Του Βασίλη Γεώργα
Στον πάγο για τουλάχιστον μία εβδομάδα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, βάζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Με το εν λόγω νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να γίνει μόλις η έκτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ιδιωτικοποιήσει τις κρίσιμες δημόσιες υποδομές της μεταφοράς ενέργειας, κάτι που έχει συμβεί μόνο στις χώρες του Μνημονίου (Ισπανία και Πορτογαλία), καθώς επίσης και στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία στις επιτροπές και επρόκειτο να εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια, δεν πρόκειται να προχωρήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.
Επισήμως, η δικαιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση είναι πως η ψήφιση του νόμου δεν μπορεί να προχωρήσει απόντος του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αιτία για την αναβολή εδράζεται στις «αντιστάσεις» που εμφανίζονται να προβάλλουν συγκεκριμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι το κόμμα έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της ιδιωτικοποίησης και έχει δηλώσει ότι θα το ψηφίσει. Με τα σενάρια πρόωρων εκλογών να έχουν φουντώσει και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να τοποθετείται χρονικά τον Ιούνιο, η ανησυχία είναι μήπως υπάρξουν διαρροές που θα κλονίσουν την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία και προφανώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια να σιγήσουν οι διαφορετικές «εσωκομματικές» φωνές.
Νομική αντεπίθεση
Την ίδια στιγμή οι περίπου 1.480 εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ αλλά και των υπόλοιπων θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ ετοιμάζουν τη δική τους νομική αντεπίθεση, με αιχμή την αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος, για να μπλοκάρουν την ιδιωτικοποίηση. Μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή από συνταξιούχους της ΔΕΗ με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση καθώς στα πάγια της επιχείρησης έχει ενσωματωθεί η ασφαλιστική τους περιουσία, ενώ εξώδικα έχουν καταθέσει η Ενωση Εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ, ζητώντας να ανασταλεί κάθε ενέργεια πώλησης και να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος, καθώς και ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών της ΔΕΗ, ο οποίος έχει ζητήσει να επιστρέψει η κάλυψη των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων στην ίδια τη ΔΕΗ.
Στο νομικό οπλοστάσιο των σωματείων της ΔΕΗ είναι πιθανό να προστεθούν το προσεχές διάστημα και άλλες κινήσεις, όπως λ.χ. η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων την περίοδο που το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Σε υπόμνημα προς τα μέλη της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, υπεραμύνεται του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων μεταφοράς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, προωθεί τη φιλοσοφία του εύκολου κέρδους και δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη ιδιοκτήτη του δικτύου να «εκβιάζει κυβερνήσεις για αύξηση της τιμής με την απειλή διακοπών ρεύματος».