21/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιάσκο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Για ερασιτεχνισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο οργανώσεις και φορείς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
      Pin It

Για ερασιτεχνισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο οργανώσεις και φορείς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

«Μας κάνουν πλάκα», «τεράστια απογοήτευση», «έκθεση ιδεών», «ασπιρίνη», «μπαλώματα», «ευχολόγια», «λάθος ορολογίες», «τεράστια κενά», «σοβαρές παραλείψεις», «λάθη». Αφού πρώτα επαίνεσαν για λόγους ευγένειας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να υλοποιήσει επιτέλους τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη συνέχεια οι οργανώσεις και οι φορείς που συμμετείχαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν σε κάθε τόνο την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα. Οι παρατηρήσεις τους για το σχέδιο, που τυπώθηκε σε βιβλιαράκι και παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες πριν από έναν μήνα, μπορούν να συνοψιστούν άριστα σε μια λέξη: φιάσκο.

 

Ελλειψη στόχων

 

«Δεν είναι απλώς συρραφή, λείπει η κεντρική ιδέα του τι είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι σαν να αγνοεί ο συντάκτης ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι κάτι πολύ θεμελιακό και σημαντικό, που αφορά όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής μας. Δεν μιλάμε για τα μέτρα ενός υπουργείου, την τιμή της πατάτας και των εισιτηρίων, δεν είναι κάτι τομεακό. Δεν είναι απολογισμός δράσεων και πρότζεκτ ενός υπουργείου», είπε ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επισήμανε την έλλειψη μηχανισμού ανίχνευσης των πραγματικών προβλημάτων, την έλλειψη μέτρων για την πρόληψη των παραβιάσεων και την εκπαίδευση στα δικαιώματα, όπως και την έλλειψη συγκεκριμένων στόχων σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.

 

«Δεν θεωρούμε ότι έχουμε λάβει μέρος στην προετοιμασία του σχεδίου και ο χρόνος των είκοσι ημερών που δόθηκε για διαβούλευση δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση επαρκής χρόνος για τη συμμετοχή θεσμικών ή μη κυβερνητικών φορέων σε μια διαβούλευση. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη», είπε στην παρέμβασή του ο Κωστής Παπαϊωάννου από την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Μαζί με τον Συνήγορο του Πολίτη, η Εθνική Επιτροπή ήταν ο μόνος μη κυβερνητικός φορέας που συμμετείχε στην ομάδα δράσης για την επεξεργασία του σχεδίου (συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 υπουργείων, τριών γενικών γραμματειών και δύο κρατικών φορέων), αλλά η συμμετοχή της περιορίστηκε σε δύο συνεδριάσεις, καθώς, όπως καταγγέλθηκε, η αποψίλωση της επιτροπής από προσωπικό δεν επέτρεπε σοβαρότερη παρουσία στον χρόνο που δόθηκε. Εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη δεν παρέστη στη συνέντευξη.

 

Τον αποκλεισμό τους από κάθε ουσιαστική συμμετοχή στην κατάρτιση του Σχεδίου κατήγγειλαν όλες οι παριστάμενες οργανώσεις (PRAKSIS, ASANTE, Pride Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσαν τη συνέντευξη, και αυτές που παραβρέθηκαν: Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Κέντρο Ζωής, Colour Youth), που επισήμαναν τις επιμέρους ελλείψεις η καθεμία στον τομέα της, από το μεταναστευτικό μέχρι τα δικαιώματα των οροθετικών και των ΛΟΑΤ.

 

«Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Τι να κάνουν τα γενικά ευχολόγια, όταν η κυβέρνηση σπεύδει να αποσύρει τον νόμο για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών και έκτοτε δεν έχει νομοθετήσει, όταν χρησιμοποιεί επισήμως τον υποτιμητικό όρο “λαθρομετανάστης”, όταν αρνείται να συμπεριλάβει τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης; Περιλαμβάνει διάφορα ωραία για την ανάγκη θέσπισης ενός κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, χωρίς να μας εξηγεί το πώς θα γίνει αυτό τη στιγμή που εφαρμόζει η κυβέρνηση τη μνημονιακή πολιτική. Καμαρώνει για τη λειτουργία του 1528, της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης ΛΟΑΤ, τη στιγμή που την έχει καταργήσει η κυβέρνηση στην πράξη. Δεν παίρνει υπόψη την πλούσια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», είπαν.

 

Παρατηρήσεις σε… email

 

Ηταν τέτοιος ο καταιγισμός απαξιωτικών παρατηρήσεων, που ο συντονιστής της ομάδας δράσης του υπουργείου Δικαιοσύνης Παναγιώτης Γιαννακόπουλος ήρθε εμφανώς σε δύσκολη θέση. «Είμαι αρκετά ικανοποιημένος για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης. Από το τίποτα, υπάρχει αυτό σαν μαγιά», είπε. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Φινλανδίας (!) για τον αποκλεισμό των οργανώσεων από την ομάδα εργασίας, είπε όμως ότι τις είχε καλέσει όλες να υποβάλουν παρατηρήσεις, και επικαλέστηκε «έλλειψη χρόνου», χωρίς να μπορέσει να εξηγήσει τη βιασύνη.

 

«Θα μπορούσε να δοθεί παράταση, αν ζητηθεί πριν τη λήξη της διαβούλευσης», είπε, αν και η διαβούλευση έληγε χθες το μεσημέρι, και ζήτησε τις παρατηρήσεις των οργανώσεων στο… email του υπουργείου ώστε να ληφθούν υπόψη στο στάδιο της εφαρμογής του σχεδίου. Οσο για το βιβλιαράκι που «τυπώθηκε βιαστικά» για να παρουσιαστεί πριν από ένα μήνα, θα ξανατυπωθεί για να πάρει υπόψη τις παρατηρήσεις των οργανώσεων. «Αυτό ήταν απλώς ένα σχέδιο, το κανονικό σχέδιο θα κατατεθεί στο μέλλον», είπε.

 

Scroll to top