arxaiologiko-mouseio-thessaalonikis

21/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Κοινά χαρακτηριστικά χωρών της Μαύρης Θάλασσας

Η θρησκεία, η γλώσσα και η ρωμαϊκή διοίκηση είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά, που συνδέουν χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη ρωμαϊκή εποχή και θα μελετηθούν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
      Pin It

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα BSUDRA («Black Sea- Unity and Diversity in Roman Antiquity- Μαύρη Θάλασσα- Ενότητα και Διαφορετικότητα στη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα»: Ιούνιος 2013- Ιούνιος 2015), που αποβλέπει στη συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ επιστημονικών, πολιτιστικών και διοικητικών οργάνων για την προστασία και την προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς μέσω κοινών δράσεων.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος, η εναρκτήρια εκδήλωση του οποίου έγινε το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου επικοινωνίας με έμφαση κυρίως στην προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της Ελλάδας ως γέφυρα που ενώνει το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκτός της Ελλάδας, είναι η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Τουρκία και η Ρουμανία που είναι επικεφαλής του προγράμματος.

«Οι αρχαιολογικοί τόποι που θα μελετηθούν είναι πρώην ελληνικές αποικίες, με κοινά σημεία αφετηρίας τη θρησκεία, την επίσημη γλώσσα που ήταν τα ελληνικά και, φυσικά, τη ρωμαϊκή διοίκηση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.

Στόχος του έργου, όπως διευκρινίζει, είναι η δημιουργία ενός δικτύου έρευνας του πολιτισμού και των διοικητικών θεσμών, η ενσωμάτωση και από κοινού προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, χρονολογημένη στη ρωμαϊκή εποχή, στις περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας καθώς και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και αρχών που σχετίζονται με την αναγκαιότητα της προστασίας, της διατήρησης και την αποτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρωμαϊκής αρχαιότητας.

«Η ρωμαϊκή εποχή είναι μία περίοδος, η οποία επί δεκαετίες δεν βρισκόταν σε υψηλή εκτίμηση και προτίμηση από τους επιστήμονες της αρχαιότητας. Υπήρξε, ωστόσο, μια χρονική περίοδος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία καθόρισαν, εν πολλοίς, τη φυσιογνωμία πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών και παραπόντιων κρατών» διευκρινίζει η κ. Βελένη.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, κινητή έκθεση «posters», με θέμα «Ρωμαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός- Μια κοινή γλώσσα στην Αρχαιότητα», βάση δεδομένων «Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης για φοιτητές και νέους, με εξειδίκευση στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα τελικό συμπόσιο, με θέμα «Η ρωμαϊκή κληρονομιά στη Μαύρη Θάλασσα», θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, από 5 έως 7 Μαΐου 2015, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 4 Νοεμβρίου του 2014, θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Ρωμαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός- Μια κοινή γλώσσα στην Αρχαιότητα».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top