stratiotikoi

22/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωπικό ειδικής κατηγορίας οι ένστολοι

Με το ΣτΕ να δικαιώνει μόνο όσους φορούν στολή, η κυβέρνηση μέσω του Χρ. Σταϊκούρα «απειλεί» ότι θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα 1 δισ. σε μόνιμη βάση στο ενδεχόμενο που δικαιωθούν και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί και πανεπιστημιακοί).
      Pin It

Με το ΣτΕ να δικαιώνει μόνο όσους φορούν στολή, η κυβέρνηση μέσω του Χρ. Σταϊκούρα «απειλεί» ότι θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα 1 δισ. σε μόνιμη βάση στο ενδεχόμενο που δικαιωθούν και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί και πανεπιστημιακοί)

 

Των Μαρίας Δήμα – Κώστα Τσάβαλου

 

Μάλλον τζάμπα έσπευσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και άλλες κατηγορίες πολιτών, να χαρούν με τη ρωγμή αντισυνταγματικότητας που άνοιξε σε μνημονιακές διατάξεις η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας… Διότι η ρωγμή άνοιξε μεν, πλην όμως από αυτήν περνούν μόνον όσοι φορούν στολή!

 

Ολοι οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και λοιποί με… πολιτικά ρούχα θεωρούνται απλοί και συνηθισμένοι άνθρωποι, στους οποίους μάλλον ορθώς επεβλήθησαν περικοπές! Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ήδη πολυσυζητημένη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα, οι ένστολοι χαρακτηρίζονται και αντιμετωπίζονται ως προσωπικό ειδικής κατηγορίας, μεταχείρισης και προστασίας.

 

Η απόφαση του ΣτΕ

 

Ασφαλή λοιπόν τα μέλη του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής και… συνταγματικό αδιάβροχο η στολή τους, ενώ όσον αφορά τους λοιπούς κοινούς θνητούς, εξακολουθούμε να παραμένουμε «άνθρωποι ενός κατώτερου θεού» ενώπιον του Μνημονίου. Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση των 30 δικαστών, προεδρεύοντος του Σωτ. Ρίζου, ακυρώνει ως αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών κ.λπ.), που έγινε αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012. Η αντισυνταγματικότητα ξενικά από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα, ενώ ίδιο θέμα θα τίθεται και στις περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι πως θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

 

Οι δικαστές θεωρούν δε αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόστηκε αναδρομικά στους ένστολους (τους παρακρατήθηκαν αναδρομικά οι μειώσεις), κάτι που το δικαστήριο χαρακτηρίζει ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» αποδοχές.

 

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου έκρινε ομόφωνα συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές των αποδοχών που έγιναν στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

 

«Νάρκη» για τον προϋπολογισμό ενδέχεται να αποτελέσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων για επιστροφή χρημάτων σε ένστολους και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στους «Financial Times», εξέφρασε προβληματισμό για το θέμα, ενώ εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να επιβαρυνθεί ακόμα και με 1 δισ. ευρώ αν επιστραφούν αναδρομικά (από τον Αύγουστο του 2012).

 

Οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων δεν αφορούν μόνο τους ένστολους αλλά και τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς.

 

«Είναι ένας πρόσθετος πονοκέφαλος, παρότι έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2013. Θα το κάνουμε αν είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά θα χρειαστεί να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα σε μόνιμη βάση» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

 

«Παρά ταύτα θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ακόμα περιθώριο για να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στους φόβους ότι η επιστροφή των περικοπών στους ένστολους θα χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς ομάδες.

 

Σύμφωνα με τους «F.T.», ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν η απόφαση του ΣτΕ θα αφορά μόνο τους ένστολους ή και άλλους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» όπως οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί.

 

Scroll to top