Η κατάσταση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κυβερνητικών εταίρων δείχνει εκρηκτική. Η επιλογή της πόλωσης δεν αποδίδει κανένα δημοσκοπικό όφελος ενώ σαφείς αποστάσεις από αυτήν πήραν 2 πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή
→Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να διαμορφώσει ως πεδίο αντιπαράθεσης την υπόθεση της τρομοκρατίας, καθώς έχει χάσει τον Χριστ. Ξηρό μέσα από τα χέρια της και βρίσκεται εκτεθειμένη όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και εκτός συνόρων
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επιβάλει τον δικό της ρυθμό στις ανοιχτές εκκρεμότητες που έχει με την τρόικα και να διαμορφώσει στα μέτρα της την πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στρέφεται και πάλι στη διαχείριση των άμεσων προβλημάτων που βαραίνουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση μέσα στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο οικονομικό πεδίο, οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου προσαρμόζονται επί τα χείρω και πρώτο μέλημα τώρα είναι να κλείσει ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με την τρόικα, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα ή ισοδύναμα μέτρα οριζόντιας μορφής. Το έργο του Γ. Στουρνάρα είναι δύσκολο και το παραδέχτηκε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ύψος του δημοσιονομικού κενού
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές το ύψος του δημοσιονομικού κενού που θα κρίνει και την έκταση των νέων μέτρων. Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για τους ένστολους, μετά την απόφαση του ΣτΕ, και επέτεινε τη σύγχυση και τα νεύρα στην κυβέρνηση.
Η διευκρίνιση, ότι η απόφαση δεν αφορά άλλους κλάδους πλην των ένστολων, έφερε κάποια ανακούφιση στην κυβέρνηση, αλλά η κατάσταση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο εταίρων είναι εκρηκτική. Η εικόνα του κυβερνητικού σχήματος προκαλεί νέο κύκλο διαφοροποιήσεων από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ακόμη και στα ζητήματα αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή της πόλωσης φαίνεται να μην αποδίδει ούτε δημοσκοπικά οφέλη για την κυβέρνηση, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ που βλέπει να κατευθύνεται προς τις συμπληγάδες. Στη Ν.Δ. το ερώτημα είναι τι θα φέρει το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποτυπώσει τις ζημίες από το σερί των κυβερνητικών αποτυχιών των τελευταίων ημερών. Είναι δε ενδεικτική της αγωνίας στην ηγεσία της Ν.Δ. η ανακοίνωση της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας για τη μέτρηση της Public Issue για την «Εφ.Συν» (βλ. σελ. 6-7)
Σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή της πόλωσης που έχει χαράξει το μέγαρο Μαξίμου πήραν με δημόσιες παρεμβάσεις τους δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή, ο Α. Σπηλιωτόπουλος (στο Βήμα Fm) και ο Γ. Βλάχος (στο Mega). O πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν επικριτικός για την ανακοίνωση της Ν.Δ. σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να συμφωνήσω με μια τέτοια ανακοίνωση της Ν.Δ. και της πολιτικής της σκοπιμότητας». Τη διαφωνία του εξέφρασε και για την προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, τονίζοντας ότι θα ήταν άστοχο «το να ταυτίζεις ένα ολάκερο κόμμα, δεν νομίζω ότι το κάνει η Ν.Δ. και δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει αυτό». Από την πλευρά του ο Γ. Βλάχος επανέλαβε ότι «άλλα μέτρα δεν περνάνε».
Ανάλογο μήνυμα έστειλαν με τον τρόπο τους και 32 βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για τη φορολόγηση των αγροτών, την οποία θεωρούν δυσβάσταχτη και άδικη. Πρώτος υπογράφων είναι πάλι ο Δ. Τζαμτζής, ο οποίος είναι επιφορτισμένος από την κυβέρνηση με τη διαδικασία εκτόνωσης των βουλευτών της περιφέρειας. Πάντως, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι διαδικασίες εκτόνωσης δεν είναι απλές, ούτε το αποτέλεσμά τους βέβαιο.
Σύμπτωμα αυτής της νευρικής κρίσης θεωρείται η παρέμβαση του βουλευτή Δ. Χριστογιάννη που ούτε λίγο ούτε πολύ έβγαλε τη χούντα καλή και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να προκαλέσει τη Ν.Δ. ζητώντας τη διαγραφή του. Οι απόψεις Χριστογιάννη προκάλεσαν, όμως, και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Βρίσκονται εκτεθειμένοι
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να διαμορφώσει ως πεδίο αντιπαράθεσης την υπόθεση της τρομοκρατίας, καθώς έχει χάσει τον Χριστ. Ξηρό μέσα από τα χέρια της και βρίσκεται εκτεθειμένη όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και εκτός συνόρων. Η επικήρυξη της ΕΛ.ΑΣ. για τον Χρ. Ξηρό, τον Ν. Μαζιώτη και την Π. Ρούπα έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει την αδυναμία των διωκτικών μηχανισμών να δώσουν λύση στο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αφού απέτυχαν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το πρόβλημα, πιέζονται τώρα να το λύσουν επιχειρησιακά (με αστυνομικές εφόδους που αναμένεται να ενταθούν) καθώς και στο επίπεδο των νομοθετικών πρωτοβουλιών φαίνεται πως υπάρχουν αντιρρήσεις για την περαιτέρω αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από το ΠΑΣΟΚ. Και στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. όμως εκφράζεται προβληματισμός ο οποίος εδράζεται στον τρόπο με τον οποίο χάθηκε ο Ξηρός, με την άδεια του κράτους. (βλ. σελ. 10-11)