Την απόσυρση της τροπολογίας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που προβλέπει την απόσχιση του πολιτικού σκέλους από το στρατιωτικό κομμάτι, ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Δεκεμβρίου, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Με την τροπολογία, η ΕΑΣ ΑΒΕΕ εντάσσεται στις ρυθμίσεις του Ν. 3429/2005, σύμφωνα με τις οποίες με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται ανώνυμες εταιρείες ή και να αποσπώνται από αυτές περιουσιακά στοιχεία και να εισφέρονται σε άλλη εταιρεία. Η διάσπαση της ΕΑΣ ΑΒΕΕ πραγματοποιείται με τη σύσταση δύο νέων ανωνύμων εταιρειών και ως αποκλειστικός σκοπός της μίας εκ των δύο νέων επωφελούμενων εταιρειών καθορίζεται η παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ ΑΒΕΕ μεταβιβάζονται από τη διάσπασή της στις νέες εταιρείες, ενώ για τις μεταβιβάσεις αυτές δεν απαιτείται οποιαδήποτε διοικητική έγκριση ή άδεια ούτε υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή άλλου φόρου σχετικά με την υπεραξία κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία, υπογραμμίζοντας πως το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πολύ σοβαρό θέμα, για να μπαίνει εμβόλιμο ως τροπολογία σε «άσχετο» μάλιστα σχέδιο νόμου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον ΑΔΜΗΕ». Παράλληλα τονίζει πως «όποιο σχέδιο κι αν έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας οφείλει να το εισαγάγει ως σχέδιο νόμου στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου βιομηχανικού ομίλου, τόσο από άποψη εγκαταστάσεων και υποδομών όσο και από άποψη του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού των ΕΑΣ».
efsyn.gr