Νέα κόκκινα δάνεια ύψους 104.700.000 ευρώ προς τις επιχειρήσεις real estate του Παναγιώτη Ευθυμίου, αφορά η νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε για το μεγάλο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί προεδρίας Άγγελου Φιλιππίδη.
Ο τελευταίος παραμένει κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές και το «φρέσκο»' ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και τον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έκδοση του στην Ελλάδα.
Κατά 15 προσώπων η νέα δίωξη
Η νέα ποινική δίωξη απαγγέλθηκε εναντίον 15 προσώπων και σχετίζεται με δάνεια που δόθηκαν από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Απρίλιο του ιδίου έτους, στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT και τα οποία θεωρείται ότι εγκρίθηκαν χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Ειδικότερα, για απιστία από κοινού και κατ εξακολούθηση διώκονται οι: Άγγελος Φιλιππίδης, Αντώνης Καμινάρης, Μάριος Βαρότσης, Γεωργίος Στάμου , Γεωργίος Μπρίταλος, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης , Χαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα, στελεχών και μελών της αρμόδιας υποεπιτροπής και επιτροπής δανειοδοτήσεων. Επίσης για άμεση συνέργεια στην απιστία και για ξέπλυμα, διώκονται ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου, Μαγδαληνή Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου , Χρήστος Ευθυμίου , Σοφία Τόλου και Ευάγγελος Αποστολάτος.
Πραγματικός δικαιούχος ο Ευσταθίου
Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου:
- Η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια, το πρώτο 22,4 εκατομμύρια και το δεύτερο 12,78 εκατ.
- Η ALMOND 18, 48 και η EKTASIS 51 εκατομ.
Η εισαγγελέας σημειώνει ότι: Οι δυο πρώτες εταιρίες ανήλθαν κατά 100% σε Κυπριακές εταιρίες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου ενώ σύμφωνα με το πόρισμα πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου. Ο συγκεκριμένος ήταν δικαιούχος μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρίας ΕΚΤΑΣΙΣ.
Η εισαγγελέας αναφέρει για τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι «οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου». Αναφέρει επίσης για τις εισηγήσεις της υπό επιτροπής ότι «δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρίες και δεν ελήφθη υπόψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής». Τονίζει επίσης ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της». Αναφέρει δε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας πως «από κανέναν δε ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών».
Μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός παρουσιάζει στο πόρισμά της τον Παναγιώτη Ευθυμίου ως μη φερέγγυο πρόσωπο και σημειώνει για τα στελέχη της τράπεζας που του ενέκριναν το δάνειο ότι: «Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Παν. Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που «κρυβόταν» πίσω από μια offshore εταιρία. Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για την λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της ektasis του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρίες. Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και η ο δεύτερος 111.949».
Τονίζεται επίσης ότι η εταιρία EKTASIS λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατομ. Ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Για τα δάνεια στις τρεις εταιρίες , αφενός για τις δυο πρώτες αναφέρεται ότι δεν προσδιορίζεται ο λόγος χρηματοδότησης ενώ για όλες τις χρηματοδοτήσεις λέει πως παρακολουθήθηκε από την τράπεζα η διάθεση των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν.
Στο πόρισμα γενικά για τα δάνεια του ΤΤ η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου χαρακτηρίζει άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική γιατί τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν , με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρίες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδες διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση».
Μαρία Δήμα
efsyn.gr