ. Μπουτάρης εκθείασε τον διαβόητο κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος και αναγόρευσε το δίκτυό του σε «κέντρο αλληλεγγύης και κόμβο που συνδέει όλους εμάς στην προσπάθεια να σταθούμε δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη».
Μοντέλο αυτοοργάνωσης
Η «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει έμπρακτα και χωρίς προεκλογικές υστεροβουλίες τα κινήματα και τις αυτοδιαχειριζόμενες δομές αλληλεγγύης που προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας έργο, κρατώντας όρθιους τους χειμαζόμενους πολίτες, προωθώντας ταυτόχρονα ένα διαφορετικό μοντέλο αυτοοργάνωσης και άμεσης δημοκρατίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Καλεί επίσης τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να στηρίξουν τις αυτοδιαχειριζόμενες-αυτόνομες πρωτοβουλίες και δομές αλληλεγγύης, όπως οι επιτροπές κατοίκων, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, το εθελοντικό σχολείο «Οδυσσέας», τα κοινωνικά φροντιστήρια, οι αγορές χωρίς μεσάζοντες, «ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης άποψης και πολιτικής». Γιατί «το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε καλοί Σαμαρείτες, αλλά να απαλλαγούμε από τους ληστές και οι πολίτες να γίνουν οι ίδιοι φορείς πολιτικής».