→Χωρίς θέρμανση, σίτιση και ναυτοδιδά- σκαλους οι 900 σπουδαστές της Ακαδημίας. Στα μαγειρεία γίνονται μαθήματα!
Τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 900 σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας στη Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).
Οπως καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες, από τα 11 κτίρια της Ακαδημίας (εστία, εργαστήρια, αίθουσες, μαγειρεία κ.ά.) λειτουργούν, λόγω ακαταλληλότητας των υπολοίπων, μόνο τα 6 κτίρια και αυτά με προβλήματα. Η σίτιση έχει καταργηθεί. Μαθήματα γίνονται στα μαγειρεία όπως και σε πρώην αποθήκες, μη αεριζόμενες, που δεν τις βλέπει ο ήλιος, με στέγαστρα από λαμαρίνες και με κίνδυνο να «φύγουν» από τον αέρα.
Το πρόβλημα του πετρελαίου για τη θέρμανση παραμένει, πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα, απαξιώνεται η τεχνολογική υποδομή, το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί σε 12 καθηγητές, σχεδόν ανύπαρκτοι οι ναυτοδιδάσκαλοι (ένας πλοίαρχος, ένας μηχανικός), με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να παράγεται κατά περίπου 80% από ωρομίσθιους καθηγητές.
Η κατάργηση της ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσο) για μειωμένο εισιτήριο έχει φέρει πρόσθετα οικονομικά βάρη στους σπουδαστές και στις οικογένειες, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη στέγαση και σίτιση. Το πρόβλημα με τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών, όπως τονίζουν οι ναυτεργάτες, εξακολουθεί να υπάρχει και η μη απορρόφησή τους αποτελεί πρόκληση όταν μόνο το 2013 οι Ελληνες εφοπλιστές διέθεσαν 1,8 δισ. δολάρια για 690 πλοία, 319 νέες ναυπηγήσεις, 371 δεύτερο χέρι (second hand), παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής πυραμίδας.
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ επισημαίνουν επίσης ότι αναπάντητες παραμένουν οι καταγγελίες της για τη διαχείριση των κονδυλίων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, και έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003, καθώς και στα κονδύλια για τη ναυτική εκπαίδευση από την Ε.Ε., που ανέρχονται στα 41 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου