Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή απολογία του κατηγορούμενου στην υπόθεση των υποβρυχίων Μ. Ματαντού μέσω εταιρείας του οποίου ένα μεγάλο μέρος των μιζών, ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ, κατέληξε στην Ελλάδα
Της Κατερίνας Κατή
Την ώρα που οι ανακριτές Διαφθοράς αξιολογούν τα σοβαρά ευρήματα των ερευνών τους, ανάμεσα στα οποία είναι και νέες κινήσεις λογαριασμών μέσω των οποίων διακινήθηκαν μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, Ελβετοί εισαγγελείς ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα, στις αρχές του ερχόμενου μήνα, για να «ανακρίνουν» τον έγκλειστο πρώην υπουργό, Ακη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του Βίκυ και τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα.
Οι καταθέσεις που θα κληθούν να δώσουν το ζεύγος Τσοχατζόπουλου και ο Νίκος Ζήγρας εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφορά τη διακίνηση, μέσω υπεράκτιων εταιρειών που εμφανίζονται ως δικαιούχοι λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες, εκατομμυρίων ευρώ από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία από την ελβετική Δικαιοσύνη στην οποία κομβικό ρόλο φαίνεται να έχουν ο Νίκος Ζήγρας, που έχει ομολογήσει ότι «ξέπλενε» μαύρο χρήμα για τον πρώην υπουργό, αλλά και δύο ακόμα επιχειρηματίες.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από τις ανακρίσεις των Ελλήνων ανακριτών κατά της Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, ως ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η αυριανή απολογία του κατηγορούμενου στην υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, Μιχάλη Ματαντού, καθώς φέρεται ως ένα από τα βασικά πρόσωπα της μεγάλης δικογραφίας.
Ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, εκ των μεσαζόντων της HDW, που έχει πάρει μέχρι στιγμής τρεις προθεσμίες για να προετοιμάσει την απολογία του, περιλαμβάνεται στην πρώτη μεγάλη λίστα με τους 29 κατηγορούμενους για τις προμήθειες για το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων, που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο με σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Οκτώ κακουργήματα
Η ποινική δίωξη για την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, με ανάθεση του έργου στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal-HDW, ασκήθηκε το 2011 και αφορά οκτώ κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων είναι η δωροδοκία, η απιστία και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Σύμφωνα με την κατηγορία, προκειμένου να ανατεθούν οι συμβάσεις των υποβρυχίων στη Ferrostaal-ΗDW, διακινήθηκαν μέσω offshore εταιρειών μίζες τουλάχιστον 81 εκατομμυρίων ευρώ. Από την εταιρεία του Μιχάλη Ματαντού, MIE, φέρεται να έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος των μιζών που κατέληξαν στην Ελλάδα κι ο ίδιος εκτιμάται ότι έχει στην κατοχή του ακόμα περισσότερα στοιχεία από αυτά που έχει ήδη καταθέσει στις γερμανικές αρχές.
Η δίωξη στρέφεται σε βάρος 29 συνολικά προσώπων, ανάμεσα στους οποίους είναι τότε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συνδικαλιστές, ιδιώτες και στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.
Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται και:
• Ο Αντώνης Χάγιας, συνεργάτης του Μιχ. Ματαντού, και ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, που εμφανίζονται να είναι μεσάζοντες της HDW.
• Ο Ιωάννης Μπέλτσιος (γνωστός και ως «ταχυδρόμος»), επί χρόνια προσωπικός φίλος του Ακη Τσοχατζόπουλου και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, που είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος στον Κορυδαλλό, όπως προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του και ο Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην διοικητής των Ναυπηγείων, ο οποίος συνδέεται με υπεράκτια εταιρεία, μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν μίζες 17 εκατομμυρίων.
Μεταξύ των κατηγορουμένων στην ίδια δικογραφία είναι και ο πρώην νομάρχης Πειραιά και πρώην συνδικαλιστής των ναυπηγείων, Ιωάνν. Μίχας, που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Μαζί του κατηγορούνται και οι πρώην συνδικαλιστές Σταύρος Μαρκάτος και Γιώργος Κοντάκης.
Κατηγορούμενος βεβαίως είναι και ο Αντώνης Κάντας, αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, αλλά και ο τότε προϊστάμενός του, Γιάννης Σμπώκος.