Ασφυκτικές πιέσεις από μεγάλες επιχειρήσεις για να πετύχουν μειώσεις έως 60%. Κρίσιμη η έκβαση της κόντρας ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος
Του Βασίλη Γεώργα
Αθυρμα στα χέρια ισχυρών επιχειρηματιών, που αν δεν πάρουν αυτά που ζητάνε από την πίτα της ενέργειας, θα βάλουν λουκέτο σε μεγάλες μεταλλουργικές μονάδες, γίνεται αυτή την περίοδο η αδήριτη ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα, ώστε να ξαναπάρουν μπροστά τα φουγάρα της χτυπημένης από την κρίση βαριάς βιομηχανίας. Αυτό που συμβαίνει στον ευρύτερο κλάδο της μεταλλουργίας με επίκεντρο και την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα αλλάξει άρδην το σκηνικό στην αγορά, δεν έχει προηγούμενο.
Την ίδια στιγμή που η τρόικα δίνει εντολές για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στην ενεργειακή αγορά, επιχειρηματικά λόμπι της βιομηχανίας, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και με τη διακριτική συνδρομή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ασκούν συντονισμένες και ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να τους διασφαλίσει μέχρι και 60% χαμηλότερες τιμές ρεύματος από τη ΔΕΗ όσο το κράτος είναι ακόμη βασικός μέτοχος στην επιχείρηση. Το επιχείρημά τους είναι ότι, αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας, μεγάλες μεταλλουργικές βιομηχανίες, τσιμεντοβιομηχανίες και κλωστοϋφαντουργίες -που το 2013 είχαν σωρευτικές ζημιές πάνω από 300 εκατ. ευρώ- θα υποχρεωθούν να κλείσουν παραγωγικές μονάδες. Ηδη μεγάλες βιομηχανίες όπως οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες όπως η Επίλεκτος κ.ά., αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ενεργειακό κόστος, ενώ μόλις λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, Αλέξανδρος Τικτόπουλος, έκανε λόγο για ένα «καταστροφικό 2014», προαναγγέλλοντας λουκέτα σε μονάδες παραγωγής.
Δεν θεωρείται, μάλιστα, συμπτωματικό πως μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου το ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος του 51% θα κληθεί να αποφασίσει για το αν η ΔΕΗ θα πουλάει ρεύμα «κάτω του κόστους» στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, υπήρξαν πληροφορίες στην αγορά ότι οι αντοχές μεγάλων επιχειρήσεων στον μεταλλουργικό κλάδο έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και μπορεί να έχουμε σύντομα δυσάρεστες εξελίξεις. Εργαζόμενοι στον όμιλο του Αλουμινίου αναφέρονται συγκεκριμένα σε σενάρια που θέλουν την ιδιοκτήτρια εταιρεία να προχωρά όχι μόνο σε περιορισμό της παραγωγής αλλά ακόμη και σε κλείσιμο της ενεργοβόρας μονάδας αλουμινίου, που αποφέρει ετησίως τζίρο περί τα 410-430 εκατ. ευρώ, κρατώντας στη ζωή ενδεχομένως μόνο τη δραστηριότητα της αλουμίνας και του χυτήριου, εφόσον δεν επιτευχθούν φτηνότερες τιμές ενέργειας.
Οι εξελίξεις αυτές κυοφορούνται σε μια περίοδο που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς), ενώ την ίδια στιγμή σε όλη την Ευρώπη η βαριά βιομηχανία έχει «ξεσηκωθεί», ζητώντας από τα κράτη-μέλη μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου έναντι των Αμερικανών και των Κινέζων ανταγωνιστών.
Στις 31 Ιανουαρίου η κυβέρνηση αποφασίζει
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και η «μητέρα όλων των μαχών» για τη βιομηχανία θα δοθεί στην κόντρα ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος, με τελικό ρυθμιστή την κυβέρνηση. Στις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, με μοναδικό θέμα την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που συγκάλεσε η ίδια η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης υπό τον φόβο των καταγγελιών για απιστία.
Με τον τρόπο αυτό πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στο Δημόσιο και, πιο σωστά, στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να λάβει μια καθαρά πολιτική απόφαση με ευρύτερες συνέπειες τόσο για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά όσο και για τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Την ίδια ημέρα ολοκληρώνονται και τυπικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή νέας σύμβασης, με τη ΔΕΗ να προτείνει μονοετές συμβόλαιο και τιμή γύρω στα 56-59 ευρώ τη μεγαβατώρα και την Αλουμίνιον της Ελλάδος να επιδιώκει πολυετή σύμβαση με τιμή γύρω στα 40-41 ευρώ.
Μόλις προ δύο μηνών το διαιτητικό δικαστήριο υπό τη ΡΑΕ δικαίωσε την Αλουμίνιον της Ελλάδος και υποχρέωσε τη ΔΕΗ να πουλά αναδρομικά το ρεύμα προς 40,66 ευρώ/μεγαβατώρα για την περίοδο 2011-2013, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να επιβαρυνθεί με πάνω από 100 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι τότε χρέωνε την εταιρεία με σχεδόν διπλάσια τιμή.
Η ΔΕΗ, που υποστηρίζει με σειρά μελετών ότι υποχρεώνεται να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής και καλεί την Αλουμίνιον της Ελλάδος να αξιοποιήσει τη δική της μονάδα παραγωγής ενέργειας, έχει ήδη ειδοποιήσει εγγράφως τη βιομηχανία ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση στις 2 Φεβρουαρίου και θα διακόψει την ηλεκτροδότηση του εργοστασίου, ενώ παράλληλα έχει προσφύγει στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.