Του Χάρη Ιωάννου
Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους στη νέα έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι «η “τυφλή” λιτότητα επιδεινώνει την κρίση, χωρίς να λύνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. η αυστηρή μνημονιακή πολιτική θεσμοθετείται πλέον για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα αν κάποια χώρα έχει ή δεν έχει μνημόνιο.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (διαθέσιμη στο www.pbo.gr), «στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής», κανόνες που μεταξύ άλλων προβλέπουν ενισχυμένη εποπτεία με αυστηρότερες κυρώσεις και μηχανισμούς αυτόματης διόρθωσης έως ότου εξοφληθεί από το κάθε κράτος–μέλος το 75% της χορηγηθείσης χρηματοδότησης. Αναφορικά με το μείζον θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους οι συντάκτες της έκθεσης Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πάνος Καζάκος και Δήμητρα Μήτση τονίζουν ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν έχουν μέχρι τώρα αμβλύνει τα δημοσιονομικά προβλήματα, αφού τα χρέη εξακολουθούν να αυξάνονται. «Το δημόσιο χρέος αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία, η οποία θα μειώσει τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης».
Οπως επισημαίνουν, «κράτη–μέλη όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη αποκλειστικά και μόνο με εθνικές προσπάθειες». Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουν από τη μια πλευρά χαλάρωση της λιτότητας, διαγραφή χρεών και επεκτατική πολιτική σε πλεονασματικές χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά από την άλλη συστήνουν συνέχιση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και αποφυγή δημιουργίας νέων χρεών και ελλειμμάτων. Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρέπει να δημοσιευτεί έως τα τέλη Απριλίου 2014 και εκεί «θα γίνουν φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», καθώς θα περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα.
Σχολιάζοντας την έκθεση ο καθηγητής και υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζει πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης «το μόνο που υπόσχονται οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι λιτότητα και στασιμότητα για την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου για τα επόμενα χρόνια» και προσθέτει πως «για τον λόγο αυτό χρειάζεται σύγκρουση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπει τέλος στην καταστροφική πολιτική».